JEDNOGODIŠNJI PROJEKT

Objavljen priručnik “Bez promila”, koji obrađuje problematiku vožnje u alkoholiziranom stanju

Objavljeno: 19.04.2017. zagorjeinternational

Jednogodišnji projekt “Bez promila” završava 30. travnja, a jedan od rezultata je istoimeni priručnik namijenjen mladima, srednjoškolcima, budućim vozačima, školama te svima koji se žele informirati, educirati i senzibilizirati o problematici vožnje u alkoholiziranom stanju, s osobitim naglaskom na mlade. Priručnik se sastoji od šest dijelova.

Izneseno nekoliko priča

U prvom dijelu prikazan je tijek razvoja preventivnog programa Mreže udruga Zagor, kao i potreba za kontinuiranim radom s mladima i pružanje podrške mladima u području prevencije. Drugi dio govori o čovjeku kao čimbeniku sigurnosti prometa, njegovim osobinama, utjecaju koji alkohol ima na sposobnosti vozača, posljedicama prometnih nesreća koje su počinile mlade osobe na području Krapinsko – zagorske županije, zakonskim odredbama, te postupanju policije u slučajevima nadzora vozača pod utjecajem alkohola. U trećem dijelu obrađene su teme konzumacija alkohola kod mladih, njezina učestalost, razvoj ovisnosti o alkoholu i moguće posljedice, te ključna pitanja – zašto mladi piju, kako osnažiti mlade za zdrave stilove života, te gdje mogu potražiti pomoć. Četvrti dio priručnika sastoji se od istinitih životnih priča prikazanih iz različitih perspektiva. Izneseno je nekoliko priča – priča mlade djevojke koja je kao putnica teško stradala u prometnoj nesreći, iskustva policijskih službenika koji se svakodnevno susreću s vozačima koji upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola, te priče dvojice mladića (zatvorenika) koji su počinili kaznena djela izazivanja prometnih nesreća pod utjecajem alkohola. U petom dijelu prikazani su primjeri iz prakse na temu prevencije razvoja ovisnosti i sigurnosti u cestovnom prometu kod srednjoškolaca na razini Policijske uprave Krapinsko – zagorske.

Pilot testiranje

U posljednjem dijelu izloženi su rezultati provedenog pilot testiranja preventivnog projekta “Bez promila”, koji je za cilj imao je ispitivanje navika i ponašanja mladih i postojanja razlike u uvjerenjima, informiranosti i znanju sudionika o problematici alkohola prije i nakon provedenih projektnih aktivnosti. Rezultati pilot testiranja pokazuju potrebu za informiranjem mladih o problematici vožnje u alkoholiziranom stanju, te potrebu za provedbom, ali i proširenjem daljnjih aktivnosti na veći broj sudionika. Projekt je financiran kroz provedbu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa od strane Ministarstva unutarnjih poslova.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba