U VINOGRADU U PLEMENŠĆINI, UZ GLAZBU, VESELJE I DOBRU KAPLJICU, OTVORENA 47. PREGRADSKA MANIFESTACIJA “BRANJE GROJZDJA”

POLITIČARI U BERBI: Tajanstveni grozd pronašao predsjednik SDP-a Davor Bernardić

Objavljeno: 16.09.2017. Jelena Jazbec

Berbom u vinogradu Vinarije Zdolc u Plemenšćini, svečano je otvorena 47. po redu manifestacija “Branje grojzdja” u Pregradi.
Pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj svima je poželio dobrodošlicu na, kako ju je nazvao, najveseliju zagorsku manifestaciju.
– Među više od 50 programa koji nas očekuju u sljedećih tjedan dana, posebno me raduje da sljedećeg petka imamo jedan novi događaj, a to je Festival vinskih popevki i napitnica. Vjerujem da će i to postati tradicionalni dio “Branja grojzdja”. Naravno, zadnjeg dana, sljedeće nedjelje, očekuje nas tradicionalna povorka beračica i berača. Naime, danas, prvog dana, imamo prikaz odlaska u berbu, a zadnjeg dana imat ćemo prikaz toga kako se nekad išlo iz berbe, a išlo se uvijek veselo, jer berba je kruna svih napora koje vinogradari ulažu tijekom cijele godine – rekao je Vešligaj.
Voditeljica ureda Turističke zajednice područja “Srce Zagorja” Karolina Hostić pojasnila je kako je došlo do odluke da se otvorenje manifestacije, nakon niza godina, ponovno održi upravo u vinogradu.
– Ovogodišnje Branje grojzdja otvaramo nakon dugog niza godina u vinogradu, na moje veliko veselje i moje veliko inzistiranje. Naime, 1939. godine krenula je inicijativa za organiziranje ovakve manifestacije, od strane Društva za poljepšanje grada Pregrade. Tada je i nastala nekakva prva verzija manifestacije, a ključni dio bio je odlazak u jedan od obližnjih vinograda, branje i potraga za tajanstvenim grozdom. 80-ih godina promijenila se struktura manifestacije, uveli su centralnu povorku, međutim, više se nije bralo. Godinama radimo na unapređenju manifestacije, slažemo dio po dio programa i s velikom radošću mogu reći da smo se konačno vratili našim korijenima – istaknula je Hostić.

Zagorska vina – brend

Pojasnila je i kako je uz otvorenje manifestacije tradicionalno bila vezana i igra “tajanstveni grozd”. Naime, u vinograd bi se podmetnuo jedan grozd koji tamo ne pripada, a sretnik koji bi ga pronašao, osvojio bi simboličnu nagradu. Ove godine, to je bio predsjednik SDP-a Davor Bernardić.
– Svake godine se trudim biti ovdje u Pregradi kad je “Branje grojzdja”. Zagorska vina polako postaju brend i svake godine postaju bolja. Definitivno smo danas uživali, ne samo u berbi, nego i u degustaciji jela i pića – rekao je Bernardić.
Otvorenju manifestacije nazočio je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji je istaknuo kako u ovakvom događaju vidi veliki turistički potencijal.
– Zajedno s Markom razmišljali smo o tome da bi manifestacija trebala početi u vinogradu. Manifestacija traje čitav tjedan i logično je da je otvorenje onog dana kada ona počinje, a ne u petak prije završnog vikenda, što je bila dugogodišnja tradicija. Mislim da je ovo jako dobar potez i da će u budućnosti poprimati sve veće razmjere. Ja bih volio da na čitavom ovom bregu bude berba, da pozovemo turiste iz čitave Hrvatske i inozemstva i da nam plate da mogu brati grožđe u našem vinogradu, kao što se radi u Austriji i Švicarskoj – rekao je Kolar.

Koncert klapa

Događaj su uveličali tamburaši KUD-a Pregrada, a po završetku berbe, nastavljeno je druženje uz dobru kapljicu i domaću hranu, na prostoru Vinarije Zdolc, čiji vlasnik Robert Zdolc u svome posjedu ima oko 2,5 hektara vinograda, odnosno, 11 tisuća trsova, a svoju proizvodnju kvalitetnih i vrhunskih vina zasniva na ekološkom uzgoju. Otvorenju manifestacije prisustvovali su i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić i saborska zastupnica Marija Puh.
Danas je u sklopu manifestacije “Branje grojzdja” na rasporedu još nogometna utakmica između ŽNK Pregrada i ŽNK Agram, u 15 sati. U 17 sati u Gradskoj knjižnici počinje program Plesnog studija DIV, uz Breakdance grupu Soscary Crew i artisticu na štulama. U dvorani Osnovne škole Janka Leskovara, s početkom u 19 sati, koncert će održati Klapa Kmeti, ŽVA Sotelia i Kirjales.
Sutrašnje jutro započet će natjecanjem u ribolovu na jezeru Gorica i turnirom u odbojci na pijesku. U 16 sati igrat će se “Ljudski Čovječe, ne ljuti se”, a u 16.30 sati na središnjem trgu igrat će predstava “Prijateljstvo i ljubav”, u organizaciji KUD-a Pregrada.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba