SPEKTAKULARNA “BITKA KOD STUBICE” JOŠ JE JEDNOM PRIVUKLA NA TISUĆE POSJETITELJA, A OVE JE GODINE IMALA SASVIM NEOČEKIVAN RASPLET

PRAVICA JE ZADOVOLJENA, BAREM U OVOJ BITKI: Gupčevi kmeti trijumfirali i porazili moćnu vojsku okrutnog Franje Tahyja

Objavljeno: 10.02.2018. Jelena Jazbec

U spektakularnom prikazu Bitke kod Stubice, koji je jubilarni deseti puta održan na bojnom polju kraj Majsecovog mlina u Donjoj Stubici, ove su godine trijumfirali kmeti, koji su svojim vilama, kosama, sjekirama i mačevima nadvladali moćnu vojsku velikaša Franje Tahyja. Radi se o pomalo neuobičajenom raspletu, s obzirom na to da je već dobro poznata činjenica da su u završnoj Bitki kod Stubice pobjedu odnijeli Tahyjevi vojnici.
– Danas su seljaci pobijedili zato što smo se odlučili za uprizorenje jedne od bitaka u “seljačkom ratu”, a ne završne bitke, što nam se činilo prigodno, s obzirom na to da je danas bila deseta godišnjica obilježavanja “Seljačke bune” u Donjoj Stubici. Svi znamo da su u završnoj bitki seljaci bili gubitnici, iako su izgubili samo taj dio povijesti, a sve ostalo su dobili – pojasnio nam je Krešimir Končevski, koji je već drugu godinu zaredom u prikazu igrao ulogu glavnog junaka Matije Gupca.

445 godina

Matija Gubec iz Hižakovca kraj Gornje Stubice predvodio je bunu seljaka u Zagorju. U noći s 27. na 28. siječnja 1573., buna je započela napadom na Cesargrad. Pokret seljaka brzo se proširio, a Gubec je s dijelom ustanika između 29. siječnja i 2. veljače iz Donje Stubice krenuo prema Zaboku i uspio osvojiti utvrđenu kuriju Šimuna Keglevića.
– Ovo sjećanje, koje traje i nakon 445 godina, dokaz je da ta borba nije bila uzaludna, već je i dan danas pokazatelj da se čovjek sa svojim organiziranim otporom i odlučnošću može suprotstaviti onima koji mu nanose napravu, a na nama je da iz toga izvučemo pouku – kaže Končevski.
Seljaci su se već tradicionalno okupili na prostoru ispred donjostubičke župne crkve, odakle su u koloni krenuli prema bojnom polju, u pratnji nekoliko tisuća ljudi koji redovito posjećuju manifestaciju iz godine u godinu.
Ondje je, u organizaciji udruge Vitezovi Zlatnog Kaleža, uprizorena spektakularna bitka u kojoj je sudjelovalo 300-tinjak statista iz mađarskih, slovenskih, slovačkih i hrvatskih udruga, a događaj su gromoglasnim pucnjevima uveličali i brojni kuburaši.
Nakon neuobičajeno teškog poraza njegove vojske, tražili smo i objašnjenje Franje Tahyja, kojeg je već tradicionalno utjelovio Zdravko Grabušić.
– Ma kaj bi zgubili? Ja opće vas ne razmem. Vi o vojnoj doktrini i vojsci nemate pojma, kao ni o ratovanju. Kakav zgub?! Tahy nikad nije zgubil. Mi smo jednostavno bili malo nespremni, malo iznenađeni ovim snijegom, jer smo spavali dubokim snom. Povukli smo se na pričuvni položaj, a sljedeće godine dolazimo žešći, kvalitetniji i jači, i onda budu kmete vidli ko je Franjo Tahy – istaknuo je Tahy u svom prepoznatljivom stilu.

Nastup Hladnog piva

Među brojnom publikom koja je uživala u prikazu bitke, bio je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Ovo je jedna od manifestacija koja daje dodatni sadržaj svim našim hotelima i ostalim vlasnicima smještajnih jedinica, jer ovog vikenda u Zagorju nema slobodnog kreveta. Svi objekti s gastronomskom ponudom u krugu od 30-ak kilometara bili su puni, a priliku da predstave svoje proizvode imali su i OPG-ovi kroz srednjovjekovni sajam održan prije bitke i program koji dalje slijedi. Naravno da je to jedan mamac za turiste i promocija Zagorja kao turističke destinacije, s obzirom na to da ovakve manifestacije privlače i nacionalne medije – rekao je Kolar.
Nakon bitke, održano je prigodno druženje uz bogatu gastronomsku ponudu za sve sudionike i posjetitelje, a sada je na središnjem trgu u tijeku Buna party, na kojem nastupaju Tomislav Goluban i Hladno pivo.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba