FOTOGALERIJA: U GORNJOJ STUBICI ODRŽAN TRADICIONALNI VITEŠKI TURNIR

Brojni posjetitelji vratili se nakratko u srednji vijek i uživali u spektakularnim borbama vitezova

Objavljeno: 10.06.2017. Jelena Jazbec

Svi posjetitelji Muzeja seljačkih buna u Gornjoj Stubici, nakratko su vratili u srednji vijek, zahvaljujući tradicionalnom Viteškom turniru, koji je i ove godine oduševio svojim bogatim programom. Vitezovi su ponovno pokazali koliko su spretni u korištenju oružja, a neki su i dvobojima pokušali osvojiti srca izabranih djeva. One su pak pokušale privući njihovu pozornost svojim odorama i plesom. U sklopu turnira, priređen je i srednjovjekovni sajam. U vojnim logorima, pripadnici različitih viteških udruga prezentirali su svoje umijeće u korištenju srednjovjekovnog oružja, ali i kako se pripremala hrana i provodilo vrijeme u tom povijesnom razdoblju, a posjetitelji su mogli dobiti i poduku za korištenje srednjovjekovnog oružja.
– Sudjelujemo na Viteškom turniru od njegovih početaka, znači, već 18 godina. Naša je udruga malo mlađa, ali smo ovdje startali kao statisti i sve je to preraslo u jednu ozbiljnu stvar. Od dana osnivanja 2004. godine, kada smo imali tek šest – sedam članova, danas smo došli do brojke 40. Naravno, to nisu samo vitezovi, tu su i Tahyjevi puškari, Gupčevi streličari i kmetska logistika. Nakon nastupa po Hrvatskoj i diljem Europe, prije devet godina došli smo i do toga da napravimo svoju manifestaciju “Bitku kod Stubice”. Naša je udruga danas predstavila naše vitezove, imali smo u atriju dvorca borbu vitezova za zlatni kalež, imamo i radionice za posjetitelje, na kojima se mogu okušati u streličarenju, bacanju sjekira, bodeža i koplja, maloj školi mačevanja. Sudjelovat ćemo zajedno sa svim ostalim udrugama u bitki za obranu dvorca grofa Petričevića. Kroz godinu imamo oko 50 nastupa, a osim u Hrvatskoj, nastupali smo i u Češkoj, Poljskoj i Francuskoj – rekao nam je Ivan Štefek, predsjednik udruge “Družba vitezova zlatnog kaleža” iz Donje Stubice.

Sve borbe prave

Posebna atrakcija Viteškog turnira su borbe na tlu, u organizaciji Hrvatskog Historical medieval Battle saveza, kao i noćne borbe.
Apsolutni pobjednik bio je Oswald od Wartburga, pravog imena Ozren Šenator, član udruge “Red čuvara grada Zagreba” i udruge “Historical Medieval Battle” Hrvatska. On se oživljavanjem povijesti, kaže, bavi pet – šest godina, a borbama intenzivno posljednje dvije godine.
– Moram naglasiti da su sve borbe bile prave, ništa nije bilo namješteno, ništa nije bilo unaprijed dogovoreno, svi udarci su bili pravi, i najvažnije od svega, drago mi je što nije bilo ozljeda – rekao nam je Ozren, kojeg smo zamolili da nam opiše svoj viteški oklop, koji je vjerna kopija onog iz 15. stoljeća.
– Na sebi nosim višeslojni oklop za cijelo tijelo, nešto što je tipično za 15. stoljeće na bojnom polju. Imam štit za potkoljenice, zaštitu za koljena i bedra, za cijele ruke i za trup, a ispod toga imam i garnisonsku zaštitu, debelu jaknu koja štiti od udaraca – otkrio nam je, dodavši kako ni štit ponekad ne može spriječiti borce od ozljeda.
– Nažalost, uvijek postoji mogućnost ozljeda, a moja najteža ozljeda do sad bio je slomljeni prst na nozi. Zna biti i težih ozljeda, no treningom i kvalitetom opreme nastojimo to spriječiti. Svi koji se žele baviti srednjovjekovnim borbama, mogu se javiti nama u HMB Hrvatska. Oprema se najčešće nabavlja izvana, uglavnom iz Ukrajine i Poljske. Najvažnija je kvalitetna oprema, jer ako uđete u ring s kacigom koja neće izdržati udarac, može zaraditi direktan udarac sjekirom u glavu, što svakako nije zdravo ni preporučljivo – šali se Ozren. Otkrio nam je i kako je postao vitez i borac.

“Odličan antistres”

– Najprije sam se u cijelu priču uključio kroz oživljavanje povijesti, za vrijeme faksa. Počnete putovati na razna događanja tijekom vikenda, pa se malo družite, zabavljate, posjećujete zanimljiva mjesta. U Hrvatskoj se srednjovjekovnim borbama bavi 200-tinjak ljudi, i onda se tijekom šest ljetnih mjeseci družite s njima svakog vikenda i to vam postanu prijatelji. Osim toga, to je i odličan antistres. Sudjelujemo na brojnim događanjima – Bitki kod Stubice, Bitki na Klisu, bitkama u Zagrebu, a ove smo godine bili na svjetskom natjecanju s HNB Hrvatskom u Barceloni – ističe.
S obzirom na to da je Viteški turnir i ove godine privukao veliki broj posjetitelja, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagarčec, nije krila zadovoljstvo.
– Ovo se događanje oslanja na ovaj srednjovjekovni lokalitet, utvrdu Samci, Muzej seljačkih buna, ali i na Veliki Tabor i niz drugih srednjovjekovnih utvrda koje imamo na području Hrvatskog zagorja. To je jedna naša baštinjena kulturna vrijednost, koju treba dodatno, kroz razna događanja, razvijati, proširivati je, edukativno djelovati, koristiti priče koje nas povezuju s Europom, da bismo i sam postali prepoznatljivi u svijetu. Kroz oživljene povijesne slike, zapravo obogaćujemo turističku ponudu Hrvatskog zagorja – rekla je N. Jagarčec.
U večernjim satima, posjetitelji imaju priliku uživati i u spektakularnim noćnim borbama, programima s vatrom, te koncertu Small House Browna s Krešom Oremušem.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba