“SVE SE MOŽE KADA SMO SLOŽNI”: HVALEVRIJEDNA INICIJATIVA GRAĐANA URODILA PLODOM

Veliki zlatni sat od danas krasi srce Zlatara

Objavljeno: 13.10.2017. AB

Središte Zlatara dobilo je novi ukras – veliki zlatni gradski sat, koji je jutros postavljen na kružnom toku. Sat je izradio Urarski obrt Lebarović iz Zagreba, a posebno je zanimljiva činjenica da je inicijativa za postavljanje ovog sata došla – od građana.
– Građani, kada su vidjeli promjene u gradu, kada su shvatili da se nešto mijenja i da se nešto radi, sami su došli na ideju postavljanja gradskog sata. Inicijativu je pokrenuo doktor Krešimir Fuchs, građanin Zlatara, koji je počeo s prikupljanjem sredstava. Otvorili smo poseban dio računa i građani su uspjeli prikupiti 20-ak tisuća kuna. Sat je, naravno, puno skuplji, zato smo zajedno, preko Turističke zajednice grada Zlatara, podržali tu inicijativu i prijavili se na natječaj Hrvatske turističke zajednice, na kojem smo dobili dodatnih 30 tisuća kuna, a Grad se uključio s ostatkom sredstava, također u iznosu od 30 tisuća kuna – otkrila je gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek.

Simbolična boja

– Pohvaljujemo inicijativu građana, zato jer ih stalno potičemo da se sa svojim idejama, prigovorima, kritikama, uključe u rad gradske uprave jer nam to puno pomaže. Sat će se dobro uklopiti u uređenje trga i središta Zlatara, za što je dobivena lokacijska dozvola. Napravljen je i parcelacijski elaborat i sada se kreće u rješavanje imovinsko – pravnih odnosa kako bismo dobili građevinsku dozvolu, kako bismo mogli aplicirati projekt na neki natječaj i kako bi naš grad dobio novu vizuru. Realizacija projekta postavljanja sata trajala je oko šest mjeseci. Dva mjeseca smo čekali sat, a bila je i to prevelika investicija za građane i Grad Zlatar, stoga posebno zahvaljujem HTZ-u koji je prepoznao projekt i omogućio da se on realizira – rekla je gradonačelnica, koja se osvrnula i na boju sata, koja ima posebnu simboliku.
– Sat je zlatni. Naime, krenuli smo u brendiranje grada, koji na zastavi i na grbu ima zlatnu boju. Istražili smo i dobili točnu šifru o kojoj se boji radi i odlučili smo da će sve što će se u budućnosti postavljati ovdje, biti u toj zlatnoj boji Zlatara. Nedavno smo tako postavili pametnu klupu u sklopu biciklističkog odmorišta, iz projekta “Ride & Bike”, koja je također zlatne boje. Trg će biti opločen, a kamen oko crkve će također biti žućkaste boje, u kombinaciji sa sivom. Možda ćemo ići i u projekt uređenja sajmišta i zelene tržnice, pa nam je želja da i štandovi budu neke zlatne boje – pojasnila je gradonačelnica.

Još sličnih inicijativa

Postavljanju sata prisustvovao je i inicijator Krešimir Fuchs.
– Željeli smo urediti naše mjesto, dati mu neka gradska obilježja. Ne možemo samo misliti na svoje kuće i okućnice, nego i na zajednicu u kojoj živimo, da svi zajedno nešto napravimo. Ne možemo se samo zatvoriti u svoja dvorišta. Okupilo se nekoliko prijatelja, ideja im se svidjela i tako smo krenuli. Bilo je, moram priznati, i razočaranja, očekivao sam pomoć od nekih ljudi, a nisam je dobio, ali dobro, pomogli su neki drugi i najvažnije je da je uspjelo. Želio bih zahvaliti svima koji su dali novac. Naime, ljudi se danas boje dati svoj novac jer nisu sigurni kamo će on otići, no svojim autoritetom ja sam im jamčio da će otići u prave ruke – rekao je Fuchs, koji je otkrio kako to najvjerojatnije nije posljednja takva inicijativa.
– Sat je samo jedno gradsko obilježje, a ima ih mnogo. Zato nije isključena mogućnost da bude još ovakvih inicijativa. Imamo gradonačelnicu koja nas podupire, tako da, zašto ne? – zaključio je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba