POTPISANI UGOVORI: ŽUPANIJA U OVOJ GODINI OSIGURALA 2,5 MILIJUNA KUNA ZA ZAVOD ZA HITNU MEDICINU KZŽ I 390 TISUĆA KUNA ZA ŽUPANIJSKI CRVENI KRIŽ

“Imamo najbolju mrežu hitne medicinske pomoći u Hrvatskoj, a vrijeme dolaska do pacijenta smanjeno je s 19 na 16 minuta”

Objavljeno: 05.02.2018. zagorjeinternational

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar u prostorima Županije je potpisao ugovore s ravnateljem Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije, Krešimirom Božićem, i predsjednikom Društva Crvenog križa KZŽ Davorom Šimunovićem o dodjeli sredstava za 2018. godinu. Kako je u uvodnom obraćanju istaknula zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek, Krapinsko – zagorska županija ima najbolju mrežu hitne medicinske pomoći u državi. Za hitnu medicinsku pomoć Županija će u ovoj godini izdvojiti 2,5 milijuna kuna, dok za rad Društva Crvenog križa KZŽ Županija iz proračuna izdvaja više od zakonom predviđenog postotka. Predviđena sredstva u 2018. godini su 390 tisuća kuna.

Darivanje krvi

– Sredstva koja ćemo dobiti u ovoj godini, bit će, između ostaloga, namijenjena za ujednačavanje rada svih gradskih društava Crvenog križa, a isto tako i za poboljšanje uvjeta u samom Društvu Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije, kroz naše najpoznatije djelatnosti, a to su dobrovoljno darivanje krvi, po čemu redovito zauzimamo prvo ili drugo mjesto u Republici Hrvatskoj, sa 7,5 posto na sto stanovnika, te zaštita i spašavanje, po čemu smo također važan segment u Republici Hrvatskoj – rekao je D. Šimunović, zahvalivši županu na ovoj potpori.
Riječi hvale za suradnju sa Županijom imao je i Krešimir Božić.
– Županija je u prošloj godini izdvojila 2.460.000 kuna za financiranje timova T1 u Klanjcu i u Konjščini, a tu su i decentralizirana sredstva kojima Županija prati rad ustanove. Ove je godine predviđen 2,1 milijun kuna. Tako svim stanovnicima županije dajemo jednaku mogućnost preživljavanja, odnosno, jednaku dostupnost hitne medicinske službe. Prošlu godinu obilježilo je 12 tisuća intervencija na terenu, 13 tisuća obrađenih pacijenata u prostorima za reanimaciju i 24 tisuće zaprimljenih poziva u našoj prijavno – dojavnoj jedinici, a najvažnije od svega jest da nam se vrijeme od prijema poziva do dolaska do pacijenta smanjilo s 19 na 16 minuta u hitnim situacijama, dakle, vidi se da su sredstva opravdana – rekao je Božić.
Župan Kolar je pak rekao kako je stvorena odlična mreža hitne medicinske pomoći, no ulaganjima u Zavod za hitnu medicinu tu nije kraj.

Nova vozila

– Da bismo još više smanjili vrijeme do dolaska k pacijentu, važna je oprema. Prošle godine smo tako uložili u tri nova vozila, u prosjeku jedno stoji oko 700 tisuća kuna, s opremom, i to je izuzetno skupo, ali smatramo da je to odlično uložen novac da bismo svim ljudima s područja Krapinsko – zagorske županije, gdje god se nalaze, osigurali iste uvjete i mogućnosti preživljavanja ako dođe do bilo kakve nesreće. Imamo dodatnog prostora za nabavu još bolje opreme, a što se tiče medicinskog osoblja, oni su svoje sposobnosti doveli gotovo do savršenstva – rekao je Kolar, najavivši i kako za mjesec i pol počinje uređenje novog prostora Zavoda za hitnu medicinu u Zaboku, u zgradi Zavoda za javno zdravstvo, čime će se, dodao je Kolar, još smanjiti vrijeme dolaska do pacijenta na području grada Zaboka.
Istaknuo je i kako je Hrvatska zajednica županija pokrenula inicijativu da se mreža hitne medicine u potpunosti plaća iz državnog proračuna.
– S obzirom na to da Županija otplaćuje kredit od 2,5 do 2,7 milijuna kuna za Opću bolnicu Zabok do ožujka 2021. godine, mi moramo imati osigurano preko pet milijuna kuna godišnje da bi ovaj naš sustav funkcionirao, što je veliko financijsko opterećenje. Ako uspijemo provesti u djelo tu inicijativu, vjerujem da ćemo tih 2,5 milijuna kuna koje sad izdvajamo za hitnu, ostaviti u zdravstvenom sustavu, što znači da će se još podići kvaliteta ukupne zdravstvene zaštite na području Krapinsko – zagorske županije – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba