ČELNICI ZAGORSKIH GRADOVA I OPĆINA NA SASTANKU SA ŽUPANOM RAZGOVARALI O ODREDBAMA NOVOG ZAKONA O ŽIVOTINJAMA KOJE SE ODNOSE NA JEDINICE LOKALNE SAMOUPRAVE

MUČI IH KAKO TO FINANCIRATI: “Mi jesmo prijatelji životinja, ali s nekim dijelovima Zakona ipak se malo pretjeralo”

Objavljeno: 09.02.2018. zagorjeinternational

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar u Krapini je okupio čelnike zagorskih gradova i općina, kako bi ih upoznao s odredbama novog Zakona o zaštiti životinja koje se odnose na jedinice lokalne samouprave. Odredbe Zakona predstavila je veterinarska inspektorica Vesna Petek, a one nisu izazvale oduševljenje zagorskih načelnika i gradonačelnika, s obzirom na to da nisu planirali proračunska sredstva koja se, primjerice, odnose na financiranje skloništa za životinje.
– Treba se pobrinuti za životinje, pogotovo lutalice, ali nemoguće bi bilo isfinancirati sklonište za životinje u baš svakom gradu i općini. Eventualno se nameće rješenje da se udruži više općina i gradova pa da imaju zajedničko sklonište. Ovim Zakonom zapravo se propisuje da onaj koji se brine za životinju, snosi cjelokupni financijski teret, a ne vlasnik koji je tu životinju napustio, stoga smatram da se radi o nedorečenom zakonu. Mi ćemo vjerojatno uskoro morati izdvajati nekoliko desetaka tisuća kuna godišnje za zbrinjavanje napuštenih životinja, što će za nas zasigurno biti veliki financijski teret – rekao je načelnik Kumrovca Robert Šplajt.

29 kuna dnevno

Istaknuto je kako cijena usluga za zbrinjavanje, primjerice, jednog psa u skloništu stoji 29 kuna s PDV-om dnevno, a među čelnicima zagorskih gradova i općina odmah su počele rasprave o tome kako je to mjesečno malo jeftinije od cijene dječjeg vrtića.
– Ne volim tu usporedbu jer smatram da to uopće nisu kategorije za usporedbu. Potrebno je uzeti u obzir troškove od primanja poziva do hvatanja životinje, smještaja u karantenu deset dana, obaveznog čipiranja, cijepljenja. Također, životinje su ponekad ozlijeđene, bolesne, tako da je potrebno liječenje plus obavezna sterilizacija ženki i kastracija mužjaka. Samo cijepljenje i sterilizacija dosežu tisuću kuna. U korist skloništa mogu reći i da je za to potrebno stručno osoblje, odnosno, veterinarski nadzor, te da se ne bi trebalo podcjenjivati rad veterinara, koji za svoj rad također očekuju poštenu plaću. Ako usporedite to s hotelima za pse, gdje se samo boravak i hrana, bez liječenja i dodatnih troškova, naplaćuje od 50 do 80 kuna, onda to i nije tako velika cijena. Tu je hrana, čišćenje, s time da nikad ne znate kada će taj pas biti udomljen – rekao je Goran Domitran, doktor veterinarske medicine iz zlatarbistričkog Skloništa za nezbrinute životinje “Luč Zagorja”.

Koordinacijska skupina

O Zakonu je govorio i Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Mi jesmo prijatelji životinja, želimo zaštititi životinje, ali smatramo da se s pojedinim dijelovima Zakona ipak malo pretjeralo. Naravno, mi kao Županija ćemo napraviti apsolutno sve da pomognemo jedinicama lokalne samouprave da Zakon o zaštiti životinja provedu najbolje moguće. Zajedno s vlasnicima pasa moramo stvoriti sinergiju i dodatno ih informirati. Iako ispada da mi kao Županija nemamo nikakvih financijskih obaveza, naravno da imamo i imenovali smo odgovornu osobu za dobrobit životinja Krapinsko – zagorske županije, što je naša obaveza, a isto tako smo krenuli u formiranje koordinacijske radne skupine koja bi se trebala baviti Zakonom o zaštiti životinja, koja je ogromna. Iz svake jedinice lokalne samouprave mi bi trebali imati dvoje predstavnika, zatim je tu predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova, predstavnik skloništa, predstavnik udruge civilnog društva koja se bavi zaštitom životinja, veterinarska služba, veterinarska komora i tako dalje. Teško će biti koordinirati sve te ljude koji bi trebali izraditi program djelovanja u sljedećih pet godina, tako da mislim da se zakonodavac malo zaigrao. No, mi ćemo napraviti apsolutno sve da provedemo Zakon – zaključio je Kolar.
Prvi korak na tom putu je dogradnja postojećeg Skloništa “Luč Zagorja”, koje trenutno ima kapacitet za smještaj 30-ak životinja, a nakon radova koji bi uskoro trebali započeti, moći će primiti i 110 napuštenih životinja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba