U Zagrebu održan Okrugli stol “Programske osnove i kriteriji projekta Županije – prijatelji djece”

Pri dodjeljivanju statusa prijatelja djece, naročito će se vrednovati one županije koje za boljitak najmlađih ulažu financijske i druge napore iznad zakonskog standarda

Objavljeno: 26.10.2017. Alen Brodar

U Zagrebu je u srijedu održan Okrugli stol o programskim osnovama i kriterijima projekta “Županije – prijatelji djece”, u kojeg je zasad uključeno 10 županija, među kojima i Krapinsko – zagorska.
Sonja Borovčak, dopredsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske, pohvalila je velik odaziv županija koje su uključene u ovaj projekt, čiji je cilj podizanje kvalitete života djece u okviru nadležnosti županija i potpunije te brže ostvarenje prava i potreba djece priznatih Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravima djeteta.
– Prilikom dodjeljivanja statusa prijatelja djece, naročito ćemo vrednovati one županije koje ulažu financijske i druge napore iznad zakonskog standarda, kako bi naša djeca imala bolju sadašnjost i budućnost – rekla je Sonja Borovčak.

Rokovi i mjerila

Pokretanjem ovog projekta predviđa se izrada Županijske strategije provedbe programa za razdoblje od tri godine, s ciljanim aktivnostima usmjerenim unapređivanju ostvarivanja prava djece na svim razinama društva s točno naznačenim nositeljima, rokovima i mjerilima postignuća. Očekuje se i uspostavljanje “dječjeg proračuna”, kako bi se moglo sustavno pratiti ulaganje u djecu i programe za djecu, ocjenjivat će se zdravstvena, obrazovna, sigurnosna i socijalna skrb za djecu iznad zakonskog standarda, a poticat će se ostvarivanje dječjih prava i njihovo aktivno sudjelovanje.
Također, dužnost županija koje će dobiti status prijatelja djece bit će poticanje gradova i općina na njihovom području da se uključe u akciju “Gradovi i općine – prijatelji djece” te zajedničkim snagama razvijaju osjećaj solidarnosti i partnerstva između djece, roditelja i zajednice.

Radionica za predstavnike županija

U sklopu okruglog stola održana je i radionica, čiji je cilj bio dobivanje povratne informacije od predstavnika županija o kriterijima za dobivanje statusa “Županija – prijatelj djece”, a koju je vodila dr.sc. Arijana Mataga Tintor, savjetnica za predškolski odgoj, djecu i mlade Grada Velike Gorice i članica SKO-a akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece”. Predstavnici županija na radionici su raspravljali o temama izrade Županijske strategije projekta “Županija – prijatelj djece”, financijskim izdvajanjima za djecu, podršci populacijskoj politici, zdravstvenim uslugama za djecu, sigurnosti djece, odgoju i obrazovanju, kulturi, sportu i slobodnom vremenu djece, socijalnoj skrbi za djecu i podršci organizacijama civilnog društva, aktivnom sudjelovanju djece, solidarnosti i partnerstvu regionalnih i lokalnih zajednica te o inovativnim programima i projektima na županijskoj razini. Krapinsko – zagorsku županiju predstavljala je zamjenica župana Jasna Petek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba