U SKLOPU OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BUDINŠČINA

Mlada Josipa Kocman predstavila svoj “Mali rječnik govora Budinščine”

Objavljeno: 01.05.2018. JJ

U sklopu obilježavanja Dana općine Budinščina, u Domu kulture održana je “Kajkavska večer”. Nastupili su domaća Glazbena družina “Franjo Dugan”, Crkveni zbor “Beate”, učenici Osnovne škole “Vladimir Nazor”, Udruga „Gotali“ te Amatersko dramsko društvo “Lunjkovec”. Središnji dio večeri bila je promocija kajkavskog rječnika Josipe Kocman iz Budinščine te slikovnice “Naš Vuzem”, u izvedbi Društva “Naša djeca” Budinščina, koje je predstavila Monika Ban.

Diplomski rad

“Mali rječnik govora Budinščine”, u nakladi Općine Budinščina, nastao je kao diplomski rad u okviru magisterija na Učiteljskom studiju, o čemu Josipin mentor prof. dr. sc. Đuro Blažeka u uvodnoj riječi kaže: “Ovaj rad nastao na učiteljskom studiju u Čakovcu, dragocjen je iz više razloga. Prvi je što je on mala zavičajna čitanka, kakvu bi trebala imati svaka škola u ruralnoj sredini i koju bi trebao uzeti svaki nastavnik koji dođe raditi u takvu školu, kako bi se upoznao s poviješću kraja u koji dolazi, ali puno više, kako bi se upoznao s temeljnim jezičnim osobinama većine učenika u toj školi. (…) Ovaj će rad biti i poticaj učenicima u kojima se zapali plamen ljubavi za materinsku riječ da sami skupljaju kajkavski leksik, a samim time ga i više i kvalitetnije upotrebljavaju i prenose u dalje generacije”.

Kajkavsko pjesništvo

Josipa Kocman za sebe kaže da je rođena da bude učiteljica, a ljubav prema hrvatskom jeziku i podučavanju rodila se još za najranijih školskih dana. Već u osnovnoj školi isticala se kajkavskim pjesništvom, a dvije njezine pjesme “Protuletje” i “Orej” odvele su je na Smotru dječjeg kajkavskog pjesništva “Dragutin Domjanić” u Svetom Ivanu Zelini, kao i na Dane kajkavske riječi u Zlataru.
Rječnik su pohvalili i načelnik Budinščine Radovan Hercigonja te recenzentica Željka Rabuzin.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba