Veliko istraživanje

Na području Krapinsko – zagorske županije, u stečaju 66 poduzeća

Objavljeno: 25.09.2016. mladenmandic

Krajem kolovoza ove godine, na području Krapinsko – zagorske županije u stečaju je bilo 66 zagorskih tvrtki. Unatoč stečaju, mnogi vlasnici otvorili su nove tvrtke i nastavili s poslovanjem, no mnogo vlasnika je i propalo. Neki vlasnici netragom su po bankrotu i nestali. Tako se danas 52-godišnjem Božidaru Gorupu iz Tomaševca pokraj Klanjca, koji je prema podacima iz 2012. godine slovio kao prvi hrvatski milijarder, izgubio svaki trag još u siječnju prošle godine. Obitelj je mislila kako je otišao na Svjetsko rukometno prvenstvo u Katar. U Katar je doista i otišao s beogradskog aerodroma “Nikola Tesla”, no navodno je iz Katra potom otputovao u Manilu na Filipine i od tada mu se gubi svaki trag.

Dužan 300 milijuna kuna

Nakon njegova nestanka, na vidjelo je isplivalo kako njegova “Gorup grupa”, o čemu su pisali hrvatski mediji, duguje Petrokemiji gotovo sto milijuna kuna, a ostalim dužnicima navodno još dodatnih 200 milijuna kuna. Njegov brat Damir rekao je kako je u njihovoj matičnoj tvrtki sve funkcioniralo, no problemi s poslovanjem nastali su u ostalim tvrtkama koje su kupovali, jer su ih tamo gotovo svi potkradali, a Božidar je bio predobra duša da bi to sankcionirao, pa bi i direktora koji ostvari devet milijuna kuna gubitka, svejedno nagradio bonusom i ostavio na toj poziciji.

I nekad uspješno poduzeće “Mesnice Mraz” iz Kraljevca na Sutli, koje je imalo desetak mesnica na području Zagorja, Zagrebačke županije i grada Zagreba, preuzeo je Božidar Gorup, i nakratko je oživjela proizvodnja, no Gorupovim odlaskom, sve je stalo. Jedno od poznatijih zagorskih poduzeća koje je završilo u stečaju, je i zabočki “M-profil”, koji je sada preimenovana u “Ferrostil Mont d.o.o.”, a od “M – profila” kupio je dio postrojenja. Jedan od radnika, po preuzimanju tvrtke, izjavio je kako su im preko noći ponuđeni novi ugovori o radu. U njima stoji da su radnici zatražili sporazumni prestanak ugovora o radu, što, rekao je tada radnik, nije bila istina. Nekad jedno od najuspješnijih zagorskih poduzeća, a koje je završilo u stečaju, bila je i gornjostubička “Dona”. Za kompleks koji je godinama zjapio prazan, osim kratkog pokušaja “Maraske” da se u pogonu oživi proizvodnja, zainteresirao se jedan investitor iz Nepala, koji ima punionicu vode “Himalayas Ontop”, te bi uskoro opet mogla započeti proizvodnja sokova, bezalkoholnih pića te flaširanje vode za inozemno tržište. Tvornicu je 2014. godine nakratko preuzela “CIOS grupacija”, koja se bavi sortiranjem i preradom otpada, no mještani Gornje Stubice usprotivili su se pokretanje bilo kakve djelatnosti vezane uz otpad.

“Matija Gubec” uskrsnuo

U listopadu 2012. godine u stečaju je završio i “Oroteks” iz Oroslavja, s dugom od 12 milijuna kuna, a stečajni upravitelj Petar Popović bio je tada nemalo iznenađen otkrivši da tvrtka nema nikakve imovine iz koje bi se naplatili vjerovnici. Kompleks zgrada i zemljišta u središtu grada od nekadašnje istoimene tekstilne industrije najvećim je dijelom postao vlasništvo tvrtke “Oroterra”, koja je do prostora došla otkupom imovine od banaka koje su nad “Oroteksom” upisivale hipoteku. I Hotelsko – turističko poduzeće “Matija Gubec” iz Stubičkih Toplica, vlasnika i direktora kontroverznog varaždinskog poduzetnika Ivana Hudoletnjaka, u rujnu 2014. godine završilo je u stečaju. No, bivši direktor Zdenko Poštek dobio je nakon stečaja u najam hotel i bazenski kompleks. Njegova je ponuda bila najpovoljnija među šest pristiglih. Stečajni upravitelj Marinko Paić tvrdio je nakon otvaranja stečaja da su vjerovnici prijavili oko 85 milijuna kuna potraživanja.

Ovo su samo neke od poznatijih zagorskih tvrtki koje su do konca kolovoza završile u stečaju, no, nažalost, neke poput “Inkopa” iz Poznanovca ili “Estare Culto”, nekadašnjeg “Heruca” iz Velikog Trgovišća, uskoro bi također mogla zadesiti slična sudbina.


Koja su zagorska poduzeća završila u stečaju?

U stečaju je do konca kolovoza završilo 66 zagorskih poduzeća. To su “Dona d.o.o.”, “Gorup d.o.o.”, “Zmaj”, “3P proizvodnja prehrambenih proizvoda”, “Armko”, “Fromax”, “M – profil”, “Renova kamenolom”, “Geo – jet”, “Ekovent”, “Zagorje d.o.o.”, “Fero – Ero”, “Zagorje d.o.o”, “Mesopromet Lasić”, “MGT”, “Krisval gradnja”, “Imont”, “Konstruktor”, “Jurica – promet”, “Walta metal”, “Kozina d.o.o.”, “Vemos”, “Agro – Mak”, “Šala – miks”, “TL – Tome Lučić”, “Ventilator – Tvus”, “Grundir graf”, “Automehanika Jaković”, “Gaj H. S. – Krapina”, “Eko – kamen Zelenjak”, “Đidara Sinković i dr.”, “MTS gradnja”, “Proxime ulaganja”, “Agromar – Zlatar”, “Tomašić d.o.o.”, “Miner Gotalovec”, “PABO d.o.o.”, “Vilinske poljane d.o.o.”, “RiS INOX d.o.o.”, “Asfalti Zagorje”, “Automobili Krešo”, “Destilerija d.o.o.”, “Poljoprivredna zadruga Ivančica”, “Kamenjašević gradnja”, “Market Košec”, “Ton d.o.o.”, “Factum računovodstvo”, “Auto centar Štegar”, “Oroteks”, “FR. I. trgovina”, “L. D. Baltazar d.o.o.”, “Mraz d.o.o.”, “C. B. P. – Zagorje”, “Gofer – nekretnine i građenje”, “SVEA d.o.o.”, “Vincek gradnja”, “Instalacije Dražen d.o.o.”, “Čeha d.o.o.”, “Auto Bišćan”, “HTP Matija Gubec”, “Petrakom d.o.o”, “Uniteks d.o.o”, “Poljoprivredno – ekološka zadruga Agro – Zagorje Veliko Trgovišće”, “VAG – TONI d.o.o.”, “Asiko d.o.o.” i “Sretex export – import”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba