NA AKTUALNOM SATU ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE O TOME HOĆE LI SE ISPLATITI BLAGDANSKI POKLON BONOVI DJELATNICIMA ZDRAVSTVENIH USTANOVA

Župan Kolar: Pokušavamo naći rješenje, ali smo u problemu – zbog smanjenja limita, dvije naše najveće bolnice su u minusu

Objavljeno: 14.12.2017. Jelena Jazbec

Na aktualnom satu jučerašnje šeste sjednice Županijske skupštine raspravljalo se, između ostaloga, i o problemima zdravstvenih ustanova. HDZ-ov vijećnik i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović dotaknuo se problema odlaska liječnika specijalista u mirovine.


– Pohvaljujem dosadašnje raspisane natječaje za specijalizacije, no, time problem nije u potpunosti riješen. O tome govorim već dugi niz godina. Govorit ću na primjeru Doma zdravlja u Krapini, a vjerujem da i drugi imaju slične probleme. Prema Domu zdravlja Krapina, ako uzmete samo područje bivše općine Krapina, gravitira 25 tisuća stanovnika. Problem je taj što određeni specijalisti odlaze u mirovinu. Po drugi puta pisao sam osobno u Ministarstvo zdravstvo da se za još jednu godinu produži rad internistice i oftalmologa, a ima i drugih koji će uskoro ići u mirovinu. Ne samo kao gradonačelnik, nego i kao građanin, molim, apeliram, tražim i inzistiram da se napravi plan i da se krene sa specijalizacijama jer već dobrano kasnimo. Imat će problem svi stanovnici ovog područja i mislim da nismo ni svjesni kakav je to gorući problem – rekao je Gregurović, a odgovorila mu je zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek (SDP).

Stipendiranje studenata

– Poduzimamo neke aktivnosti, kao što su stipendiranje studenata medicine, davanje suglasnosti za liječnike koji nakon 65 godina žele još ostati u svojim ordinacijama, a tu prije svega mislim na liječnike obiteljske medicine i specijalistiku. Također moram reći da svaka zdravstvena institucija vodi odgovorno svoju politiku i imaju plan specijalizacija. Koliko znam, trenutno je nešto manje od 40 liječnika na specijalizaciji, što se tiče Doma zdravlja, mislim da ih je šest ili sedam i znam da ih je još nekoliko u pripremi. Pedijatrija je također veliki problem, no imamo i nekoliko liječnika pedijatara na specijalizaciji – zaključila je Petek.


ZDS-ovka Nina Gradiški Zrinski je pak pitala hoće li se isplaćivati bonovi povodom blagdana za zaposlenike svih zdravstvenih ustanova.


– Sve ono što je potpisano prema kolektivnom ugovoru, bit će uplaćeno zdravstvenim djelatnicima, no što se tiče poklon bonova, imamo problem, a to je da su limiti u zdravstvenim ustanovama ostali isti ili su manji i mi automatski krećemo u minuse. To je odgovornost onih koji donose tu odluku, a istovremeno ne osiguravaju dodatna sredstva za te ljude. Mi ćemo imati dvije bolnice u minusu, čak i da tamo Supermana postavimo za ravnatelja. Radi se o dvjema našim najvećim zdravstvenim ustanovama, Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i Općoj bolnici Zabok, gdje imamo preko 650 ljudi. Ne možemo donijeti odluku da u tim bolnicama, pogotovo u Krapinskim Toplicama, gdje se radi s najtežim pacijentima, ne isplatimo bonove jer su u minusu i ne mogu isplatiti, a naše manje ustanove mogu – rekao je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, dodavši i kako se nastoji pronaći rješenje da do isplate ipak dođe.

Skrb o braniteljima

– Tu je također i problem Opće bolnice Zabok, gdje se skida 500 tisuća kuna na mjesečnoj razini za skrb o hrvatskim braniteljima. U Hrvatskoj, bolnicama koje su natukle dug po 50 – 60 milijuna kuna izdaje se 15, 20, 25 milijuna kuna, a kliničkim centrima po 120 milijuna kuna, a mi ćemo za Krapinske Toplice morati dignuti kredit da bi kupili CT. Tko je tu lud? Mi koji se ponašamo racionalno i vodimo brigu o svakoj lipi, ili oni koji su izuzetno rastrošni? Ispada da je bolje da smo rastrošni pa ćemo dobiti više za pokrivanje duga – istaknuo je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba