ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Nastava bi ujutro trebala počinjati sat vremena kasnije

Objavljeno: 30.12.2016. Alen Brodar

Nova meta-analiza koju je provela grupa američkih znanstvenika koji se bave poremećajima spavanja i sna, pokazala je da bi pomicanje početka nastave za samo sat vremena kasnije imalo iznimno pozitivan učinak na zdravlje adolescenata, osobito na njihov san, piše tportal.hr.
Znanstvenici su naime proučili rezultate 18 ranije provedenih studija, objavljene prije travnja ove godine, u okviru projekta organiziranog na nacionalnoj razini pod nazivom “Svijest o zdravome snu”.
Rezultati objavljeni u časopisu “Journal of Clinical Sleep Medicine”, pokazuju da bi pomicanje početka školske nastave za samo sat vremena imalo brojne pozitivne učinke na zdravlje učenika.
Osim toga, pomicanje početka školske nastave rezultiralo bi manjom pospanošću i umorom tinejdžera tijekom dana te manjom razlikom u duljini sna tijekom tjedna i tijekom vikenda. Odgađanje ranog početka nastave ključni je faktor koji bi adolescentima mogao pomoći da spavaju kvalitetnije kako bi mogli rasti i učiti.
Po podacima američke Akademije za medicinu sna, kod adolescenata se melatonin u organizmu počinje otpuštati kasnije nego kod odraslih, odnosno ne otpušta se čak do 23 sata, a riječ je o važnome hormonu koji pomaže pri regulaciji unutarnjeg sata. Ti hormoni ne prestaju kolati krvlju tinejdžera sve do kasnih jutarnjih sati, zbog čega im je teško ustati rano.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba