Nakon odluke ministra Tolušića

Tomislav Bolfan: Netko je trebao stati na kraj onima koji uvoznim, patvorenim vinima truju našu mladež”

Objavljeno: 06.12.2016. mladenmandic

Iz Ministarstva poljoprivrede izvijestili su kako je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić donio Pravilnik kojim se propisuje jedinstveno postupanje u kontroli kakvoće vina pri stavljanju vina u promet, odnosno da ista pravila vrijede i za domaća i za uvozna vina. Riječ je o Pravilniku o izmjenama i dopunama Pravilnika o registru vinograda, obveznim izjavama, pratećim dokumentima, podrumskoj evidenciji i proizvodnom potencijalu kojim se propisuje jedinstveno postupanje u kontroli kakvoće vina pri stavljanju vina u promet. Izmijenjenim pravilnikom postupanje i procedura za stavljanje u promet domaćih vina, izjednačene su s procedurama za vina koja su u Hrvatsku uvezena u rinfuzi.

Sva vina na analizu

– Kao što sam obećao domaćim vinarima, od sada se sva vina iz uvoza moraju slati na analizu i ocjenu prije puštanja u promet. Tako ćemo pratiti sljedivost vina odnosno obilježiti ih evidencijskim markicama – izjavio je ministar Tolušić.
Što misle o novom Pravilniku o stavljanju u promet uvoznih vina upitali smo i dvojicu ponajboljih zagorskih vinara Filipa Severa i Tomislava Bolfana.
Vlasnik klanječke Vinarije Sever, Filip Sever, rekao nam je kako je svaka kontrola dobrodošla.
– Ne vidim razloga zašto i dosad uvozna vina nisu morala ići na analizu. Naša hrvatska vina prolaze sve moguće kontrole, no vina iz Europske unije dolaze na naše tržište s markicama i njih ovdje u Hrvatskoj više nitko ne kontrolira, bez obzira na njihovu kvalitetu. Jedino što mi vinari iz Hrvatske želimo da i naša i uvozna vina prolaze kroz isti kontrolni sustav – rekao nam je vlasnik Vinarije Sever iz Klanjca Filip Sever.
Vlasnik Vinarije Vinski vrh iz Hrašćine, Tomislav Bolfan, također je pozdravio inicijativu ministra Tolušića.
– Netko je napokon trebao stati na kraj, da nam se uvoznim, patvorenim vinom pakiranim u ambalaži od tri, pet ili deset litara, koje se kasnije prepakirava u Hrvatskoj, truje naša mladež koja ga zbog niskih cijena u trgovinama najčešće i konzumira. Problem je taj što u našim trgovinama inspekcija uvozno vino ne uzima s police i analizira, dok naše domaće vino prije stavljanja u promet treba proći sve dodatne analize i kontrole. Za sve što poduzima u zaštiti hrvatskih proizvoda, ministru Tolušiću skidam kapu dolje – rekao nam je Tomislav Bolfan, vlasnik Vinarije Vinski Vrh.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba