Ogorčeni ljubitelji prirode

“Pater Jesenović rušenjem drva devastira Cesarsku goru, koja je zaštićeni krajobraz!”

Objavljeno: 18.10.2016. mladenmandic

Planinare klanječkog HPD-a Cesargrad, ali i ostale žitelje Klanjca, ogorčio je postupak njihova gvardijana Franjevačkog samostana i župnika, patera Franje Jesenovića. On je, naime, na samom vrhu Cesarske gore ovih dana, na parceli od oko osam hektara, dao posjeći više od 500 kubika drva.
– Ova parcela je u vlasništvu Crkve i to nitko ne spori. No, ono što je napravljeno doista se može nazvati devastacijom šumskog prostora, tim više jer Cesarska gora spada u zaštićeni krajobraz Krapinsko – zagorske županije – kažu nam klanječki planinari.
Dodaju kako župnik vjerojatno ima sve potrebne papire za rušenje drva i to nije sporno, ali sporan je način.

Tko je izdao dozvole?

– Doista nije primjereno da župnik, odnosno šumski radnici iz Siska, koji mu obavljaju taj posao, drva ruše po redu, jer im je valjda tako lakše, i potpuno ogole dvije velike parcele – kao Mlečani kad su nekad devastirali šume po Dalmaciji. Ako župnik ima sve potrebne dozvole za rušenje, a navodno ih ima, pitamo se tko mu ih je izdao – pitaju se klanječki planinari, dodavši i kako “čekićenje” stabala nije obavila nadležna šumarija iz Krapine, već su došli šumari iz zagrebačke šumarije Remetinec. To nam je potvrdila i Pavlina Bosec, diplomirana inženjerka šumarstva iz Savjetodavne službe.
– Kako je cijeli slučaj prijavljen Šumarskoj inspekciji, moja je uloga bila samo ta da odvedem šumarskog inspektora na Cesarsku goru gdje su porušena drva. Konstatirano je da klanječki Franjevački samostan može u deset godina porušiti 1390 kubika drva, a dosad je navodno porušeno 527 kubika. Je li pri sječi bilo kakvih nepravilnosti, utvrdit će šumarski inspektori. Ja nisam nadležna ulaziti u njihov posao – rekla nam je Pavlina Bosec.

Kako će prevesti drva?

No, uz devastaciju šume, Klanjčane brine još nešto. Naime, pitaju se kako će župnik sada prevesti ta drva s Cesarske gore, po uskoj cestici na kojoj je i nekoliko aktivnih klizišta. Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek u tome je jasan.
– Na planinarskom putu prema Cesargradu imamo nekoliko klizišta, a najveće je ono kod tzv. “Zdenčeka”, kojeg ćemo najvjerojatnije sanirati na proljeće iduće godine. I u Erdödyjevoj ulici, po kojoj se ide prema Cesargradu, izgrađena je nova kanalizacija i plinovod, u čijoj su gradnji sa svojim novcem participirali sami građani i ne možemo udovoljiti vlasniku da se drva prevoze velikim kamionom. Odluka Gradskog vijeća Klanjca je jasna. Tom je cestom sada dozvoljena vožnja vozilima ukupne tonaže do najviše pet tona i ni kilogram više od toga – rekao nam je klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba