TVRDO PRIZEMLJENJE ZA MEKKOO: Iz Narodnih novina kažu da je način poslovanja tvrtke neodrživ, traže se optimalna rješenja

Krapinskoj tvornici toaletnog papira od prvog dana “nije bilo suđeno”

Objavljeno: 14.12.2017. Alen Brodar

Narodne novine su u zadnjih pet godina promijenile pet predsjednika uprave, a tolike promjene u vrhu društva govore da se nešto nije dobro radilo. A nakon brojnih prebacivanja odgovornosti, ostaje činjenica da su lani završili sa 79 milijuna kuna gubitaka. Nova uprava NN-a na čelu sa Zlatkom Hodakom, kažu, sada intenzivno radi na poslovima raščišćavanja svih nedoumica i raznih negativnosti koje su niz godina vladale u toj firmi. Podrazumijeva to rezove, a izvjesno je da će jedan “grdo porezati”,, zapravo već je, tvrtku Mekkoo, koja se nalazi u zakupljenoj hali u Krapini i koju su osnovali za proizvodnju toaletnog papira i papirnatih ubrusa. U nju su Narodne novine uložile 63 milijuna kuna.

Ranije ugovoreni poslovi

– Nakon analiza zaključeno je da je način poslovanja tvrtke Mekkoo neodrživ, traže se optimalna rješenja – rekli su nam iz Narodnih novina, a iako nam nisu htjeli službeno potvrditi da je gase, neslužbeno doznajemo kako još uvijek rade, ali sa smanjenim kapacitetom, odnosno s nekih 15 radnika od početnih 30, koji moraju završiti ranije ugovorene poslove.
Više od 37 milijuna kuna vrijedan novi stroj koji su Narodne novine kupile i postavile u Krapini, vjerojatno ide na bubanj. Bačeno je i devet milijuna kuna u uređenje zgrade, tri milijuna za njezin zakup hale, šest milijuna kuna da bi se pokrenula proizvodnja…
Tvrtka Mekkoo u dvije godine poslovanja ostvarila je 14 milijuna kuna gubitaka… A sve je počelo skupim elaboratom prije pet godina. Zaključeno je da tržište toaletnog papira i ubrusa raste i da Narodne novine idu u taj posao. Uređena je hala u Kukuljanovu pored Rijeke i naručen skupi stroj. To je odradio tadašnji predsjednik Uprave Petar Piskač. Nova Uprava zaključuje da stroj ne može stati u halu, a Piskača kazneno prijavljuje. Od te prijave nije bilo ništa. Odlučuju proizvodnju prebaciti u Krapinu, a državna revizija tvrdi da su opet sklopili štetan ugovor. Jer osim najma 235.000 kuna mjesečno, obvezali su se platiti i 1,45 milijuna ako raskinu ugovor. Nakon toga se mijenjaju još tri čelnika tvrtke, a posljednji, Hodak objašnjava da zbog ekonomije obujma tvrtka nije mogla postići konkurentne nabavne cijene repromaterijala. Isto tako drži da su posebno negativan utjecaj na poslovanje imali fiksni troškovi poslovanja, odnosno visina amortizacije i cijena najma za poslovni prostor.

Ovisni o matici

– Sve su navedene činjenice utjecale, uz nedovoljan stupanj iskorištenja kapaciteta, na negativni financijski rezultat u poslovanju. Tvrtka je bila ovisna o matici koja ju je izdašno financirala, ali ni to nije dalo odgovarajuće poslovne rezultate – mogla se nedavno u medijima pročitati Hodakova izjava.
U neslužbenim razgovorima doznajemo kako je, što se krapinske tvornice tiče, zapravo zakazao odjel prodaje NN-a, jer kako drugačije objasniti da se njihovi proizvodi, koji, kažu, kvalitetom pariraju Zewi, a jeftiniji su, mogu kupiti u samo 40-ak prodavaonica Narodnih novina i ni u jednom drugom komercijalnom dućanu, odnosno trgovačkom lancu.
No, kako bilo, imenovanjem nove Uprave društva, Vlada je odlučila poduprijeti Narodne novine, jer osim strateškog značaja u pitanju je i egzistencija oko 500 zaposlenika u toj tvrtki. Ali krapinski Mekkoo je doživio “tvrdo prizemljenje”. Pitanje je samo hoće li itko odgovarati za te loše poslovne procjene.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba