HRVATSKI JE NOBELOVAC SVOJU KNJIGU “EX PONTO” ZA TISAK PRIPREMAO U ZAGORJU

U spomen na stotu obljetnicu Andrićevog boravka u Krapini, održana književna večer zagorskih i slovenskih književnika

Objavljeno: 12.05.2018. JJ

Ivo Andrić, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1961. godine, svoju je prvu knjigu
“Ex Ponto” sređivao i za tisak pripremao tijekom proljetnih mjeseci 1918. godine u Krapini, stoga je na poticaj Božidara Brezinščaka Bagole, predsjednika Hrvatsko – zagorskog književnog društva, i Marjana Pungartnika, predsjednika Literarne družbe Maribor, stota obljetnica Andrićeva boravka i književnog stvaranja u srcu Hrvatskog zagorja svečano obilježena u četvrtak u Gradskoj knjižnici Krapina, a bit će obilježena i u
Mariboru, gdje je Andrić napisao mnoge meditativne pjesme u zatvorskoj ćeliji, i Grazu, gdje je studirao i neko vrijeme radio.

Pjesme u prozi

O Andrićevu mariborskom utamničenju i meditativnim ushićenjima u Krapini je govorio Marjan Pungartnik, a s Andrićevim krapinskim “svijetlim jutrima i širokim vidicima“ slušatelje je u prepunoj dvorani upoznao književnik Bagola,
– Svoju prvu knjigu nobelovac Ivo Andrić pripremao je u Krapini, u samom središtu Hrvatskog zagorja. To je knjiga pjesama u prozi, knjiga ispovjedno – molitvenih i lirsko – meditativnih zapisa. Knjiga koju Andrić posvećuje “svima širom cijelog svijeta, koji su stradali i stradaju radi duše i njenih velikih i vječnih zahtjeva“, knjiga u kojoj “žudi svom dušom mir i moli od Boga život vedar i tih” – istaknuo je Bagola.

Glazbeni program

Na književnoj večeri čitani su odlomci iz Andrićeve knjige “Ex Ponto”, u glazbenom dijelu nastupili su učenici Glazbene škole Pregrada, a susret zagorskih i štajerskih književnika završio je čitanjem najnovijih ostvarenja nazočnih članova prijateljskih književnih društava iz Hrvatske i Slovenije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba