Ministarstvo gospodarstva utvrdilo:

Naplaćivanje dodatne naknade prilikom kupnje bona je “zavaravajuća, nepoštena poslovna praksa”

Objavljeno: 05.10.2016. Jelena Jazbec

Sva tri teleoperatera, T-HT, Vipnet i Tele2, mogli bi platiti kazne od 100 tisuća kuna jer je utvrđeno da su nepošteno naplaćivali bonove za mobitele i zavaravali kupce, donosi portal 24sata.hr. Naime, inspekcija Ministarstva gospodarstva zabranila je “zavaravajuću, nepoštenu poslovnu praksu” zbog koje su korisnici prilikom kupnje bona od, primjerice, 50 kuna, morali platiti 55 kuna, odnosno, prilikom kupnje bona od 100 kuna, morali platiti 110 kuna.

Usklađivanje cjenika

No, unatoč tome što je inspekcija utvrdila da se radi o nepoštenoj praksi, operateri nisu dužni vratiti novac korisnicima niti ukinuti naknadu, već moraju uskladiti cjenike, a na bonu mora pisati njegova prava cijena. Nezadovoljni korisnici mogli bi podići pojedinačne tužbe, no samo ako imaju sačuvane račune koji dokazuju kupnju bonova.

350 milijuna

Podsjećamo, dodatna naknada naplaćuje se od srpnja 2014., kada je država teleoperaterima propisala posebnu naknadu za korištenje radiofrekvencijskog spektra, zahvaljujući kojoj u proračun ulazi 350 milijuna kuna godišnje. Teleoperateri su stoga tu naknadu počeli naplaćivati od kupaca, na način da pretplatnici plaćaju 10 kuna mjesečno, a kupci bonova 10 posto vrijednosti bona.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba