Sjednica Glavnog odbora SDP-a

Zagorci na listi Narodne koalicije imaju četiri kandidata, a u Sabor najvjerojatnije ulaze tri

Objavljeno: 29.07.2016. mladenmandic

Nakon sjednice Glavnog odbora SDP-a na Iblerovu trgu, poznato je svih 140 kandidata Narodne koalicije za rujanske parlamentarne izbore. SDP-ovci će predvoditi koalicijske liste u svih deset izbornih jedinica. Tako će u prvoj izbornoj jedinici listu predvoditi Zoran Milanović, u drugoj Gordan Maras, u trećoj Siniša Hajdaš Dončić, u četvrtoj Domagoj Hajduković, u petoj Zdravko Ronko, u šestoj Mirando Mrsić, u sedmoj Milanka Opačić, u osmoj Željko Jovanović, u devetoj Ranko Ostojić, a u desetoj Boris Lalovac.

Preferencijalni glasovi

Što se tiče treće izborne jedinice, u kojoj su Krapinsko – zagorska, Varaždinska i Međimurska županija, uz prvog na listi, predsjednika zagorskog SDP-a Sinišu Hajdaša Dončića, SDP ima još šest mjesta. Na trećem mjestu nalazi se gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, na petom je predsjednik varaždinske Županijske organizacije SDP-a Mario Habek, na sedmom pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj, na osmom mjestu je Petra Novinščak, na devetom Renata Potočnik i na 11. mjestu Zagorka Agata Cvitić. HNS-ovcima je pripalo šest mjesta. Varaždinski župan Predrag Štromar ovog puta nije na posljednjem, 14. mjestu, s kojeg je na prošlim izborima u Sabor (imao zamjenu zbog nespojivosti funkcije s mjestom župana) ušao preferencijalnim glasovima, već je na drugom mjestu, međimurski župan Matija Posavec je na četvrtom mjestu, Marija Puh iz Zagorja je na šestom mjestu, Božica Makar na desetom, Bernarda Topolko na 13., a po preferencijalne glasove na listi ovog bi puta, umjesto Predraga Štromara, a 14. mjesta trebao ići gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić. Na listi je, osim SDP-ovaca i HNS-ovaca, na 12. mjestu i član HSS-a, bivši varaždinski župan Zvonimir Sabati.

SDP-u više

Ako se ostvare očekivanja predsjednika zagorskog SDP-a Siniše Hajdaša Dončića, da Narodna koalicija u trećoj izbornoj jedinici ima sigurnih osam, a bore se i za deveti mandat, ovog puta HNS ni teoretski po broju osvojenih mandata ne može imati više nego SDP. Naime, osvoje li osam mandata, SDP će imati pet mjesta u Saboru, a HNS tri, a osvoje li devet mandata, SDP će imati čak šest zastupnika. U slučaju osam osvojenih mandata, a da preferencijalnim glasovima u Sabor uđe gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić ili eventualno Božica Makar ili Bernarda Topolko, tada bi SDP i HNS imali isti broj saborskih mjesta. Račune bi im eventualno mogao pomutiti i HSS-ovac Zvonimir Sabati, koji također računa na preferencijalne glasove birača.
Podsjetimo, na parlamentarnim izborima u studenom prošle godine, u ovoj je koaliciji HNS osvojio četiri mjesta, SDP tri, a laburist Tomislav Končevski, koji više nije u koaliciji, jedan mandat. Tri mandata osvojio je i HDZ, jedan njihov tadašnji koalicijski partner Hrast, a jedan i Reformist Radimir Čačić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba