Potpora županije

Za 272 pčelara osigurano 200.000 kuna za ublažavanje šteta od elementarnih nepogoda

Objavljeno: 25.12.2016. Alen Brodar

U Krapini su u petak predsjednik Saveza pčelarskih udruga Krapinsko-zagorske županije Zdravko Bedeniković i župan Željko Kolar potpisali ugovor o dodjeli novčanih sredstava za pomoć članovima tog Saveza, za ublažavanje šteta od elementarne nepogode.

Župan Kolar je istaknuo da je ovogodišnji proljetni mraz napravio ogromne štete zagorskim pčelarima.
– Naši proizvođači zagorskog bagremovog meda u boljim godinama imaju prinose do 30 kilograma meda po košnici, dok je ove godine on bio na razini od jednog do tri kilograma, zbog čega je ova pomoć od 200.000 kuna bila nužno potrebna – rekao je.
Zdravko Bedeniković zahvalio je na podršci koju Županija pruža pčelarima i pojasnio kako će ova sredstva biti proslijeđena na račune 272 pčelara koji imaju 12.200 košnica.

– Sredstva će se u prvom redu za zimsku i proljetnu prihrane pčela kako bi se njihove zajednice očuvale i potom krenule u novu sezonu – poručio je predsjednik Saveza pčelarskih udruga KZŽ.

Župan Kolar ovom se prigodom osvrnuo i na napredak u procesu zaštite zagorskog bagremovog meda.
– Rješenje o registraciji zajedničkog žiga Bagrem med zagorskih brega dobili smo 2013. godine. Veseli me što smo i dalje nastavili sa zaštitom te da je Ministarstvo poljoprivrede Savezu pčelarskih udruga KZŽ odobrilo 61.875 kuna od 86.375 kuna potrebnih za zaštitu naziva s oznakom izvornosti Zagorski bagremov med. Nakon dobivanja zaštite na nacionalnoj razini krenut ćemo i na onu europsku – poručio je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba