HDZ-ova PRESSICA NA TEMU PROJEKTA STUBAKI: ISTAKNULI SUMNJU DA ŽUPAN KOLAR UZ POMOĆ NADZORNOG ODBORA PRIKRIVA KRIMINALNE RADNJE

ZAŠTO SE O TOME ŠUTI, TU IMA POSLA ZA INSTITUCIJE DRŽAVE: Na zemljište Stubaka koje je dala Županija dignuta hipoteka od 1,8 mil. eura, a Andabak kroz pozajmice iz temeljnog kapitala društva od 45,8 milijuna izvukao 38,9 milijuna kuna

Objavljeno: 03.11.2017. Alen Brodar

Ispred kluba članova Županijske skupštine Krapinsko – zagorske županije iz redova HDZ-a, Daniel Vnuk, vijećnik u Županijskoj skupštini KZŽ, Mirko Krznar, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u Županijskoj skupštini KZŽ i potpredsjednik Skupštine KZŽ Dragutin Ranogajec u Krapini su sazvali press konferenciju vezanu uz slučaj projekta Stubaki, te uz odluku o izglasavanju drugog aneksa ugovora o javno privatnom partnerstvu između Krapinsko – zagorske županije i društva Sunce premium d.o.o., donesenu 30. listopada na petoj sjednici Županijske skupštine KZŽ.
Daniel Vnuk je istaknuo kako se ne može složiti s izjavama župana Kolara, koji, braneći dugogodišnji neuspjeh početka realizacije najveće najavljivane investicije u turizam Krapinsko – zagorske županije, štiti investitora, ali i sebe, riječima da prethodne godine radi krize nisu bile vrijeme za investicije, ali da su 2015., 2016. i 2017. godina bile idealno vrijeme za ulazak u takav projekt, s obzirom da su u vrijeme krize, kaže Vnuk, izvedene i realizirane neke od najvećih investicija u zagorskom turizmu, poput Hotela Well Termi Tuhelj od 12 milijuna eura, u vremenskom razdoblju 2010. – 2012. godina, aqua park, wellness & SPA Termi Jezerčica od četiri milijuna eura u vremenskom razdoblju 2011. – 2012. godina, višegodišnji projekt izgradnje vodenog centra Aquae Vivae vrijednosti 21 milijun eura, dovršen i otvoren 2015. godine, hotel Villa Magdalena u Krapinskim Toplicama, otvoren 2009. godine i ostali projekti.

Špekulativne svrhe

– Opravdano izričemo svoje argumente da su župan Kolar i privatni investitor “prevezli Zagorce žedne prek topličke vode“, te da projekt Stubaki ne služi ničem drugom nego u špekulativne svrhe privatnog investitora i povezane mu interesne skupine koju predstavljaju gospodin Kolar i županijski SDP. Da je tomu tako, potvrđuje i činjenica da privatni investitor nikada ni izbliza nije imao “green field“ investiciju u turizmu vrijednosti 100 milijuna eura, te da je isti od 45,8 milijuna kuna kapitala koje je temeljem ugovora unio u društvo Stubaki d.d., sebi kroz pozajmice i ostala financijska potraživanja povratio 38,9 milijuna kuna, čemu u prilog govore revizorska izvješća društva Stubaki d.d. Zagorje i Zagorci, nažalost, žrtve su promašene SDP-ove županijske politike i klijentelizma, a aktualna županijska vlast, predvođena županom Kolarom, svjesno obmanjuje javnost i maže oči našim Zagorcima. Jednako tako izričemo sumnju da župan Kolar uz pomoć članova Nadzornog odbora Stubaki d.d., gospođe Sonje Borovčak i gospodina Tomislava Haramusteka, te Martine Kovačić kao članice Uprave, prikriva kriminalne radnje projekta Stubaki, obzirom da je 68.645 četvornih metara vrijedno turističko zemljište koje je Županija kao vlasništvo svih Zagorki i Zagoraca unijela u društvo od strane privatnog investitora 2014. godine, opterećeno hipotekama Partner banke d.d., u ukupnom iznosu od 1,8 milijuna eura, a koje služe kao pokriće po izdanim mjeničnim jamstvima do 2031. godine – ne zna se izdanima prema kome niti u koju svrhu. O tome ni riječi u dostavljenim materijalima prilikom izglasavanja drugog aneksa ugovora s privatnim investitorom – istaknuo je Daniel Vnuk.
Dodali su kako u potpunosti podržavaju svaki investicijski projekt koji doprinosi rastu gospodarstva, turističke ponude i zapošljavanja na području županije, pa tako i projekt Stubaki, koji je inicijalno bio prezentiran kao javno – privatno partnerstvo Krapinsko – zagorske županije i Koncerna Sunce, sklopljeno 2008. godine s ciljem izgradnje zdravstveno – turističkog kompleksa u Stubičkim Toplicama, inicijalne vrijednosti investicije 109 milijuna eura. No, dodaju, žalosno je da se cjelokupan projekt od strateškog značaja za zagorski turizam pretvorio u fijasko, te debakl politike SDP-a i župana Kolara.
– Prolongiranjem agonije projekta Stubaki za dodatnih pet godina u skladu s izglasanim drugim aneksom ugovora o javno – privatnom partnerstvu, župan Kolar i vladajuća većina u Županijskoj skupštini još jednom dokazala je da je nesposobna upravljati strateškim investicijama na području županije, slično kao i sa slučajem izgradnje Doma za starije i nemoćne u prostorima bivše bolnice u Zaboku. Činjenica da privatni investitor devet godina nije zapiknuo lopatu na gradilištu gdje su trebali izniknuti novi bazeni, sadržaji zdravstvenog turizma, te dva nova hotela s četiri zvjezdice i jedan grand hotel s pet zvjezdica, debakl je politike koju vodi županijski SDP i župan Kolar, kao i njegovi prethodnici Sonja Borovčak i Siniša Hajdaš Dončić, s obzirom na to da su oni umjesto aktivnih partnera, u naravi bili samo pasivni promatrači u priči oko projekta Stubaki – rekao je Mirko Krznar.
Dragutin Ranogajec je dodao kako je evidentno da župan Kolar i vladajuća većina u Županijskoj skupštini, predvođena SDP-om, slijepo štite privatnog investitora.

Nisu se pojavili na Skupštini

– Bez argumentacije, bez uvjeta i čvrstih jamstava, oni su odobrili prenamjenu projekta koji sada obvezuje investitora na izgradnju svega sedam bazena i jednog hotela s 300 ležajeva, te ujedno smanjili ugovornu kaznu investitoru s dosadašnjih 11 milijuna kuna na svega 1,5 milijuna kuna u slučaju neispunjenja ugovorne obveze. Pitam se zašto gospodin Andabak niti predstavnici društva nisu našli obraza pojaviti se na sjednici Županijske skupštine i argumentirano objasniti Zagorcima zašto devet godina nisu krenuli s radovima, te pojasniti planove za dalje. Pitamo se tko će prije svega platiti odštetu stanovnicima Stubičkih Toplica te stubičkog kraja, radi pasivnosti županijskih politika i svjesnog kočenja turističkog razvoja nekoć najpoznatijih toplica u Hrvatskoj. Uvjeren sam da izneseni argumenti primarno mogu poslužiti prozivanju aktualne županijske vlasti, predvođene županom Kolarom i županijskim SDP-om, na odgovornost, ali i kao dobar materijal za pokretanje istražnih procesa protiv njih – zaključio je Ranogajec, dodajući da pita i županijske vijećnike koji su glasali za ovu odluku o novom aneksu ugovora, da li su znali za hipoteku na zemljištu i da, ako jesu, a rekli su da su upoznati sa svime, kako su mogli tako glasati.
Krznar je dodao da se posljednjom odlukom Skupštine KZŽ daje potencijalnom investitoru mogućnost da kroz potencijalnog partnera proda projekt, izvuče dodatnu dobit, tako da plati odštetu od samo 1,5 milijuna kuna, dok samo zemljište vrijedi 11 milijuna kuna. Ne možemo o tome šutjeti o agoniji koja traje već devet godina, a sada će trajati još pet. Još jednom, nismo protiv projekta Stubaki, već protiv načina na koji se on vodi, kao uostalom i sve u Krapinsko – zagorskoj županiji. Pozivamo stoga sve institucije države da se ovim pozabave. Znam da u proteklo vrijeme to nije baš bilo previše moguće, jer je župan Kolar, koliko mi je poznato, prijetio Reviziji i svima ostalima, u vrijeme dok je u državi na vlasti bio SDP, ali sada je vrijeme – zaključio je Krznar.
Pokušali smo odmah po završetku HDZ-ove pressice dobiti izjavu i od župana Kolara na tu temu, no on se ispričao da žuri na proslavu Dana grada u Koprivnicu te da će se o tome izjasniti kasnije tijekom dana.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba