Radnici s Odjela prehrane i ugostiteljstva Specijalne bolnice Krapinske Toplice reagirali na propitkivanja ispravnosti zapošljavanja njihove nove rukovoditeljice

VRIJEME JE DA SE ČUJE I NAŠ GLAS: Godinama smo trpjeli omalovažavanja, a sve se promijenilo dolaskom gospođe Kristine. Mi je ne damo i ako treba, dolazimo je braniti pred Županiju!

Objavljeno: 02.05.2018. AB

Izvještaj s posljednje sjednice Županijske skupštine KZŽ, na kojoj je u sklopu Aktualnog sata vijećnik Stjepan Ranogajec (HSP AS), inače predsjednik Antikorupcijskog povjerenstva KZŽ, postavio pitanje županu Željku Kolaru o zapošljavanju u Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice, na Odjela prehrane i ugostiteljstva, rekavši da je na adresu povjerenstva došla pritužba da je na mjesto bivšeg voditelja Odjela preko veze zaposlena sestra SDP-ova načelnika, umjesto njegove dugogodišnje zamjenice, izazvao je reakciju zaposlenika bolnice, a sada su nam se preko svog sindikalnog povjerenika Miljenka Cesarca odlučili obratiti.

Troje kandidata

Podsjetimo, župan je Ranogajcu, koji je u pitanje doveo ispravnost takvog zapošljavanja, odgovorio kako je gospođa koja je radila kao zamjenica imala višu stručnu spremu te nije zadovoljavala kriterije natječaja, jer je za to radno mjesto potrebna visoka stručna sprema. Na natječaj za to radno mjesto javilo se troje kandidata, a zaposlena je Kristina Krznar.

– Slobodno kažete da je primljena sestra Marka Kosa, načelnika Svetog Križa Začretja. To nije nešto što bismo trebali skrivati pred javnošću, niti pred vijećnicima. Postupak je bio javan, u komisiji su stručni ljudi u koje ja ne bih htio sumnjati ni sekunde – odgovorio je tada Kolar Ranogajcu.

Gotovo mjeseca dana nakon sjednice Županijske skupština na kojoj se potegnulo to pitanje, radnici Bolnice, upravo s Odjela za prehranu i ugostiteljstvo, odlučili su sa svojim stavom izaći u javnost. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

– Smatramo da je došlo vrijeme da se čuje i naš glas. U Odsjeku prehrane radi 90-ak radnika – konobara, kuhara i pomoćnog osoblja, službenika, a do sada nitko nije pitao i nas što mi mislimo o prijašnjem “rukovodstvu” Prehrane i što mislimo o novoj voditeljici, gospođi Kristini. Za razliku od dosadašnjeg rukovodstva, nova voditeljica Prehrane, gospođa Kristina je osoba koja poštuje svakog radnika. Spremna je saslušati i pomoći u rješavanju svakodnevnih radnih problema. Njezin odnos spram nas je pun poštovanja, razumijevanja i želje da se pomogne. Na takvo ponašanje nismo navikli. Gospođa Kristina, prema nama se ne odnosi bahato, onako “s visoka”, ne vrijeđa i ne podcjenjuje nas radnike. Nije se okružila s ulizicama i dodvoricama. Ono što nas je iznenadilo, kada treba pomoći, s veseljem i pažnjom sasluša radnika, te uvažava i naše prijedloge i u dogovoru s nama iznađe rješenje, a često i samoinicijativno radi zajedno s nama. Dolaskom nove voditeljice, obavljanje svakodnevnih poslova, postalo je puno lakše. Kako zbog organizacijskih rješenja, a isto tako i zbog zdravije radne atmosfere. O bivšem rukovodstvu Prehrane govori i činjenica da se je sindikalni povjerenik Cesarec, proteklih desetak godina, nesebično zauzimao za nas, i zaštitio naša radnička prava i ljudsko dostojanstvo.

Trpjeli i šutjeli

Tako smo na primjer, cijeli niz godina, mi radnici Prehrane, zbog nezakonske evidencije radnog vremena, radili besplatno i do 42 radna dana godišnje. Nakon grčevite i dvogodišnje borbe Sindikata, problem je uspješno riješen, u korist nas radnika. Isto tako, prošle godine, zbog opetovanog i vrijeđanja, omalovažavanja i ponižavanja radnika, od strane prijašnjeg rukovodstva Prehrane, nakon što je Sindikat o tome pismeno upozorio ravnateljicu, ponižavanja i vrijeđanja su prestala. Godinama smo trpjeli i šutjeli. No, to više nećemo. Mi, radnici Prehrane, prezadovoljni smo novom voditeljicom i nećemo dozvoliti da je smjene i na važno rukovodeće mjesto u Prehrani postave nekoga tko će “kotač vremena” vratiti na stare, neprimjerene organizacijske i komunikacijske obrasce. Mogu političari raditi svoja kadrovska preslagivanja i politikantske trgovine s radnim mjestima kako ih je volja. No, mi radnici Prehrane gospođu Kristinu ne damo! Pošto smo županijska bolnica, ako treba, branit ćemo je i masovnim dolaskom u Županiju – zaključuju radnici Prehrane u SBKT-u u svom priopćenju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba