INTERVJU: Načelnik Jesenja Andrija Ranogajec govori o tome kako se snašao na novoj funkciji, na kakvo je stanje naišao u Općini i kako je vidi u narednim godinama

“Budućnost Jesenja je u razvoju turizma i OPG-ovima, ali sadašnjost i prioritet nam je naplata dugova te unaprjeđenje upravljanja potraživanjima”

Objavljeno: 01.11.2017. Alen Brodar

Andrija Ranogajec (32), mladi načelnik Jesenja, na tu je funkciju stigao kao nezavisni kandidat, pobijedivši na ovogodišnjim izborima dugogodišnjeg HNS-ova načelnika Ivana Maligeca. Čovjek koji je zbog svojih dosadašnjih aktivnosti prepoznat među mladim Jesejancima, koji su ga pretežno i podržali u kandidaturi za načelnika, prihvatio se tako odgovornog posla vođenja općine, u kojoj naposljetku njegova nezavisna lista s troje vijećnika nije u većini u Općinskom vijeću. Uz sve to, zaposlen je u Nuklearnoj elektrani Krško već šestu godinu, gdje radi na održavanju, a po struci je magistar inženjer strojarstva. Tamo radi šest sati dnevno, uz klizno radno vrijeme, a potom ide na posao u Općinu Jesenje.

Novi, mlad čovjek na novoj i odgovornoj funkciji. Kako ste se snašli?

Prvi dojam je bio da je sve pod kontrolom, no što sam duže ovdje, vidim da i nije baš tako. Na računu je kada sam preuzeo funkciju načelnika bilo 300-tinjak tisuća kuna, a ukupne obveze koje je trebalo podmiriti iznosile su 250.000 kuna. Od početka srpnja do danas, naplaćeni su još prihodi od 777.000 kuna, dok su rashodi bili 532.000 kuna. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije je doznačilo sredstva po ugovoru od 175.000 kuna, a plaćene su i obveze za asfaltiranje. Servisirani su troškovi za redovito funkcioniranje općine i donacije prema Osnovnoj školi, plaćeni su udžbenici 51.000 kuna, kredit za prostor krapinskog Crvenog križa te DVD-u i Župi po 20.000 kuna… No, najveći problem nam je dugovanje Krakoma prema Općini od 1.046.825,50 kuna za ekološku naknadu, novac koji bi se trebao doznačivati Općini Jesenje. To nam je trećina proračuna, do toga nije smjelo doći.

Općina Jesenje je suosnivač i Vi kao njezin načelnik ste član Skupštine Krakoma? Niste dosad imali priliku nigdje to istaknuti?

Jesmo, pokrenuo sam to pitanje. Dapače, poslao sam Krakomu i dvije opomene, ali njihov odgovor je uvijek da se do sada to kompenziralo kroz razne radove na području općine i da će se i ove godine kompenzirati. U tijeku je jedna takva kompenzacija, a to je sanacija vodovodne mreže prema zaselku Maligci u vrijednosti od oko 300.000 kuna. No, ja ću do kraja godine pokušati naplatiti barem dio toga, jer stanje na računu nam je takvo da nećemo moći realizirati sve planirane obaveze do kraja godine, nemamo toliko novca. Ako ništa, pokrenut ćemo prisilnu naplatu.

Kakva je uopće politička klima u Jesenju, znamo da konstituiranje općinskog vijeća nije uspijevalo od prve?

Tu je bila čista situacija, barem s moje strane. Želio sam zadržati svoju nezavisnost i, budući da imam tri vijećnika, pregovarao sam s obje strane, zapravo, više s HDZ-om, s obzirom na to da su oni do sada bili oporba, pa su i bili više zainteresirani za pregovore. Jedini moj uvjet za koaliciju s HDZ-om bio je da predsjednik Vijeća bude dvije godine iz njihovih, dvije godine iz mojih redova. I to prvo njihov, pa onda naš, i to samo u slučaju da bi bilo potrebno, čak ni na tome nismo inzistirali. Samo sam htio da se da do znanja, da ako su dvije strane u toj priči, da sve dijelimo po pola. No, nisu na to pristali, radije su koalirali s HNS-om. Oni su se dakle dogovorili da će Zdenko Brodar (HDZ) biti predsjednik Vijeća, a Ivan Maligec (HNS) njegov zamjenik. Na Vijeću su jednoglasno izabrani, mi smo ih, na njihovo iznenađenje, podržali jer se ne mislimo s nikim svađati.

Godina se primiče kraju, kakvi su planovi do kraja prosinca, ali ponajprije u 2018. godini?

Napravio sam izračun koliko bi nam trebalo novca do kraja godine da poplatimo sve što trebamo, treba nam nekih 350.000 kuna i za redovno održavanje još iz rujna 200.000 kuna. Istina, doći će još priljevi iz poreza, ali da ovako uspijem zatvoriti godinu, morao bih biti mađioničar. Zato kažem da moramo do kraja godine naplatiti barem dio duga Krakoma, kako bismo je uspjeli financijski zatvoriti.
Jer naše obveze i planovi do kraja 2017. godine su dodjela stipendija učenicima i studentima, podjela paketa socijalno ugroženima, božićnica penzionerima, te paketića osnovnoškolcima i mladima…
A inače, imamo prijavljen projekt Turističko – informativnog centra, na temu lovnih staza krapinskog pračovjeka, u Donjem Jesenju, za koji ćemo još vidjeti hoće li biti odobren. Sada prijavljujemo i projekt za rekonstrukciju ceste Gornje Jesenje – Lužani, znači za projektnu dokumentaciju, što ide preko ZARA-e.
Što se pak tiče 2018. godine, još nije sve definirano, jer, iskreno, bio mi je prekratak period otkad sam na ovoj funkciji. Trebao bi nam se proračun povećati 10 do 20 posto, no još nemamo konkretnu potvrdu, nadam se da ćemo to uskoro znati, kako bismo mogli planirati proračun. Razgovaralo se sa županom Kolarom i o aktivnostima koje se odnose na općinu Jesenje, s naglaskom na pokrenutu inicijativu za izgradnju željezničke pruge i brze ceste Krapina – Varaždin – Čakovec, čiji koridori prolaze područjem naše općine.

Što je s projektom bioenergane u Jesenju, koji je više puta najavljivan?

Za mene je to završen projekt. Priča se o tome već deset godina i nikada nigdje nije prošlo, tako da više ne mislimo trošiti energiju na to. S druge strane, ono što jesmo napravili – nastavljena je rekonstrukcija vodovodne mreže u Gornjem Jesenju izvršeni u radovi na izradi priključaka u zaselku Malogorski, te je nastavljena izgradnja nove mreže i kućnih priključaka u zaselku Maligci i dijelu centra Gornjeg Jesenja kojom se opskrbljuje 20-ak domaćinstava. U zaselku Maligci uz izgradnju vodovodne mreže paralelno se ugrađuju i kanalizacijske cijevi, ukupna vrijednost radova bit će oko 300.000 kuna. U tijeku su radovi na uređenju prostora i postavljanje automatskog klorinatora kod vodospremnika na vodovodnoj mreži u Brdu Jesenjskom, kao i radovi na uređenju župne kuće – financira ih Varaždinska biskupija sa svojim prilozima, a pomažu i vjernici. Radovima je obuhvaćeno kompletno uređenje unutrašnjosti objekta sa svim instalacijama te izrada drenažnog sustava kako bi se spriječilo prodiranje vlage u unutrašnjost objekta, istovremeno će se armirano-betonskim vijencem osigurati stabilnost čitavog objekta. Procijenjena vrijednost radova je oko 1.500.000 kuna.

Pričalo se i o vrtiću u Jesenju?

Kada nam je bio župan Kolar u službenom posjetu, pričalo se da dvije grupe budu u prostorima škole, no iskreno, mislim da bi to bilo teško prilagoditi, ali nismo još isključili tu mogućnost. No, imam dogovoren službeni posjet i sastanak u Općini Pušća, s načelnicom Anđelom Cirkveni, gdje imaju preuređenu staru školu za potrebe dječjeg vrtića i jaslica. U izgradnju čvrstog objekta ne bismo išli, jer smatram da imamo previše neiskorištenih zgrada, eventualno bismo išli u rekonstrukciju neke. Razmatramo i projekt montažnog vrtića, imali smo neke kontakte i s Jedinstvom. No, želim staviti više opcija na stol, pa ćemo vidjeti što bi nam bilo najpovoljnije. Ono što možemo napraviti u kraćem roku, jest da organiziramo radionicu za djecu. Složili smo stoga upitnik za roditelje čija djeca ne pohađaju vrtić – koliko imaju djece, koliko su stara, da li bi im značilo da se njihovo dijete pričuva nekoliko sati na dan, da li bi bili spremni jedan dio i financirati, tako da bismo za početak, prije samog vrtića, krenuli s time. Inače, pričali smo i s Općinom Đurmanec, koja prijavljuje projekt izrade projektne dokumentacije za vrtić i planiraju ići u realizaciju, da budemo partneri na tom projektu.

Kako funkcionira kohabitacija vlasti u Jesenju, podržava li vas i Općinsko vijeće u vašim zamislima i idejama u kojem smjeru treba ulagati?

Pa mislim da razmišljamo slično, ali to ćemo vidjeti tek na sjednici Vijeća, kada će se izglasavati proračun za 2018. godinu. Ono što želimo, jest da krenemo u rješavanje imovinsko – pravnih odnosa u Donjem Jesenju, vezano uz Zabavni park i lovne staze. To je jedan dio. Ukoliko bismo realizirali projekt Turističko – informativnog centra, bilo bi to još lakše. S druge strane, željeli bismo okupiti naše OPG-ove koji nešto proizvode, da kroz turističku ponudu njima njihove proizvode pomognemo plasirati na tržište. U svakom slučaju, razvoj Općine Jesenje vidim u razvoju turizma. Nažalost, projekt Lovnih staza pračovjeka još nije zaživio “punim plućima”, pa bi mi primjerice bilo bitnije u sljedećoj godini tamo zaposliti nekog tko će sve to voditi i posložiti, ostvariti suradnju s krapinskim Muzejem, nego da ulažemo u neki drugi projekt.

Za kraj, spomenimo MNK Jesenje, koji je prošle godine izazvao velik interes u Jesenju i okolici, gotovo su se u prvoj sezoni plasirali u prvu ligu. Ipak, i tu je došlo do nekih nesuglasica oko vođenja kluba. Da li je to iza vas, s kojim se ambicijama ušlo u novu sezonu?

Ove godine održana je Skupština, odabrano je novo vodstvo i novi Izvršni odbor, kojeg sam i ja član, kao načelnik Općine. Predsjednik kluba je Anđelko Draganić, dopredsjednik Nenad Kranjčec, a tajnik Matija Bosak. Imamo i novog trenera seniora, Miljenka Kunšteka. Od igrača, otišao nam je golman Goran Malogorski u Maribor, a NK Zagorec Krapina je zabranio svojim igračima da igraju – to su Darko Kunštek, Marko Strabić i Filip Hanžić. S druge strane, došli su nam golman Marko Kavać i Alen Kovačec. Jedna lijepa priča su juniori, na prvom treningu imali smo 16 dječaka. Svrha postojanja kluba je da mlade vuče u sport i da se tako formiraju kao osobe i to mi je izuzetno drago. Pregovaramo sa školom da nam ustupe dvoranu, a mi bismo dogovorili s trenerom juniora Brankom Digulom, licenciranim trenerom futsala, da pokrenemo futsal u dvorani za učenike škole, da se uključi što više djece, ona su naša budućnost.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba