MONS. DOMAGOJ MATOŠEVIĆ:

“Želio bih nastaviti stopama rektora Korena, u zajedništvu te za dobro svakog čovjeka”

Objavljeno: 19.10.2016. Alen Brodar

– Godišnje u Mariju Bistricu dođe oko 900 tisuća hodočasnika i na to smo jako ponosni. Prije svega dolaze iz duhovnih razloga jer se žele smiriti, sabrati, pomoliti i susresti s Gospodinom, ali Marija Bistrica je za sve te hodočasnike i ogledalo za mnoge druge sadržaje s kojima se mogu susresti i koji mogu oplemeniti njihov boravak u Svetištu. Mnogo je toga lijepoga već napravljeno, a ja bih želio nastaviti dalje u zajedništvu sa Županijom i svim ostalim ljudima koji surađuju na povezanosti Marije Bistrice s građanima, za dobro čovjeka, svakog vjernika i za dobro sadržaja koji već postoje u Mariji Bistrici – rekao je danas novi rektor nacionalnog svetišta u Mariji Bistrici, monsinjor Domagoj Matošević, kojeg je u Krapini sa svojim zamjenicima ugostio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar. Bila je to prilika da mu se zaželi dobrodošlica u Zagorje i Mariju Bistricu, ali i da se ujedno oprosti od dekana Zlatka Korena, koji je bio rektor Svetišta punih 12 godina.

Novi sakralni objekti

– Crkva i županija, gradovi i općine pozvani su služiti čovjeku i njegovu dobru. Stoga sam posebno zahvalan i neizmjerno me raduje što na prostoru Krapinsko – zagorske županije postoji briga za duhovnu i kulturnu baštinu, a ona je upisana u srce ljudi, a osobito u naše sakralne objekte. Mene na poseban način raduje i budućnost. Naime, teško ćete doći u bilo koji dio Zagorja, okrenuti se oko sebe i ne ugledati na brežuljcima neku crkvu ili kapelicu. Sada postoji još jedna pozicija u Zagorju, koja se proteže između sv. Jelene i sv. Antuna u Zaboku, sve do Lovrečana – zbog povijesnih okolnosti na tom se dijelu nisu gradile crkve, a stanovništvo se okupljalo uz željezničku prugu, koja ih je odvodila iz Zagorja. Stoga se sada radujemo Stubičkim Toplicama, Bedekovčini, a posebno Poznanovcu, gdje će dobrotom i zalaganjem mnogih biti podignuti novi sakralni objekti te će vizura tog dijela biti stopljena s ostalim dijelovima Zagorja u kojem su crkve i kapelice poseban ukras – rekao je monsinjor Koren, dodajući da ga veseli i izgradnja brze ceste od Mokrica prema Mariji Bistrici i dalje prema Lazu, koja će još bolje povezati Svetište s vjernicima.
– Zagorje mora u sebi sačuvati dušu, koja se nalazi u otvorenosti životu te u prijateljstvu i gostoljubivosti. Ta je zagorska gostoljubivost opjevana, ovdje čovjek čovjeka ne gleda kao broj, već kao prijatelja. Želim svakako da tako i ostane, pa na poseban način pozdravljam prečasnog Domagoja Matoševića, novoimenovanog rektora Svetišta i bilo bi mi posebno drago da se svi okupimo 6. studenog u Mariji Bistrici, kada će on biti uveden u tu službu, kako bismo ga podržali blizinom, molitvom i zajedništvom – rekao je rektor na odlasku, monsinjor Zlatko Koren.

Dobrodošlicu novom rektoru poželjeli su i župan Željko Kolar te predsjednica Županijske skupštine KZŽ Vlasta Hubicki.

Zahvala monsinjoru Korenu

– Vjerujem da ćemo odmah na početku ostvariti odličnu suradnju s novimrektorom, kojem želim dobrodošlicu u novu službu. Zahvaljujem se i monsinjoru Korenu na 12 godina službe vođenja našeg Svetišta, na velikoj otvorenosti koju je pokazivao prema ljudima, a posebno na suradnji koju smo imali prilikom raznih hodočašća. O kojoj smo god temi razgovarali, radili smo to bez predrasuda. Na taj smo način mogli donositi odluke za koje vjerujem da su bile dobre. Neraskidiva je veza Zagoraca s crkvom i vjerom i mi ćemo s našom suradnjom na dnevnoj razini pokušati dovesti do sinergije, koja je uostalom bila i do sada, a sve u korist naših ljudi – zaključio je župan Kolar, dok je predsjednica Skupštine KZŽ, Vlasta Hubicki dodala da se Krapinsko – zagorska županija osim svojim prirodnim ljepotama i drugim bogatstvima brendira i Svetištem Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, kao i ostalim crkvama i kapelicama na zagorskim bregima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba