SKRATIT ĆE SE VRIJEME VOĐENJA PREKRŠAJNIH POSTUPAKA

Od danas svi prekršajni sudovi u Hrvatskoj s MUP-om komuniciraju elektronskim putem

Objavljeno: 13.07.2017. zagorjeinternational

– Od danas, svi prekršajni sudovi u Hrvatskoj komuniciraju s MUP-om elektronskim putem – rekla je Nevenka Baran, voditeljica zajedničkog projekta “e-Podnesak” Ministarstva pravosuđa i Ministarstva unutarnjih poslova, prilikom obilježavanja završnice prve faze tog projekta u prostorijama Prekršajnog suda u Zlataru.

Optužni prijedlozi

Prekršajni sud u Zlataru za sada će elektronski komunicirati s MUP-om samo s jednom vrstom podnesaka, a to su optužni prijedlozi, no do kraja ljeta svi prekršajni sudovi komunicirat će elektronskim putem s MUP-om u svim vrstama postupaka. Plan je da do kraja godine i drugi ovlašteni pokretači prekršajnih postupaka elektronski komuniciraju s prekršajnim sudovima. To bi značilo kako će u dogledno vrijeme radni stolovi prekršajnih sudaca biti bez hrpi papira, a bit će i manje poslova u sudskim pisarnicama. Naime, nerijetko je bilo podnesaka napisanih i na stotinu stranica.
– Ono najvažnije jest da će se skratiti vrijeme vođenja prekršajnih postupaka kod kojih je rok zastare relativno kratak – naglasila je Karmen Novak Hrgović, zamjenica predsjednika Visokog prekršajnog suda u Zagrebu.

Tri tisuće podnesaka

Predsjednica Prekršajnog suda u Zlataru, Jadranka Kiš Šaulovčeki, spomenula je kako je policija njihov najveći tužitelj, pa godišnje zaprime oko tri tisuće podnesaka. Zaostataka nema, jer je sud u svojem djelovanju ažuran. Posljednjih je godina i manji broj predmeta, zbog izmjena Prekršajnog zakona kojim policija na licu mjesta izdaje obvezne prekršajne naloge. Danas su pred cijelim timom projekta i gostima zaprimljena dva predmeta elektronskim putem – jedan se odnosio na prometni prekršaj, a drugi na remećenje javnog reda i mira, oba s područja djelovanja Policijske postaje Zlatar Bistrica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba