SVETI KRIŽ ZAČRETJE

Joksimović, Histrioni, Klapa Intrade i izložba Felixa šlag su na torti prebogatog programa s više od 60 događanja

Objavljeno: 09.08.2016. Alen Brodar

 

– Više od 60 događanja, među kojima pet izložbi, isto toliko kazališnih predstava, 14 koncerata i 19 manifestacija vezanih za sport i rekreaciju pokazuju da je program 48. po redu Tjedna kulture, zabave i športa u Svetom Križu Začretju, bogatiji nego ikad i da će svatko uistinu moći pronaći ponešto za sebe – najavio je na konferenciji za medije načelnik Sv. Križa Začretja Marko Kos.

Ove godine, od 20. do 27. kolovoza, mještanima Svetog Križa Začretja i njihovim gostima organizatori pripremaju brojne sadržaje iz područja kulture, zabave i športa.
Tako će se prvog dana Tjedna kulture u dvorcu Sveti Križ Začretje održati otvorenje izložbe karikatura “Felix u gostima” Srećka Puntarića. I to je tek jedna od izložbi, najavila je vlasnica svetokriškog dvorca Mirna Flögel Mršić, dodajući da će se u Začretju dan kasnije, na izložbi starog oružja pod nazivom “Priča o ratu i miru”, moći vidjeti i replika legendarnog mača Excalibura, kralja Arthura.
Inače, prvog dana će Puhački orkestar “Pačetanci” na Trgu hrvatske kraljice Jelene održati svoj koncert, dok će u šatoru na igralištu NK Jedinstva koncert održati jedan od najpopularnijih pjevača u cijeloj regiji, Željko Joksimović.

Brojne izložbe

– Već iz prvog dana može se vidjeti da i ove godine pripremamo raznovrstan program. U toku tjedna moći će posjetitelji razgledati izložbe Udruge Djedovina, Creativitasa, Rukotvorina i Tomislava Šćurica. Tradicionalni koncerti iz ciklusa Heferer, Jazz koncert Local Jazz Comba i gostiju, zatim tamburaši, La Gef, Vigor te Tomislav Bralić i klapa Intrade posljednjeg dana Tjedna dio su zabavnog programa. Turniri u malom nogometu, odbojci na pijesku, ribički, teniski, šahovski i hokej turniri, trekking i konjičke utrke dio pak su su koji će i ove godine dovesti ljubitelje sporta u Sveti Križ Začretje – najavili su Franjo Kučko i Marko Kos.
I ljubitelji kazališta znaju da u ponedjeljak gostuju Histrioni sa novom predstavom „Francekova tetka“, a u utorak je tradicionalna večer gdje će se predstaviti Amatersko kazalište Sveti Križ Začretje s gostima iz Lobora.
– Tradicionalni koncert Cvrkutića, nastup Začretskih mažoretkinja, predstave dječjeg kazališta Šareni svijet i dječji Prvi glas Zagorja samo su dio programa za najmlađe. Ove godine po prvi puta predstaviti će svoj program rada novoosnovani Zagorsko informatičko – robotički klub Sveti Križ Začretje. Kraj tjedna tradicionalno je ostavljen za festival pjevača amatera “Prvi glas Zagorja” koji će i ove godine dati priliku mladim talentiranim pjevačima da pokažu svoj talent – istaknuto je na konferenciji za medije.

Prvi glas Zagorja

– U šest gradova odabrano je 18 pjevača amatera, koji će uživo pjevati i boriti se za titulu Prvog glasa Zagorja. Ovim festivalom pjevača amatera više od 40 godina promiče se kajkavska popevka, a svake se godine ovdje dokazuju sve kvalitetniji pjevači. Dakako, njima mnogo znači što se najbolji mogu okušati i među profesionalcima, budući da pobjednici Začretja već tradicionalno dobivaju svoju pjesmu i na krapinskom Festivalu kajkavske popevke, a tako će biti i ovoga puta – rekli su maestro Franjo Mraz i Nenad Kukovačec iz Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo.
Načelnik Kos dodao je da Sveti Križ Začretje intenzivno radio na dobivanju statusa općine – prijatelja djece, pa je velik dio programa prilagođen i onima najmlađima, a ne smije se zaboraviti ni bogata gastronomska i eno ponuda koja očekuje sve goste.
– Naš Tjedan kulture, zabave i športa samo je vrhunac onog što se kod nas zbiva tijekom cijele godine, jer u Začretju sve ovo vrijeme imamo mnoštvo izložbi, kako u Dvorcu, tako i u Muzeju Žitnica, mnoštvo koncerata i priredbi. Ovogodišnji će nas Tjedan koštati oko 350.000 kuna, a taj ćemo trošak zajednički podijeliti svi, od Općine, preko poduzetnika koji su nam pomogli, do građana koji su ili u našim udrugama koje izravno sudjeluju ili pomažu na druge načine, do medija, koji nam pomažu da se nadaleko čuje za ovaj naš Tjedan kulture, zabave i športa. Zahvaljujem stoga svima koji su pomogli da ga realiziramo i sve pozivam da dođu u Sveti Križ Začretje i dobro se zabave. Mi smo spremni i željno vas iščekujemo – zaključio je načelnik Kos.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba