Uskrsni ponedjeljak u V. Taboru

Zagrmjele kubure 50-ak kuburaša, a održane i radionice izrade baruta i punjenja kubura

Objavljeno: 18.04.2017. mladenmandic

Već tradicionalno, pucanjem iz kubura i topova, podno zidina Dvora Veliki Tabor pokraj Desinića obilježen je Uskrsni ponedjeljak. Na ovogodišnjoj manifestaciji u organizaciji Kuburaškog društva Desinićka kubura i Muzeja Hrvatskog zagorja, sudjelovalo je 50-ak kuburaša iz sedam kuburaških društava – Kuburaška društva Desinićka kubura iz Desinića, Ban Toma Erdödy iz Kačkovca kraj Kraljevca na Sutli, Sveti Martin iz Sutlanske Poljane kraj Zagorskih Sela, Sveti Pavao iz Prišlina kraj Huma na Sutli, Tri Kralja iz Kraljeva Vrha kraj Jakovlja, Povijesna postrojba Kostelska pištola – Keglevićeva straža iz Kostela kraj Pregrade i Svetog Leonarda iz Pregrade.

Očuvanje tradicije

Cilj ove manifestacije, rekli su organizatori, su očuvanje stare zagorske tradicije obilježavanja Uskrsa i Isusova uskrsnuća, te okupljanjem i prezentacijom udruga i OPG-ova doprinijeti razvoju i promicanju turističke ponude i očuvanju kulturno – povijesne baštine. Uz postrojavanje članova kuburaških društava unutar Dvora i pucanje iz kubura, svaki kuburaš ispalio je tri hica, okupljeni posjetitelji mogli su se upoznati i s načinom punjenja kubura i pucanja iz njih, te su imali priliku vidjeti i proizvodnju baruta u prahu. Ugođaj su upotpunili i golubovi pismonoše, na veliku radost nazočnih mališana.

Čašćenje gulašom

Za sve sudionike i goste koji su mogli razgledati izložbe u Velikome Taboru, domaćini Desinićki kuburaši sve su počastili i gulašom te domaćom kapljicom. Među gostima ovogodišnjeg “Uskrsnog ponedjeljka pod Taborom” bili su i saborski zastupnik i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, i sam dugogodišnji kuburaš, zatim krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, načelnik Desinića Zvonko Škreblin, kao i ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagarčec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba