Župan Željko Kolar u svom prvom službenom posjetu u novom mandatu obišao Donju Stubicu i Oroslavje

Donja Stubica u minusu i morat će u rebalans, ali Županija nije: Kupuje prostore Orokonfekcije, koje će pretvoriti u srednjoškolske kabinete

Objavljeno: 30.05.2017. mladenmandic

Župan Željko Kolar u svom novom mandatu je za svoj prvi službeni posjet i radni sastanak odabrao Donju Stubicu, gdje je novi gradonačelnik postao Nikola Gospočić, koji je župana upoznao s projektima s kojima će se tijekom ove godine suočiti Grad i nabrojao ono što je dobio u naslijeđe od bivše vlasti.
– Imamo kredit kod Privredne banke od 800 tisuća kuna, fali nam nešto sredstava i za plaće do kraja godine, što ćemo riješiti rebalansom, a bivši gradonačelnik i njegov zamjenik su također iskoristili pravo na šest mjeseci isplate plaće. Do kraja godine morat ćemo tako anulirati minus od 1,1 milijuna kuna da bi sljedeće godine mogli krenuti ispočetka i početi projektiranje svih onih projekata koje smo obećali našim građanima. Naravno, to ne znači da ove godine nećemo ništa raditi i ovaj sastanak je dokaz tome. Dogovorili smo neke radnje koje će nam omogućiti da lakše prebrodimo ovu godinu i realiziramo neke manje projekte, a veći projekti morat će pričekati kroz period duži od četiri godine – rekao je Gospočić te nabrojao projekte koji su sada aktualni.

Donjostubički projekti

– Radi se o projektima obnove Fellerove zgrade, za koju je Ministarstvo kulture odobrilo 1,8 milijuna kuna, s tim novcem ukupno će se uložiti tri milijuna kuna, no cijeli projekt vrijedan je 13 milijuna kuna, tako da će tu trebati još dosta novca. Tu je i projekt završetka sanacije Doma kulture, zadnji radovi vrijedni su 200 tisuća kuna, zatim projekt oborinske kanalizacije u Pustodolu i cesta u Hruševcu te izgradnja dječjeg vrtića, koji je prijavljen na mjeru 7.4.1 Ministarstva poljoprivrede.
Župan Željko Kolar istaknuo je kako je ovo prvi službeni posjet nekom od zagorskih načelnika i gradonačelnika, a odmah nakon drugog kruga sazvat će i kolegij da vide s kojim problemima se suočavaju. Dodao je kako se razgovaralo o konkretnim projektima, kao što je idejno rješenje sjeverne obilaznice Donje Stubice, koji će trajati nekoliko godina.
– Ono što smo dogovorili je korištenje sportske dvorane, i prostori PŠ u Hruševcu gdje se ne održava nastava kako bi se ti prostori preuredili za potrebe mještana. Tu je i završetak druge faze sanacije WC-a u školi, sanacija i asfaltiranje igrališta te uređenje dva autobusna stajališta. Poslat ću i službeni posjet Ministrici kulture oko dogovora za sanaciju Fellerove zgrade i obnovu dvorca Golubovec kako bi ga zajednički kupili i novcem iz EU fondova obnovili, isto kao i Mali Tabor gdje smo u pregovorima s općinom Hum na Sutli, kako bi se tamo napravio Muzej staklarstva – istaknuo je Kolar.
Nakon Donje Stubice župan je obišao i Oroslavje gdje Krapinsko – zagorska županija kupuje prostore Orokonfekcije za potrebe oroslavske Srednje škole.

Prihvatljiva cijena

Gradonačelnik Ivan Tuđa istaknuo je kako je tvornica nekad zapošljavala 700-tinjak radnika na desetak tisuća četvornih metara. Sada je ona podijeljena na više subjekata u jednom je proizvodnja, u drugom trgovina, upravni dio preuzeo je Grad Oroslavje, a oko 300-tinjak četvornih metara trebalo bi se preurediti za potrebe kabineta za Srednju školu Oroslavje. Ravnateljica Srednje škole Oroslavje Natalija Mučnjak rekla je kako djeluju u skučenim prostorima i kako su im nužno potrebni prostori i kabineti gdje bi mogli smjestiti visokokvalitetnu opremu, dok se u budućnosti ne nađe neko idealnije rješenje.
Župan Željko Kolar istaknuo je kako je na njegovo veliko zadovoljstvo postignut konsenzus oko ovih prostora, jer do 2020. godine se ne može dobiti novac niti za gradnju novih škola niti za sportske dvorane, pa bi se sadašnji prostori u školi osim za nastavu, trebali osloboditi za neke druge aktivnosti.
– Mi kao osnivač škole dužni smo voditi brigu da učenici imaju prostore gdje bi radili s novim strojevima i najmodernijom opremom i nadamo se da ćemo tu transakciju riješiti u nekoliko idućih tjedana rebalansom županijskog proračuna – istaknuo je župan Kolar dodajući i kako je ponuda izuzetno prihvatljiva.
Na upit odakle Županiji toliki novac, budući da je najavio mogućnost participiranja u kupnji dvaju dvoraca, a potom i kupnju prostora Orokonfekcije.
– Sljedeće godine naši bi izvorni prihodi trebali rasti sukladno rastu novih zapošljavanja. Mi smo ove godine oštećeni za oko 2,5 milijuna kuna, a sljedeće godine nećemo biti. Također, još uvijek imamo prostora za kreditno zaduženje, a prostor Orokonfekcije je u dobrom stanju te ne bi trebao biti preveliko financijsko opterećenje, naše financije su stabilne. Što se pak tiče samih dvoraca, to vam je ona priča kao i s Masterplanom turizma: Ili imate viziju, ili je nemate – zaključio je Kolar.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba