U OKVIRU PROJEKTA FEAD, U ZABOKU PROVEDENA EDUKACIJA “UPRAVLJANJE KUĆNIM BUDŽETOM”

Polaznici naučili kako izraditi i provoditi financijski plan i upravljati proračunom obitelji, uz skromne resurse

Objavljeno: 30.09.2017. JJ

Gradsko društvo Crvenog križa Zabok je kao jedan od 26 partnera Hrvatskog Crvenog križa iz sjeverozapadne Hrvatske, u suradnji s partnerom na projektu – Centrom za socijalnu skrb Zabok i u suradnji s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije, radi identifikacije korisnika Projekta, proteklih godinu dana provodio projekt “Humanitarni paket za središnju Hrvatsku” – FEAD.

320 osoba

Projekt je financirao Europski socijalni fond preko Ministarstva za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku, a cilj mu je bio ublažiti najgore oblike siromaštva, pružanjem nefinancijske pomoći najpotrebitijim osobama, i to u obliku hrane i higijenskih potrepština. GDCK Zabok je projektom obuhvatio 320 osoba s područja grada Zaboka i općina Bedekovčina, Krapinske Toplice, Sveti Križ Začretje i Veliko Trgovišće. Gradsko društvo Crvenog križa Zabok podijelilo je 1259 paketa, od toga 939 paketa hrane i 320 paketa higijene. Ukupna vrijednost podijeljenih paketa hrane i higijene iznosila je 92.806 kuna.

Krajnji korisnici

Kao završna aktivnost Projekta predviđena je edukacija za krajnje korisnike. Gradsko društvo Crvenog križa Zabok je u Zaboku održalo edukaciju “Upravljanje kućnim budžetom” za krajnje korisnike projekta FEAD. Svrha edukacije bila je podići financijsku osviještenost odrasle osobe do te razine da zna izraditi i provoditi financijski plan ili proračun jedne obitelji, koji se najčešće naziva kućni budžet.
Edukaciji je prisustvovalo 16 korisnika – četiri korisnika zajamčene minimalne naknade i 12 korisnika iz kategorije obitelji s troje i više djece ispod 18 godina, s ukupnim mjesečnim primanjima nižim od 5.705 kuna.
Korisnici su dobili osnovna saznanja kako da svedu svoje troškove na minimum i zadovolje osnovne ljudske potrebe uz relativno skromne resurse. Na taj način, kroz edukaciju, međusobno druženje i razgovor došlo je do osnaživanja korisnika, čime se doprinosi ostvarivanju osnovnog cilja projekta i Strategije borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti 2014. – 2020.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba