“KULTURNO LJETO U PREGRADI”

Župa Vinagora proslavila godišnje proštenje, na terasi samostana odigrana predstava KUD-a Pregrada, “U laboratoriju”

Objavljeno: 03.07.2017. Jelena Jazbec

Župa Vinagora je u nedjelju proslavila svoje godišnje proštenje, Pohod Blažene Djevice Marije Elizabeti. Svečano misno slavlje predvodio je mons. Dragutin Komorčec, koji je na samom početku istaknuo kako je tijekom života imao čast upoznati mnoge svećenike rodom iz vinagorskog kraja.
Mons. Komorčec rodom je iz Mihovljana, koje je također oduvijek obilovalo duhovnim zvanjima.

“Nije stradala vjera”

– Iz vlastitog života spominjem što se dogodilo 13. svibnja 1944. godine u mom rodnom Mihovljanu. Išao sam tada u drugi razred osnovne škole. Imao sam devet godina, bio sam i ministrant i prvopričesnik. Došla je partizanska vojska, razorila nam crkvu, i sve što je moglo gorjeti, izgorjelo je. Danima je trajalo raščišćavanje i na čudo sviju, drveni kip s oltara Majke Božje izvađen je iz ruševina neoštećen, sa svim zvjezdicama, njih 12, na njezinoj glavi. Sada je taj kip ukras naše novoizgrađene crkve u Mihovljanu. Za dvije godine, ja sam nastavio svoje školovanje u sjemeništu. Doma nismo još imali crkvu, ali ja sam krenuo u sjemenište, a za mnom, iz naše mihovljanske župe, krenula su sedamnaestorica koji su također pošli tim putem i postali svećenici. A iduće ćemo godine, ako Bog da, dočekati i osamnaestog svećenika. Zgrade su stradale i porušene su, ali nije stradala vjera – rekao je mons. Komorčec u svojoj propovijedi.

VS “Mustrice”

Po završetku svete mise, vjernici su tradicionalno obišli oko oltara Majke Božje Vinagorske, pjevajući marijanske pjesme, a potom su se uputili na terasu samostana, gdje je održano prigodno druženje.
U poslijepodnevnim satima, u sklopu manifestacije “Kulturno ljeto u Pregradi”, na terasi samostana, dramska skupina KUD-a Pregrada odigrala je predstavu “U laboratoriju”, a nekoliko pjesama izvela je i vokalna skupina KUD-a Pregrada, “Mustrice”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba