U Krapini obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 22. obljetnica VRO “Oluja”

General Lucić: Vođeni idejom dr. Franje Tuđmana, Hrvati su u zajedništvu pronašli snagu i stvorili svoju domovinu. Pođimo i mi od te ideje zajedništva, za bolju budućnost naše djece

Objavljeno: 02.08.2017. Alen Brodar

U Krapini je u srijedu svečano obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 22. obljetnica vojno – redarstvene akcije Oluja. Svečanost, koju su organizirali URV 1. gbr “Tigrovi” KZŽ, URV 2.gbr “Gromovi” KZŽ, i Klub veterana “Puma” KZŽ, uz pokroviteljstvo Krapinsko-zagorske županije i Grada Krapine, je započela paljenjem svijeća i polaganjem vijenca u čast poginulim braniteljima na Gradskom groblju u Krapini, kod središnjeg križa, što su učinili čelnici Krapinsko – zagorske županije i predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki, Grada Krapine i predstavnici vojnih, veteranskih i vatrogasnih postrojbi. Svečanost obilježavanja nastavljena je mimohodom veterana i članova vojnih postrojbi, 103. Zagorske brigade, Tigrova, Puma i Gromova te policije, uz pratnju krapinskog Gradskog puhačkog orkestra i članovi povijesne postrojbe Krapinsko – zagorske županije Keglevićeva Straža, od OŠ Ljudevita Gaja do župne crkve Sv. Nikole, gdje je misu služio župnik Tomica Šestak.
Nakon mise kolona ponosa nastavila je središtem Krapine do Starog grada, podno kojeg se odvijala i središnja proslava, kojoj su uz branitelje i veterane prisustvovali i umirovljeni general HV-a Josip Lucić, stožerni brigadir Vinko Ukota, državni tajnik u ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i dožupan Anđelko Ferek – Jambrek, saborski zastupnik i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, krapinski gradonačelnik i dogradonačelnik, Zoran Gregurović i Drago Kozina, umirovljeni pukovnik i načelnik Zlatar Bistrice Žarko Miholić, načelnica Kraljevca na Sutli Danijel Pongrac i mnogi drugi uzvanici i gosti.

Spomenik zagorskim braniteljima

Na samom početku svečanosti je Josip Tučkar, sin poginulog hrvatskog branitelja Stjepana Tučkara, za vrijeme intoniranja himne, koju je otpjevala mlada Jill – Letizia Kantolić, podignuo veliki hrvatski stijeg, koji se iznad Starog grada zavijorio na jarbolu visokom 18 metara.
– Ponosni smo i iznimno nam je zadovoljstvo što postaje tradicija da se upravo na ovom povijesnom lokalitetu obilježava za Hrvatsku iznimno važan datum, podno utvrde u kojoj su se održavali hrvatski Sabori u vrijeme najvećih turskih osvajanja, i kod koje je prije nekoliko godina podignut 18 metara visok jarbol na kojem se vijori hrvatska zastava. Jedna od stvari koje smo prošle godine obećali, a radimo na tome, je projekt postavljanja spomenika svim poginulim braniteljima iz Hrvatskog zagorja u perivoju Janka Draškovića, podno Starog grada. Pripremljeno je sve, raspisan je natječaj preko Hrvatskog društva arhitekata, za izradu projektne dokumentacije i sve ide prema završetku i vjerujem da ćemo dogodine imati gotov spomenik s uređenim perivojem, posvećenim hrvatskim braniteljima – pozdravio je prisutne domaćin, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, uputivši svim okupljenima riječi zahvale na obrani Hrvatske i velikoj pobjedi.
U ime organizatora, okupljenima se obratio predsjednik Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi KZŽ umirovljeni satnik Ivan Hržica, koji je istaknuo važnost Oluje te spomenuo kako se u prvoj gardijskoj brigadi Tigorova borilo oko 400 Zagoraca, a 30 ih je poginulo.
– Moramo se sjetiti našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana i njegove ideje koja je pokazala svoju snagu, ne samo u Zagorju, već u cijeloj Hrvatskoj i dijelovima BiH gdje žive Hrvati, a to je zajedništvo. U tom zajedništvu moramo naći snagu i napraviti otklon od naše teške povijesti, gdje smo stoljećima bili dijeljeni i sukobljavani, a upravo snagom političke ideje dr. Tuđmana, cjelokupni hrvatski narod je po prvi puta bio ujedinjen i u tome je zajedništvu Hrvatska obranjena te je stvorena naša domovina. Stoga nemojmo prihvaćati podjele, već pođimo od ideje slobode, mira i demokracije koja nas je pokrenula, vođena dr. Tuđmanom i pokušajmo našoj djeci ostavljati to naslijeđe za svijetlu budućnost naše suverene Republike Hrvatske. U ovim danima ponosa sjećamo se svih poginulih, ranjenih i stradalih i njihovih obitelji, čestitam im svima Dan pobjede i Dan hrvatskih branitelja – rekao je umirovljeni general Josip Lucić, na kojeg se nadovezao i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar:
– S ponosom se sjećamo Domovinskog rata i Oluje koji su nam omogućili samostalnu Republiku Hrvatsku. Ne možemo govoriti o samostalnoj Hrvatskoj i o Domovinskom ratu, a da ne spomenemo prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, koji je bio vrhovni zapovjednik hrvatskih oružanih snaga, to uvijek treba naglašavati. Nikada nećemo zaboraviti onu sliku iz Knina, kada se na tvrđavi dizala hrvatska zastava i kad ju predsjednik ljubi. To je ostalo u sjećanju svakom hrvatskom branitelju, svakom hrvatskom čovjeku i domoljubu. To su stvari koje se pamte. U Domovinskom ratu, u raznim postrojbama i na svim ratištima, sudjelovalo je više od 11.000 Zagoraca, na što trebamo biti iznimno ponosni. S druge strane, tugom se sjećamo i onih najboljih hrvatskih sinova koji su položili svoje živote za Hrvatsku, ali se isto tako moramo okrenuti budućnosti i kroz obrazovni sustav više pažnje posvetiti učenju djece o Domovinskom ratu, kako bi vrijednosti na kojima je stvorena Hrvatska živjele puno duže nego što je vijek branitelja. Poražavajuća je činjenica da svakodnevno umre desetak branitelja te se sustav i država oko toga moraju i zabrinuti i pobrinuti za te ljude – rekao je Kolar. Upravo je problematiku svakodnevnog umiranja branitelja spomenuo i umirovljeni pukovnik i posljednji zapovjednik 103. Zagorske brigade, Žarko Miholić.

– Ponosan sam što sam imao odgovornost i čast zapovijedati 103. Zagorskom brigadom, domicilnom brigadom u kojoj je tada bilo gotovo 3000 Zagoraca. Isto tako, ukupno je kroz razne postrojbe u ratu sudjelovalo preko 11.000 Zagoraca. I ovi Dani ponosa su nešto što u svakom od nas koji s odmakom od 27 godina od početka rata, odnosno 22 godine od vojno – redarstvene operacije Oluja budi snažne emocije. Sjećamo se naših prijatelja koji su dali svoj život na oltar Domovine, za samostalnu Hrvatsku. Svima njima, a posebno obiteljima poginulih i stradalima, ratnim vojnim invalidima, kao i svim žiteljima Krapinsko – zagorske županije i Hrvatske želim puno sreće i nadanja da će Hrvatska u narednim godinama biti sve bolja, jača i da će se u njoj sve ugodnije i kvalitetnije živjeti. To su uostalom vrijednosti za koje smo se borili – rekao je Miholić.

178 poginulih Zagoraca

Stjepan Pavliša, predsjednik krapinsko – zagorske podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, koja je počela djelovati 1996 godine, rekao je da već godinama sudjeluju u akcijama koje promiču istinu o Domovinskom ratu.
– Provodimo veliku akciju u srednjim i osnovnim školama “Promicanje istine o Domovinskom ratu”. Također, Udruga Baruni ima sličan takav cjelogodišnji program, da djeci približe događaje iz Domovinskog rata. A jedna od zadnjih akcija koju provodimo već treću godinu za redom, jest da prikupljamo podatke o poginulim Zagorcima za vrijeme Domovinskog rata. 103. brigada je domicilna, međutim, naši su ljudi bili članovi niz drugih brigada i ratovali su po cijeloj Hrvatskoj. Došli smo do 178 imena i nastojimo uz njih povezati obitelji, od kojih tražimo zeleno svjetlo da se ti detalji objave u jednoj zajedničkoj knjizi “Poginuli branitelji iz Krapinsko – zagorske županije u Domovinskom ratu”. Ta će knjiga biti još jedan doprinos promicanju istine o Domovinskom ratu – zaključio je Stjepan Pavliša.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba