VOL, MAGARAC I OVCA

Znate li što simboliziraju životinje koje se nalaze u betlehemskoj štalici?

Objavljeno: 25.12.2016. Jelena Jazbec

Toplinu i istinski božićni ugođaj gotovo je nemoguće zamisliti bez okićenog bora i jaslica. Povijest jaslica seže u davnu 1223. godinu, kada je u malom i siromašnom selu Greccio, sv. Franjo po prvi puta postavio žive jaslice, čime je želio prenijeti svoje duhovno raspoloženje, koje je karakterizirala radost zbog činjenice da je Bog postao čovjekom. Želio je doživjeti Betlehem neposredno i tu radost priopćiti svim svojim prijateljima.

Bijeda i siromaštvo

– Dok uređujemo jaslice, trebali bismo se prisjetiti da Bog kao mjesto svojeg utjelovljenja nije izabrao neku lijepo uređenu palaču nego štalicu – mjesto bijede i siromaštva. Štala nikad ne može do kraja biti čista, ali Bog se želio roditi baš u štalici. Samim time, prenio nam je važnu poruku o tome kakvo je mjesto na kojem se želi roditi i u nama. Isusu nije stalo da mu pripravimo ugodnu palaču gdje obično pozivamo prijatelje i poznanike. On želi ući u našu nutrinu, koje se i sami sramimo – ističe vlč. Domagoj Matošević, rektor Svetišta Majke Božje Bistričke, koji nam je pojasnio što je simbolika figura koje se nalaze u štalici.
Figura vola prvenstveno se veže uz mir. Vol je strpljiv, dobrohotan i smiren, a legenda kaže da je malenog Isusa grijao svojim dahom. Osim smirenosti, vola karakterizira i radinost. Ne buni se protiv tereta, vuče natovarena kola i poslušan je svome gazdi.
Magarac se veže uz radost. Iako ga smatramo tvrdoglavim i glupim, on ima jednu lijepu osobinu – zna se radovati malim stvarima. U betlehemskoj štalici, magarac je imao nekoga tko mu je podario radost – imao je Isusa.
Figura ovce simbolizira povjerenje, jer ona ide za glasom svog pastira, slijedi ga, ima povjerenja u njega. Svjesna je da joj pastir pruža zaštitu i pomoć te da je bez njega izložena opasnostima.
Pastir je pak simbol smirenosti i staloženosti, jer ima tešku zadaću – čuvati ovce od zvijeri. Time čovjeka podsjeća da ne smije zaboraviti na osobnu odgovornost i radišnost, jer ono što je njemu povjereno, ne može učiniti netko drugi.

Jednostavnost srca

Ipak, središnja figura u jaslicama svakako je Isus Krist, maleno djetešce rođeno na slami, koje ljudima prenosi ključnu poruku.
– Kada ćemo danas stavljati poznate figure u jaslice, molimo Boga za milost da poda našim srcima onu jednostavnost koja se prepoznaje u djetetu Gospodina, kao što je to nekoć prepoznao Franjo u Grecciu. Tada će se i nama dogoditi ono što se dogodilo pastirima koji su bili svjedoci prve svete noći, a za njih evanđelist Luka govori: “Svi su se vratili kući puni radosti” – zaključuje vlč. Matošević.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba