Istražili smo

Najniža cijena studentske sobe 100 kuna, najjeftiniji stan 100 eura

Objavljeno: 29.07.2016. Jelena Jazbec

Nakon što su uspješno završili svoje četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje, položili državnu maturu koja im je utjerala toliko straha u kosti, proslavili svoju najluđu maturalnu večer, upisali željeni fakultet, većina zagorskih brucoša uputit će se prema Zagrebu, kako bi ondje otvorili novu stranicu svog obrazovanja i započeli toliko iščekivani studentski život. No, prije toga dolazi vrijeme novih nedoumica, a jedna od njih sasvim sigurno je – što sa smještajem?

Navala u kolovozu

Zagreb studentima nudi mogućnost smještaja u četiri studentska naselja – “Stjepan Radić”, “Cvjetno naselje”, “Dr. Ante Starčević” i “Lašćina”. U 8. paviljonu SN-a “Lašćina”, studenti mogu boraviti za 100 kuna mjesečno, i to je daleko najjeftinija cijena smještaja u Zagrebu. Najskuplji su 11. i 12. paviljon Studentskog naselja “Stjepan Radić”, čija je cijena 600 kuna za dvokrevetne sobe i 700 kuna za jednokrevetne sobe.
No, ni to nije skupo, ukoliko se usporedi s cijenama stanova, koje mahnito počinju rasti u kolovozu, kada većina studenata traži smještaj. Studenti su najzainteresiraniji za iznajmljivanje malih stanova, točnije, garsonijera, od 30 do 60 četvornih metara, a cijene najma takvih stanova kreću se od 250 do 500 eura, iako se može naći i jeftinijih, od 130 do 200 eura. Većina vlasnika stanova, uz najam, posebno naplaćuje i režije.
Dvosobni i trosobni stanovi iznajmljuju se po cijeni od 400 do 800 eura, a u takvim slučajevima studenti se uglavnom useljavaju s cimerima, s kojima dijele troškove života.
Upravo će to učiniti Laura Sajko iz Bednje, koja će svoje studentske dane provoditi u vlastitom stanu, ali će troškove života dijeliti sa svojim cimerom.

Blizina menze

– Domagoju su moji odredili dosta nižu cijenu, jer je frend, pa će plaćati mjesečno 300 kuna smještaj te pola režija. Otprilike će to biti oko 900 kuna mjesečno – otkriva Laura.
I Tea Tušek iz Radoboja, koja ističe kako je odabrala stan radije nego dom prvenstveno zbog prirode svojeg fakulteta, koji će od nje zahtijevati mnogo grijanja stolca, koncentracije i učenja, s obzirom na to da je upisala pravo, odabrala je jeftiniju opciju.
– Boravit ću u tetinom stanu, te će mi ona naplaćivati samo tisuću kuna mjesečno, bez posebnog plaćanja režija – kaže Tea.
Dora Štrok iz Podgore ipak se odlučile za boravak u studentskom domu.
– Jeftinija opcija od stana, a bolja od putovanja. Odabrala sam “Cvjetno naselje”, zbog blizine fakulteta i renoviranog prostora – ističe ova buduća studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
Blizina menze svakako je prednost življenja u domu, a to je i razlog zašto su najpoželjniji stanovi na Jarunu i Knežiji, u neposrednoj blizini naselja “Stjepan Radić”, gdje postoje dvije menze, restoran brze prehrane i slastičarnica. “Stjepan Radić” još je po nečemu specifičan – na glasu je kao najživlji studentski dom koji studentima nudi brojne aktivnosti, a nalazi se u blizini noćnih klubova koji će zadovoljiti sve one željne dobrog provoda.


Objavljen popis deficitarnih zanimanja

Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je popis deficitarnih studijskih programa na temelju kojih studenti ostvaruju dodatne bodove za smještaj u studentski dom. Na popisu deficitarnih zanimanja nalaze se: matematika (nastavnički smjer), elektrotehnika, računalstvo i strojarstvo, medicina i farmacija, rehabilitacija i logopedija te anglistika i germanistika.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba