U USTANOVI ZA PRODUŽENO LIJEČENJE I PALIJATIVNU SKRB NOVI MAROF, NA POSEBAN NAČIN OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA

Pacijente obišli mališani iz dječjeg vrtića, 85-godišnja baka Anka upoznala svoju praunučicu Maju, staru 20-ak dana

Objavljeno: 04.10.2017. JJ

Svake godine 1. listopada u Općoj bolnici Varaždin – Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof, obilježava se Međunarodni dan starijih osoba. Osoblje bolnice te članovi i volonteri udruge za palijativnu pomoć “Srce” Novi Marof bili su domaćini druženja s pacijentima bolnice, djecom iz Dječjeg vrtića Novi Marof, fra Vitomirom iz župe sv. Antuna Padovanskog Novi Marof, gradonačelnikom Sinišom Jenkačem i ostalima okupljenima.

Kutak za djecu

Predsjednica Udruge za palijativnu pomoć “Srce”, Miljenka Šimec, zajedno s članovima udruge i volonterima, pobrinula se i oko uređenja kutka za djecu, gdje mogu boraviti najmlađi prilikom posjeta bolesnim članovima obitelji i bližnjima.
– Budući da u bolnicu dolaze ljudi iz cijele Hrvatske, često u pratnji mlađih članova obitelji, odlučili smo bolnički perivoj i ostatke drvenog materijala iz parka iskoristiti za uređenje kutka za djecu. Tako obitelji mogu izvesti bolesnike u park, a unuci i praunuci trčkarati oko njih. To je zaista idiličan prizor – izjavila je Šimec.
Takvom jednom okupljanju domaćini su svjedočili prilikom proslave 85. rođendana prabake Anke, koja je tada po prvi puta vidjela praunuku – malu Maju, staru 20-ak dana.
Koliko se brige i pažnje posvećuje unutarnjem i vanjskom uređenju bolnice, govori u prilog i druga nagrada u kategoriji najljepše uređenog okoliša, koju je Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof dodijelilo Vijeće Mjesnog odbora Novi Marof.

Međugeneracijska solidarnost

Svake se godine Međunarodni dan starijih osoba obilježi i u prisustvu mališana iz Dječjeg vrtića Novi Marof. Bitno je da svi kroz različite aktivnosti i događanja doprinose međusobnom uvažavanju i poštivanju te izgradnji zajedništva onih najmlađih i najstarijih.
– Nužno je odašiljati poruke zajedništva i međugeneracijske solidarnosti. Odgajajmo generacije koje će brinuti o nama – poručila je Šimec.
Osim Međunarodnog dana starijih osoba, uskoro se u bolnici u Novom Marofu obilježava još jedan važan datum – 12. listopada – Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi. Podsjećamo, Udruga, kao i ustanova – Služba za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof, je 12. lipnja 2015. godine od strane Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Zagrebačkog instituta za kulturu zdravlja, primila priznanje kao primjer dobre prakse palijativne skrbi u Hrvatskoj. Udruga je prema ocjeni suradnika CEPAMET-a odličan primjer razvoja palijativne medicine i palijativne skrbi.
Tijekom listopada će se u bolnici u Novom Marofu održati i prvi Simpozij o palijativnoj skrbi i Dan otvorenih vrata palijativnog odjela.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba