JEDNOGLASNO PRIHVAĆEN PRIJEDLOG PRORAČUNA OPĆINE KUMROVEC, U IZNOSU 11,2 MILIJUNA KUNA

CILJ JE DEMOGRAFSKA OBNOVA: Povećavaju se naknade za novorođenčad i stipendije, sufinancirat će se udžbenici i proširiti dječji vrtić

Objavljeno: 21.12.2017. JJ

Na sjednici Općinskog vijeća Kumrovca jednoglasno je prihvaćen prijedlog proračuna za 2018. godinu, koji iznosi 11.254.516 kuna. Veliki dio proračuna čini kapitalna investicija “Rekonstrukcija nerazvrstane ceste Lončarev Put – Donji Škrnik”, koja je prijavljena na mjere ruralnog razvoja, podmjeru 7.2.2. Prijava je realizirana već u prosincu 2016. te se u skoro vrijeme očekuje donošenje odluke od strane Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Rekonstrukcija rasvjete

U sljedećoj godini planira se rekonstrukcija rasvjete u središtu Kumrovca. Naime, električne instalacije nalaze se ispod zemlje, a budući da se radi o dotrajaloj i jednoj od najstarijih mreža javne rasvjete u Krapinsko – zagorskoj županiji, održavanje je iznimno zahtjevno i skupo, popraćeno čestim kvarovima, zbog čega je odlučeni da će se javna rasvjeta u potpunosti rekonstruirati. Projekt bi trebao biti realiziran do kraja sljedeće godine. Proračunom se planira i dodatno opremiti komunalni odjel strojevima te prijaviti projekt za sufinanciranje na javne pozive ministarstava, gdje će komunalna oprema biti prihvatljiv trošak. Budući da Općina Kumrovec održava oko 80 hektara parkova i javnih površina te 50 kilometra lokalnih nerazvrstanih cesta, dugoročni je plan, istaknuto je na sjednici, postati u potpunosti neovisni što se tiče ljetnog održavanja, poput košnje bankina i malčiranja zelenih površina te djelomično obavljati i čišćenje snijega i posipavanje cesta. Sljedeće godine sredstvima ministarstava Općina planira nabavu traktora te malčera, a kroz trogodišnji plan, i ostale komunalne opreme za traktor.

Sanacija cesta

Planiran je i nastavak obnove zgrade Turističko – informativnog centra Kumrovec, ograđivanje groblja u Kumrovcu, nastavak pojačane sanacije nerazvrstanih asfaltiranih i makadamskih cesta, što je započeto 2017. godine te izgradnju dijela javne rasvjete naselja Risvica – Gmajna. Proračunom su prihvaćane i pojačane mjere demografske obnove, koje uključuju povećanje iznosa za jednokratne naknade za novorođenčad, povećanje stipendija uvođenjem novog modela stipendiranja, nastavak sufinanciranja prijevoza učenika srednjih škola te novost od sljedeće godine – sufinanciranje udžbenika učenicima osnovne škole te rekonstrukcija i proširenje Dječjeg vrtića “Jaglac”, što se namjerava prijaviti na mjeru ruralnog razvoja 7.4.1.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba