Marijan i Vesna Hohnjec

Muž kandidat za dožupana, supruga za gradonačelnicu

Objavljeno: 05.04.2017. mladenmandic

Iako je, barem u Zagorju, uobičajeno da se visokom politikom bavi samo jedan od bračnih partnera, a drugi ga u tome podržava, slučaj iz Pregrade, razbijajući stereotipe, pokazuje drugačije. Naime, Marijan Hohnjec (45) predsjednik je Županijske organizacije HSS-a, a njegova supruga Vesna Hohnjec (44) pak predsjednica Gradske organizacije HSS-a. Marijan će se na svibanjskim lokalnim izborima u koaliciji s HDZ-om kandidirati za mjesto dožupana za gospodarstvo, dok je Vesna kandidatkinja za pregradsku gradonačelnicu.

Tražila dozvolu od šefa

– Nije nam bilo lako donijeti odluku da se oboje kandidiramo. Prvo sam dozvolu za kandidiranje za gradonačelnicu morala tražiti od svog stranačkog šefa – predsjednika Županijske organizacije i to “po političkoj liniji”, a poslije smo se i doma razgovarali kao muž i žena po “obiteljskoj liniji”. Eto, na kraju, kao što vidite, dogovor je pao – rekla nam je Vesna Hohnjec. Marijan i Vesna u braku su 25 godina i imaju dva sina, stariji Leonardo ima 24 godine, mlađi Antonio 14, a tu je i dvogodišnja unuka Nika.
– Stariji sin mi je “trbuhom za kruhom” sa suprugom Helenom otišao u Berlin, gdje oboje rade u jednom domu za starije i nemoćne i dat ću zadnju kap krvi da se ponovo vrate u Hrvatsku. Ne želim da njegovim stopama krene i mlađi sin. Stoga želim kroz politiku, kao budući dožupan, raditi na tome da nam mladi ljudi više ne odlaze van, da se kroz poslovne zone otvaraju nova radna mjesta, radit ću na dovođenju potencijalnih investitora kojima se treba pružiti sva logistička i administrativna pomoć pri njihovim ulaganjima, a kao HSS-ovac zalagat ću se i za veću povezanost poljoprivrede i turizma, za revitalizaciju sela i oživljavanje poljoprivrede, jer se, nažalost, njome u Zagorju bave još samo entuzijasti. Veliki potencijal nam je i autocesta kojom godišnje prođu milijuni turista i s dobrim marketingom treba ih privući da se što duže zadržavaju u Zagorju, jer Zagorci imaju što pokazati i ponuditi. Osnovni cilj mi je iz Zagorja stvoriti kraj poželjan za život i rad i tu bajku pretvoriti u stvarnost – rekao nam je Marijan Hohnjec, koji od 2001. godine radi u Kostelprometu kao rukovoditelj, a nakon smrti bivšeg vlasnika Josipa Štruka, bio je i tri i pol godine direktor poduzeća, a posebno mu je drago što je sa sinom Josipa Štruka, Tomislavom, tijekom krize automobilske industrije uspio spasiti poduzeće od propasti. Bio je u dva mandata i zamjenik gradonačelnika Pregrade.

20 godina u politici

Njegova supruga Vesna radi kao knjigovotkinja u poduzeću Staklorez Burić, a ima i vlastiti knjigovodstveni servis. I ona i suprug već su više od 20 godina u politici, a prošle godine, nakon što je Marijan postao predsjednikom Županijske organizacije, ona ga je zamijenila na čelu pregradske Gradske organizacije, koja broji 245 članova. Smatra kako predsjednicom nije postala zbog muža, već isključivo zbog svog 20-godišnjeg političkog angažmana. Naime, uz aktivnost u stranci, bila je županijska vijećnica te članica nadzornih i upravnih odbora pregradskih gradskih poduzeća.
– Radim 12 sati na dan, ali eto uspijem se baviti i politikom. U političku borbu za pregradsku gradonačelnicu krećem s programom koji će poboljšati uvjete života našim građanima. Zalagat ću se za malog čovjeka, seljaka i poljoprivrednika, za ravnomjerniji razvoj gradskih i seoskih područja, da nam sela ne opuste. Na području Pregrade još je 80-ak kilometara neasfaltiranih cesta i zalagat ću se da mještani više ne participiraju u njihovom asfaltiranju, već da se to pokuša napraviti uz pomoć našeg proračuna, uz pomoć Županije, ali većim dijelom i uz pomoć ministarstava i EU fondova. Podržavam i gradnju Kulturnog centra i ostalih kulturnih sadržaja. Više ću poticati i žene kao nositeljice OPG-ova, gdje će im potpore biti duplo veće, a posebno obitelji s četvero i više djece, kojima ću nastojati pomagati kroz više godine. Ako želite dobro voditi politiku, onda politika i svakodnevni život moraju biti jedno te isto – rekla nam je Vesna, dodajući i kako se nada da će za sve svoje programe i projekte, izaberu li je za gradonačelnicu, imati podršku i županijskih i državnih vlasti.



“Žena drži tri vugla pri hiži, ja jedan”

Hvaleći svoju suprugu, Marijan Hohnjec zapitao se otkud joj toliko snage i energije za sve i kako sve stigne. Jer osim što je zaposlena i tamo odradi osam sati, ima i svoj knjigovodstveni servis, a stigne sve napraviti i u kući.
– Iako dijelimo kućanske poslove, ona je sigurno ta koja u kući više radi. Ja sam gurman pa volim kuhati, a ona uglavnom radi sve drugo. No, kad je u gužvi i ja sam tu pa operem suđe, uzmem usisivač ili pospremim kuću. Kako mi je žena od malih nogu radila na poljoprivredi, naučila me i poslovima u trsju, u kojem imamo 700-tinjak čokota, te u vrtu i voćnjaku. Jednostavno, kak’ bi se reklo, žena mi drži tri vugla hiže, a ja samo jedan – rekao nam je Marijan Hohnjec.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba