U svoj Tomaševec, prvi zagorski milijarder vratio se iz Ukrajine, iako mu se zadnji trag prije tri godine izgubio u Manili. Otišao je, kaže, zbog privatne situacije u kojoj se našao

BOŽIDAR GORUP: Neki u takvim situacijama polude, drugi se bace s mosta. Ja sam otputovao

Objavljeno: 27.11.2017. zagorjeinternational

Božidar Gorup, prvi zagorski milijarder gotovo nedavno se vratio u Hrvatsku nakon što mu se prije gotovo tri godine izgubio svaki trag. Misterij njegova nestanka i dalje je neriješen, a sve što se zasad može čuti jest da je “otišao iz privatnih razloga”. U Hrvatsku je stigao iz Ukrajine.
– Otišao sam zbog privatne situacije u kojoj sam se našao. Neki u takvim situacijama polude, drugi se bace s mosta, a ja sam otputovao. U kompaniji sam ostavio partnera i mojim odlaskom zapravo ništa nije bilo zakočeno. Ostao je menadžment koji je vodio tvrtku. Kad sam se vratio, javio sam se svima kojima sam trebao – kazao je Božidar Gorup za Večernji list.

Platio radniku

Podsjetimo, Gorupa je, prije nego štp se prije desetak dana vratio kući, obitelj posljednji put vidjela 19. siječnja 2015. u njihovom domu u Tomaševcu kraj Klanjca, a njegov nestanak prijavili su 2. veljače. U početku su mislili da je otišao na Svjetsko rukometno prvenstvo u Katar, međutim Gorupu otada nije bilo ni traga ni glasa.
Posljednji trag o njemu hrvatska policija imala je iz beogradske zračne luke Nikola Tesla, gdje je 25. siječnja 2015. kupio avionsku kartu za Dohu. Kartu je platio gotovinom na šalteru te je otputovao u 12.30 sati. Prema snimkama nadzornih kamera na aerodromu, bio je sam i nije djelovao uznemireno. Policija je u istrazi nedugo nakon njegova nestanka utvrdila da je sa svojeg računa podigao 50-ak tisuća eura, a jednom zaposleniku za putne troškove dao 2000 kuna i precizne naputke kada će na aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu preuzeti njegov BMW i gdje će ga čekati ključ. Navodno je bio zalijepljen na automobilskoj gumi. Radnik je u Beograd stigao vlakom, pronašao vozilo u kojem je bila Gorupova skijaška oprema i iz Beograda se u gazdinu automobilu odvezao put Zagorja. Gorup je u Beograd došao iz Mađarske, a s aerodroma “Nikola Tesla” odletio je za Dohu, pa u Manilu. Policijska potraga za poduzetnikom koji se opterećen dugovima i kreditima morao uhvatiti u koštac s predstečajnim nagodbama, gašenjem i prodajom tvrtki, tu je zapravo stala.
Formalno, nestanak vlasnika tvrtke Gorup vodio se u Policijskoj upravi krapinsko -zagorskoj, a fotografija s osobnim podacima objavljena je i na NENO-u – Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba, gdje se navodi kako se iz Tomaševca udaljio u nepoznatom smjeru. Podaci o nestalom Gorupu su bili i na Interpolovoj tražilici nestalih osoba.

Dugovi vjerovnicima

Zlatno doba tvrtke Gorup, koja se bavila trgovinom, poljoprivredom i obnovljivim izvorima energije, bila je 2012. godina, a vlasnik je postao prvi zagorski milijarder. Bila je to peta godina zaredom u kojoj su prihodi rasli dvadesetak posto godišnje, a te je godine Božidar Gorup s milijardu kuna ukupnog prihoda i službeno postao “najjači” zagorski poduzetnik, pisali su u vrijeme nestanka mediji o njemu.
Trenutno je tvrtka Gorup u predstečajnoj nagodbi zbog više od 270 milijuna kuna duga različitim vjerovnicima, iako se često spominje i cifra od 350 milijuna kuna, a u takvu situaciju Gorup je upao zbog rizičnih ulaganja te poplava u istočnoj Slavoniji koje su 2014. uništile desetke njegovih farmi.
Među najvećim Gorupovim vjerovnicima su njemački farmaceutski div Bayer, koji potražuje čak 28 milijuna kuna, te Petrokemija kojoj su ostali dužni gotovo 38 milijuna kuna. Gorup 16,9 milijuna kuna duguje tvrtki Pioneer sjeme te 31,9 milijuna kuna tvrtki Syngenta Agro. U predstečajnoj nagodbi je i njegova tvrtka Gorup stočarstvo za uzgoj svinja, koja je unatoč prihodima od 85,28 milijuna kuna završila u minusu od 5,45 milijuna kuna. Prema podacima servisa Poslovna Hrvatska, Božidar Gorup povezan je sa čak 55 različitih poslovnih subjekata.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba