Crowdfunding kampanja u Klanjcu

Osnovna škola Antuna Mihanovića putem donacija nabavlja pećnicu vrijednu 60 tisuća kuna

Objavljeno: 25.07.2016. mladenmandic

Vijeće učenika Osnovne škola Antuna Mihanovića iz Klanjca, raspravljalo je o unaprjeđenju rada i života u školi, te želi putem Crowdfunding kampanje, prilozima Klanjčana i klanječkih poduzeća i obrtnika, za svoju školsku kuhinju nabaviti pećnicu vrijednu oko 60 tisuća kuna. Kako nam je rekla ravnateljica klanječke Osnovne škole Melita Ulama, učenici vrlo zrelo promišljaju i daju konkretne prijedloge, samo ih treba uvijek pažljivo saslušati.

Školska prehrana

– U obilju ideja za poboljšanje odgojno – obrazovnog rada i materijalnih uvjeta, uvijek je najviše tema bilo vezanih uz školsku prehranu. Shvatila sam koliko im je to važno. Njihove ideje variraju od sjajnih nutricionistički osviještenih prijedloga, pa do popularne brze i nezdrave hrane. Nakon svega, postavili smo si i sami pitanje “Kako poticati i razvijati zdrave prehrambene navike kod učenika, ponuditi im jelovnik koji je dobar za njihov rast i razvoj, a istovremeno da je njima prihvatljiv i ukusan?” Djeca neće prihvatiti namirnicu zato što je zdrava, već samo ako je ukusna i kreativno pripremljena, a to znaju i svi roditelji.
– Cilj nam je da se kroz ovaj projekt svi hrane u školskoj kuhinji, jer usprkos savjetima, još uvijek dio učenika dolazi u školu bez doručka, te ako ne jedu u školskoj kuhinji, znači da će pojesti neki fast food ili još i gore – ništa do završetka nastave. To je za nas u školi apsolutno neprihvatljivo – rekla nam je Melita Ulama.

Energetska ušteda

Nabavom parno – konvekcijska pećnice, vrijedne 60 tisuća kuna, klanječki osnovci mogli bi jesti puno zdraviju i ukusniju hranu.
– Sviđa nam se što taj aparat služi kao pećnica, te se može peći meso, kruh i krušni proizvodi, kolači, štrudle, može se na pari kuhati, pripremati prilozi, primjerice riža i gotova jela – složenci, pohanci, a može poslužiti i kao roštilj, te pripremiti sve što se inače priprema na grillu. Sviđa mi se i upotreba ovakve nove tehnologije – hermetički je zatvorena, pa ne gubi energiju, skraćuje se vrijeme pripreme, sve se priprema bez ili s vrlo malo masnoće, a istovremeno se može pripremiti količina koja je nama u školi dovoljna – rekla nam je ravnateljica.
Energetsku uštedu prepoznala je i Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske, koja je poduprla projekt i pomogla u pokretanju Crowdfunding kampanje za kupnju ove pećnice. U svom projektu imaju i potporu roditelja i lokalne zajednice.
– Uvjerena sam da će i drugi prepoznati važnost navika stečenih u djetinjstvu – dodaje Ulama.
Klanječkim osnovcima za njihovu zdraviju prehranu može se pomoći uplatom na žiro račun OŠ Antuna Mihanovića, Lijepe naše 41, 49290 Klanjec, IBAN: HR 2523600001501869253, Zagrebačka banka d.d., s naznakom “Zdraviji obroci za naše đake” i kontakt telefonom ili e-mailom. Pomoć se može dati i debitnom i kreditnom karticom na internetskoj stranici croenergy.eu ili uplatom na licu mjesta u klanječkoj Osnovnoj školi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba