U VELIKOM TABORU ODRŽAVA SE TRADICIONALNA MANIFESTACIJA

Sve miriše na jabuke u Desiniću

Objavljeno: 21.10.2017. Jelena Jazbec

Sve miriše na jabuke u Desiniću, točnije, na prostoru Dvora Veliki Tabor, gdje se ovog vikenda održava jubilarna peta po redu manifestacija Dani jabuka. Osim izložbe starih sorata jabuka, na 20-ak štandova posjetitelji mogu kušati razne jabučne delicije, ali i domaće proizvode OPG-ova.

Od prvog izdanja manifestacije, koja je tada bila održana u desinićkom vatrogasnom domu, sudjeluju učenici Srednje škole Bedekovčina.

– S nama su ovdje poljoprivredni gospodarstvenici i agrotehničari, polaznici Poljoprivrednog učilišta Srednje škole Bedekovčina, koji izlažu stare sorte jabuka koje su sami prikupili, i to na području čitave Krapinsko – zagorske županije.  Radi se o božićnici, kanadi, bjelićniku, ali i nekim drugim sortama koje nismo mogli sami determinirati, ali uz radionicu koja je danas održana ovdje, uspješno su determinirane. Inače, ovakve manifestacije omogućuju učenicima da iskažu svoj interes za ovu tematiku, ali djeluju i kao oblik profesionalne orijentacije za potencijalne buduće učenike našeg Poljoprivrednog učilišta – rekao nam je jedan od izlagača,  Slavko Vinković, voditelj Poljoprivrednog učilišta Srednje škole Bedekovčina.

Desinićki načelnik Zvonko Škreblin iznimno je ponosan na uspjeh manifestacije, koja se razvija iz godine u godinu.

Gosti iz Slovenije

– Presretni smo što smo uspjeli održati ovu manifestaciju sve do ovog petog, jubilarnog izdanja i ponosan sam što mogu reći da ona svake godine izaziva sve veći interes. Treću godinu zaredom u organizaciju se uključila Krapinsko – zagorska županija, kao i Ministarstvo poljoprivrede, i to nam je nada da će ona svake godine biti sadržajno sve bogatija. Ove godine imali smo malo problema u prikupljanju jabuka za našu izložbu jer nam je mraz uništio ovo područje, no, mislim da je ona na kraju odlično ispala i dolazi je pogledati sve više i više ljudi – rekao je Škreblin, dodavši i kako mu je posebno drago što su na manifestaciji gosti iz slovenskog Kozjanskog Parka, gdje se ovakva manifestacija održava već 18 godina, a ove je godine privukla 150 izlagača. Gosti iz Slovenije održali su i predavanje na temu dopunske proizvodnje na poljoprivrednim domaćinstvima.

Važan dio manifestacija bila su predavanja Savjetodavne službe Krapinsko – zagorske županije na temu “Mogućnosti zaštite od mraza u voćnjaku“, “Korisni kukci u voćnjaku“ i “Fotoselektivne mreže“, pa je u Velikom Taboru bio i ravnatelj Savjetodavne službe Zdravko Tušek.

– Pet godina ovakve manifestacije, ovakvi predivni štandovi, ovakvi fini proizvodi od jabuka pokazuju koliko je jabuka važna za identitet hrvatskog naroda, a posebice ovog kraja. Ova je manifestacija važna za očuvanje identiteta i tradicije ovog kraja, a želio bih prenijeti i pozdrave ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, koji je također podržava. U Programu ruralnog razvoja postoji niz mjera i aktivnosti koje hrvatska Vlada i Ministarstvo poljoprivrede provode kako bi se potaknule ovakve manifestacije. Predložio bih županu Kolaru da, s obzirom na to da smo prije nekoliko godina krenuli s inventarizacijom vinove loze, na tragu ovoga što radimo ovdje u Taboru i Krapinsko – zagorskoj županiji, krenemo i s inventarizacijom sorata jabuka, da naše stare sorte spasimo od zaborava, što će biti još jedan kamenčić u mozaiku turističke i eno – gastronomske ponude ovog kraja – istaknuo je Tušek.

Dodjela priznanja

Čestitke je organizatorima uputio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

– Čestitke organizatorima, Općini Desinić, koji su uspjeli spojiti ljepotu Velikog Tabora s ovom manifestacijom, čiji je cilj promocija zaštite jabuka. Na području županije već imamo nekoliko udruga koje su se u suradnji sa svojim jedinicama lokalne samouprave i Županijom upustile u zaštitu autohtonih sorata voća, između ostaloga, i jabuka. Ovdje u Desiniću smo konkretno dogovorili da će Krapinsko – zagorska županija otkupiti zemljište ispod dvorca i da ćemo zasaditi voćnjak autohtonih sorata voća, tako da će svi posjetitelji koji će doći u Veliki Tabor, moći prošetati, ući u voćnjak i ubrati domaću jabuku. Također, u Mjerama ruralnog razvoja za sljedeću godinu pripremili smo natječaj koji će biti vezan uz obnovu domaćih voćnjaka s autohtonim sortama. Želio bih da imamo sliku Zagorja kao nekad, gdje je uz svaku zagorsku hižu bio i jedan voćnjak – rekao je Kolar.

Osim u jabučnim delicijama, posjetitelji su mogli uživati i u bogatom kulturno – umjetničkom programu u kojem su sudjelovali Pjevački zbor “Đuro Prejac“ iz Desinića, KUD Horvatska, Desinićke mažoretkinje, Dom Bidružica i Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice.

U poslijepodnevnim satima Turistička zajednica područja Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela dodijelila je nagrade za najbolje uređeni štand, najbolji novi i najbolji tradicionalni kolač od jabuka, a proglašeni su i pobjednici natječaja “Lepe naše rožice“, u sklopu kojeg se biraju najljepše uređene okućnice.

U zabavnom dijelu programa nastupaju Vinski brati, a izložba starih sorti jabuka može se pogledati još sutra.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba