U SREDNJOJ ŠKOLI ZABOK RAZNIM AKTIVNOSTIMA OBILJEŽEN EUROPSKI TJEDAN VJEŠTINA STEČENIH U STRUKOVNOM OBRAZOVANJU I OSPOSOBLJAVANJU

Bivši učenici, danas vrhunski chefovi i profesionalci, održali četiri zanimljive tematske gastronomske radionice

Objavljeno: 29.11.2017. JJ

U Srednjoj školi Zabok provedene su brojne aktivnosti povodom Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Održane su četiri gastronomske radionice s bivšim učenicima – vrhunskim chefovima i profesionalcima u ugostiteljskoj struci. Alen i Elena Belić i Robert Miškec upriličili su Masterclass za učenike i nastavnike škole na temu zaljubljenih. Trojka izvrsnih mladih kuhara članovi su asocijacije CHEF.HR, a rade u struci u domovini i inozemstvu. Tema su bila jednostavna moderna jela po modelu Michelinova vodiča.

Centar kompetentnosti

Matija Jagić i Jurica Jantolek, vrativši se iz jednog od najboljih hrvatskih restorana, pripremili su drugu radionicu na temu “Jeftino, jednostavno i moderno”, dok je Mislav Božić, chef u Villi Magdaleni, temom “Mali hladni zalogaji – tradicija i trend”, sljubio svoje inozemno iskustvo s tadicionalnim namirnicama našega podneblja i trendovima. Mladen Bartol, operativni menager u Bluesun Hotelu Kaj, učenicima je pokazao kako sljubiti hranu s vinom, kako ispričati gostima priču o vinu i koliko je važna komunikacija s gostima za konobare i kuhare.
Značajan je bio i posjet pomoćnika ministrice obrazovanja Vlade Prskala, koji je želio utvrditi kakvo je stanje u strukovnom obrazovanju na području županije, s obzirom na to da Ministarstvo znanosti i obrazovanja priprema svojevrsnu reformu strukovnih škola. Svojim dolaskom najavio je mogućnost osnivanja centara kompetentnosti, koristeći fondove EU, za što je zainteresirana i Srednja škola Zabok.
Škola je sudjelovala i na okruglom stolu na temu zapošljavanje u turizmu, u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina, ZARA-e i Partnerskog vijeća za tržište rada Krapinsko – zagorske županije, a među panelistima je bila i nastavnica struke Branka Kralj sa svojim učenicima, koji su dali svoj doprinos raspravi na temu zapošljavanja, a dobili su i ponude za posao u Zagorju.

Modernizacija obrazovanja

Ravnateljica Draženka Jurec je sudjelovala na Konferenciji za ravnatelje strukovnih škola RH, čija je tema bila modernizacija strukovnog obrazovanja u okviru kurikularne reforme. Događanju su doprinijeli i bivši učenici Ian Tin Hmelina, Luka Ivak i Nikolina Kranjčec, koji su svoje kuharsko radno iskustvo nakon srednje škole odlučili unaprijediti polaganjem majstorskog ispita. U organizaciji Obrtničke komore KZŽ, pred ispitnim povjerenstvom i uz podršku sadašnjih učenika, demonstrirali su pripremu svečanog menija od pet slijedova.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba