U Kupinečkom Kraljevcu održano 15. Državno natjecanje u oranju i 6. Natjecanje u oranju konjima

Zagorci dobri, ali bez laureata, Hrvatsku će sljedeće godine u Njemačkoj predstavljati Radivoj Rekić i Zoran Piskač

Objavljeno: 03.09.2017. Alen Brodar

U Kupinečkom Kraljevcu jučer je održano Državno natjecanje u oranju, 15. po redu, kao i 6. natjecanje u oranju konjima. U kategoriji plugova ravnjaka prvo mjesto osvojio je Radivoj Rekić iz Virovitičko – podravske županije, dok je u kategoriji oranja plugom premetnjakom najuspješniji bio Zoran Piskač iz Bjelovarsko – bilogorske županije. Njih dvojica tako će predstavljati Hrvatsku na svjetskom natjecanju o oranju, koje će se sljedeće godine održati u Njemačkoj.

Predstavnici iz šest županija

U natjecanju u oranju konjima, u konkurenciji predstavnika šest županija, najviše ocjene dobio Josip Dorić iz Brodsko – posavske županije. Ekipno po županijama, prvo mjesto pripalo je Koprivničko – križevačkoj županiji.
Ponajbolji orači, njih 30, iz gotovo svih županija i grada Zagreba, borili su se za titulu najboljeg koji će Hrvatsku predstavljati na svjetskom natjecanju.
Da je natjecanje u oranju izuzetno važno za promociju poljoprivredne proizvodnje, rekao je ravnatelj Savjetodavne službe u poljoprivredi i šumarstvu Zdravko Tušek.
– Naime, pravilnim oranjem postiže se osam posto veći prinos u ratarskoj proizvodnji – objasnio je Tušek, dodajući da je upravo zato Savjetodavna služba pokrenula ovo natjecanje.

Veliki potencijal

Da je veliki potencijal za razvoj Hrvatske u vlastitoj proizvodnji uvjeren je i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji je istaknuo kako se intenzivno radi na unaprjeđenju domaće proizvodnje.
Inače, organizatori natjecanja su Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača, Grad Zagreb, Savjetodavna služba te Udruga orača Grada Zagreba uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba