KRAPINSKO – ZAGORSKA ŽUPANIJA I 29 ZAGORSKIH OPĆINA I GRADOVA OSIGURALO 50 TISUĆA KUNA ZA PROVOĐENJE PROGRAMA “JUMICAR” U OVOJ GODINI

Kroz program prometne kulture za najmlađe proći će gotovo tisuću zagorskih učenika iz 28 osnovnih škola

Objavljeno: 16.03.2018. JJ

U Uredu krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara potpisan je ugovor o provedbi “JUMICARA – Programa preventivne kulture za najmlađe” u 2018. godini. Ugovor su potpisali zamjenik župana Anđelko Ferek – Jambrek i Fehim Alagić, u ime provoditelja programa.
– Program se provodi pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave Krapinsko – zagorske županije, već petu školsku godinu, ne samo u Zagorju, nego diljem Republike Hrvatske. Do sad je kroz program prošlo između 40 i 50 tisuća učenika drugih razreda. Sam program potječe iz Finske, od zemalja najbližih nama, provodi se u Sloveniji i Austriji, i to već 17 godina. Program se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. Teorijski dio provodi se u školi, traje 45 minuta, multimedijskog je karaktera, gdje djeca imaju priliku uvidjeti sve kritične točke koje proizlaze iz prometa. Nakon toga, tu je i praktični dio, koji se odvija na školskom igralištu – pojasnio je Alagić.

Među prvima

Kako je rekao Ferek – Jambrek, Krapinsko – zagorska županija se među prvima uključila u provođenje ovog programa edukacije osnovnoškolaca.
– Od 2016. godine, kroz taj je program u našoj županiji prošlo 2114 učenika drugih razreda osnovne škole. U 2018. godini u edukaciji će sudjelovati učenici 28 osnovnih škola, odnosno 979 učenika drugih razreda. Osnovne škole su podijeljene u 10 grupa, od kojih će se u proljetnom terminu educirati četiri grupe, a u jesenskom terminu šest grupa. Provođenje navedene edukacije sufinancirat će Krapinsko – zagorska županija i 29 jedinica lokalne samouprave, s ukupnim iznosom od 50 tisuća kuna, od kojih će Županija izdvojiti 22 tisuće kuna, a gradovi i općine 28 tisuća kuna. Bit će obuhvaćene sve naše škole – rekao je Ferek – Jambrek.
Potpisivanju ugovora prisustvovao je i Ivan Jelinčić, predsjednik Odbora za sigurnost prometa Krapinsko – zagorske županije, koji je istaknuo kako Odbor s JUMICAROM već uspješno surađuje tri godine.

Kupili bicikle i kacige

– Odbor za sigurnost prometa Krapinsko – zagorske županije djeluje od 2008. godine i naša je zadaća da se bavimo najviše edukacijom djece, koja kasnije djeluje i na roditelje. Edukacija se provodi da bi se djeca što sigurnije kretala u prometu. Dosadašnjih godina smo u osnovnim školama imali polaganje vozačkog ispita za bicikle, međutim, taj smo program ispunili, kupili smo svim školama bicikle, kacige i opremili smo poligone. Najveće rezultate postižemo u predškolskom odgoju, odnosno, u vrtićima. Svake godine organiziramo mini natjecanje s po tri člana iz svakog vrtića i mogu reći da su prošle godine bili uključeni svi vrtići iz Krapinsko – zagorske županije. S takvim ćemo radom nastaviti i ove godine i veoma smo zadovoljni jer smo najveće rezultate postigli na tom polju. Sad nam dolazi JUMICAR, veoma smo zadovoljni suradnjom i nadam se da će se ove godine uključiti sve jedinice lokalne samouprave. I tu smo ostvarili dobre rezultate. U provedbi je do sada uvijek sudjelovala stručna ekipa, koja je provodila program poznavanja prometnih propisa, putem edukacije i predavanja, a bio je uključen i Crveni križ, vatrogasci, prometna policija. Time zapravo djeca stječu osnovne i prve korake da bi se mogli samostalno kretati po cesti – rekao je Jelinčić.
Prva edukacija planirana je 22. ožujka, domaćin će biti Osnovna škola Đure Prejca Desinić, a gostujuća škola OŠ Veliko Trgovišće, zajedno s područnim školama.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba