NAJBOLJI HRVATSKI MLADI KUHAR

“Bio sam odličan učenik, ali sam upisao ugostiteljstvo – kuhanje je pun pogodak za mene”

Objavljeno: 14.04.2017. Jelena Jazbec

Već drugu godinu zaredom, nakon sjajnog Matije Jagića, Zagorci imaju svog METRO Junior Top Chefa. Radi se o 18-godišnjem mladom kuharu Tiboru Klobučaru iz Krapine, maturantu Ugostiteljsko – turističkog učilišta Srednje škole Zabok.
On je pobjedom na prestižnom kulinarskom natjecanju osvojio edukaciju na METRO HoReCa Akademiji u Milanu, a u intervjuu nam je otkrio kako se u njemu probudila ljubav prema kuhanju, što najviše voli pripremati, ima li djevojku te koji su njegovi planovi za budućnost.

Kada i kako se u tebi probudila ljubav prema kuhanju?

Odmalena sam švrljao po kuhinji s bakom i tatom koji također jako vole kuhati, te sam stalno nešto mijesio i iskorištavao svaki trenutak da zbrišem u kuhinju kad nitko nije vidio, da istražujem sve te zanimljive naprave. Prvo sam počeo s kolačima, tako da sam u trećem razredu osnovne već sam osmislio neku primitivniju tortu. Pošto sam bio odličan učenik, imao sam problema pri upisivanju kuharske škole, ne zato što nisam imao bodove, nego me razrednica nije htjela u pisati u tako “lošu” školu.

Jesi li već sudjelovao na nekim natjecanjima i kakve si rezultate postizao?
Sudjelovao sam na međunarodnom natjecanju “Europe 2016” u Bratislavi, u pripremi svečanog menija u četiri slijeda i osvojio sam prvo mjesto.

Kako je uopće došlo do tvoje prijave na METRO Junior Top Chef?
Predložio me i prijavio moj mentor Tomislav Vranić.

Kakav je bio tijek natjecanja?
Prvo su se održala regionalna natjecanja u Zagrebu i Kastvu, a iz svake regije sudjelovalo je po šestero natjecatelja. Nas šestero koji smo prošli u uži krug, imalo je trodnevne edukacije na Kul In-u, kulinarskom institutu u Sisku. Naposljetku smo se natjecali u finalu.

Koja si jela pripremao u finalu?
Svi smo pripremali ista jela koja su nam bila zadana – guacamole s tiradito lososom, tajlandsku ljutu juhu Tom yam kung, kozice u umaku od kamenica i flambirane smokve s mascarpone kremom za desert.

Jesi li očekivao pobjedu? Što misliš, čime si osvojio žiri?
Nisam očekivao, ali sam se nadao. Mislim da je tu bio cjelokupni dojam.

Pripremao si se na kulinarskom institutu u Sisku. Kako ti se svidjelo i što si tamo naučio?
Da, u vrlo kratkom roku sam naučio jako puno i bilo je super, jedva čekam daljnje usavršavanje.

Ići ćeš i na METRO HoReCa Akademiju. Koliko ćeš vremena provesti ondje i što ćeš tamo raditi?
Idem u Milano na tjedan dana, gdje ću sudjelovati na raznim edukacijama.

Gdje obavljaš praksu?
Na praksi sam u hotelu Villa Magdalena u Krapinskim toplicama, a prošle godine radio sam sezonski u Brelima kraj Makarske, u restoranu Obid.

Što najviše voliš pripremati, odnosno, što je tvoj specijalitet?
Volim kuhati sve, od mesnih jela, tjestenina, slastica, juha… Ali ako baš moram izdvojiti, to bi od klasičnijih jela bili razni rižoti. U svojim jelima volim kombinirati različite i neuobičajene namirnice, i iste obrađivati raznim tehnikama te ta ista jela na kraju prezentirati na moderan način.

Kako na tvoju ljubav prema kuhanju reagiraju tvoja obitelj i prijatelji?
Kad sam upisivao srednju školu, tata nije bio oduševljen, kao ni profesori u osnovnoj školi, jer sam prvotno htio upisati matematičku gimnaziju. Ali sam bio ustrajan u tome što želim i sad sam prezadovoljan upisanom školom.

Kuhaš li i kod kuće?
Kad nađem vremena, kuham za prijatelje i za svoju obitelj.

Imaš li neke hobije?
Imam konja i bavim se jahanjem, prvo sam htio da to bude profesionalno, već sam položio licence i sve, ali zbog nedostatka vremena, to mi je sad opuštajuća zanimacija u slobodno vrijeme. Prije sam profesionalno trenirao latino – američke i standardne plesove, ali također zbog nedostatka vremena morao sam odustati.

Imaš li djevojku? Kako cure reagiraju na tvoje kulinarske sposobnosti?
Imam djevojku. Cure stalno ispituju “Kad buš neke skuhal?”, i to gotovo svakodnevno, malo i iritira, al’ ok.

Imaš li možda nekog uzora?
Nemam konkretan uzor, jer je svaki chef drugačiji, tako da se trudim izvući od svakog ono najbolje.

Poznaješ li prošlogodišnjeg pobjednika Matiju Jagića?
Da, on mi je prijatelj, išli smo u istu školu do prošle godine, kad je on završio.

Uskoro ćeš završiti srednju školu. Kakvi su tvoji planovi za budućnost?
Moji planovi za budućnost? Mislim još samo učiti i usavršavati se šest – sedam godina, a kasnije voditi restoran. Ovo ljeto opet idem na sezonu u Obid, po zimi na Kul in i nadam se u Španjolsku ili London na usavršavanje. Sad kad nemam obitelj, planiram putovati i raditi po svijetu, ali kasnije se definitivno vraćam u Hrvatsku. Kuhanje je definitivno pun pogodak za mene i sretan sam što sam tako rano shvatio čime bih se htio baviti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba