Imenovanje mrtvozornika u Z. Bistrici

Načelnik Miholić: Zar je interes uvrijeđene mame županijskog vijećnika važniji od javnog interesa?

Objavljeno: 30.06.2016. mladenmandic

Najobičniji prijedlog rješenja o razrješenju i imenovanju mrtvozornika na području općine Zlatar Bistrice, izazvao je podosta bure na posljednjoj sjednici zagorske Županijske skupštine. Prijedlog zlatarbistričkog Općinskog vijeća tankom većinom zagorskih skupštinara je odbijen. Naime, Općinsko vijeće Zlatar Bistrice donijelo je odluku da se za mrtvozornike na područje Zlatar Bistrice razrješuju Ivan Šantek, dr. med. iz Zlatar Bistrice, i Nada Fulir, viša medicinska sestra iz Tugonice kraj Marije Bistrice. Za nove mrtvozornike Općinsko vijeće Zlatar Bistrice imenovalo je Vlatku Porčić, višu medicinsku sestru iz Zlatar Bistrice i Ivanu Groš, medicinsku sestru iz Veleškovca kraj Zlatar Bistrice. I kad se na sjednici Županijske skupštine očekivalo da će prijedlog zlatarbistričkih vijećnika glatko proći, za riječ se javio Leonard Fulir, današnji nezavisni vijećnik koji je u Županijsku skupštinu prije tri godine ušao s liste HNS-a, a na posljednjim izborima bio je kandidat Mosta.

Uvrijeđena mama

– Iako se u ovom konkretnom slučaju radi o razrješenju moje mame Nade Fulir, koja je već 41 godinu viša medicinska sestra i koja već dugi niz godina obavlja dužnost mrtvozornice u ovom dijelu Zagorja, a da nikad nije upitala gdje i kada treba otići na teren, moram danas ovdje reagirati. Iako me zamolila da ništa ne govorim, kao županijski vijećnik moram ovdje reći da je moja mama zbog svega ovoga strašno utučena zbog činjenice što je na ovakav način razriješena s mjesta mrtvozornice – rekao je na sjednici Skupštine njezin sin Leonard Fulir.
Nakon njegova emotivnog govora o mami u županijskoj vijećnici, Skupština je tankom većinom ipak odbila zahtjev za razrješenje i imenovanje novih dviju mrtvozornica.

Javni interes

Načelnik Zlatar Bistrice Žarko Miholić, začuđen je odlukom članova Županijske skupštine.
– Zar je doista javni interes, a radi se o jednoj legalno donesenoj odluci zlatarbistričkog Općinskog vijeća, bez obzira tko što o njoj misli, ispred interesa jednog vijećnika i interesa njegove povrijeđene mame? Zar su doista županijski vijećnici podlegli emotivnim izjavama jednog vijećnika? Oko dosadašnjeg rada gospođe Nade Fulir imamo najbolje mišljenje, ali zašto nam se kao legitimno izabranoj vlasti osporava da donesemo i nekakvu drugu odluku. Unatoč tome što znamo da gospođa Fulir ima pravo obavljati svoju funkciju i na području drugih općina, imamo pravo birati i neke druge ljude. Zašto bi neki imali privilegiju doživotno obavljati svoje funkcije? Uostalom, odabirom mrtvozornica s područja Zlatar Bistrice, uštedjet ćemo i na prijevozu, a i porezi i doprinosi slijevat će se u općinski proračun Zlatar Bistrice, gdje se također štedi. Još jednom napominjem da su u ovom slučaju javni interes i legitimne odluke našeg Općinskog vijeća sigurno puno važniji od interesa jednog županijskog vijećnika i njegove mame – rekao nam je zlatarbistrički općinski načelnik Žarko Miholić.


Predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki:

“Jedna kandidatkinja ima samo srednju školu, zatražit ćemo očitovanje Ministarstva”

Predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki rekla nam je kako se uopće čudi što Županija mora donositi odluke o imenovanju gradskih i općinskih mrtvozornika.
– No, što je tu je. Županija sukladno zakonskim propisima mora “blagosloviti” njihovo imenovanje. Ovdje se radi o tome da jedna od dvije predloženih mrtvozornica ima samo završenu srednju stručnu spremu, što se protivi zakonskim propisima. U vezi s cijelim ovim slučajem, zatražit ćemo i očitovanje Ministarstva zdravlja. Bude li ono pozitivno, nema nikakvih razloga da na idućoj sjednici ne glasamo za izbor novih mrtvozornica – objašnjava Vlasta Hubicki.
Na Facebooku su se neposredno po završetku sjednice oglasili i neki županijski vijećnici. Oglasio se tako SDP-ov vijećnik Goran Grobotek koji je po naslovom “vjerovali ili ne” napisao kako je srušena odluka o citiramo “pazi sad, mrtvozornika”, a podosta je komentara i o tome zar Županija nema pametnijeg posla nego se bavi rušenjem najobičnije općinske odluke o imenovanju mrtvozornika.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba