Bivši ravnatelj OB Zabok

Živim u Zagrebu između dvije bolnice, ali želio sam doći isključivo u zabočku, pacijenti su ovdje privilegirani

Objavljeno: 30.06.2016. Alen Brodar

Kakva je to bolnica koju mnogi percipiraju kao zdravstvenu ustanovu u kojoj se ne dobije uvijek najkvalitetnija usluga? Zaslužuje li bilo koja bolnica da u javnosti postoji takvo mišljenje? Kada si ravnatelj te bolnice, taj imidž ustanove kojoj si na čelu moraš pokušati promijeniti na svim poljima i svim snagama. No, što kada u istoj toj bolnici, samo godinu i pol nakon što si prestao biti ravnatelj, završiš kao pacijent? Mijenja li se percepcija i mišljenje tada? Dr. Ivan Švajger, koji ovih dana u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana leži na Odjelu kirurgije, kaže da uopće ne, dapače.

Između dvije bolnice

– Živim u Zagrebu između dvije bolnice, tamo su mi prijatelji s kojima sam studirao, izvrsni liječnici, no uz dužno poštovanje njima, na njegu i obradu želio sam doći upravo u Zabok, to je bolnica kojoj najviše vjerujem. Znam pozadinu priče i znam da, što se zdravstvene njege tiče, misleći pritom na kvalitetu liječenja i medicinskog osoblja, čovjek može dobiti najbolje što mu u datom trenutku treba. Privilegija je, kada već moram biti u bolnici, što mogu biti baš ovdje – objašnjava nam bivši ravnatelj OB Zabok, dr. Švajger, koji je u bolničkom krevetu završio zbog ekstruzije diska u lumbalnom dijelu kralježnice. Bio je ravnatelj zabočke Bolnice tri godine, a kaže kako je izrazito ponosan što se u tom periodu obranio od Ostojićeva Masterplana bolnica, prema kojem bi se prostori bolnice praktički prepolovili, ali isto tako, i još više, što se upravo u Zaboku osnovala Bolnica hrvatskih veterana.
– Ova bolnica od početka ima nepravedno narušen imidž, a to je najmodernija i najlogičnija bolnička zgrada u Hrvatskoj. Jedna je od rijetkih koja je građena planski, ostale su bolnice zapravo u zgradama čija to nije bila prvotna namjena. Pogledajte samo kako izgleda Vinogradska. To treba iskoristiti. Zašto bi se u Zagorju duplirali odjeli neurologije i interne, umjesto da se ti odjeli s Krapinskih Toplica prebace u Zabok, pa da se napune ovi prostori? Istovremeno bi se u Krapinskim Toplicama oslobodilo mjesto za neke druge stvari. Za ovu se zgradu na Bračku plaća preveliki kredit, da bi zjapila prazna ili neiskorištenih kapaciteta – zaključuje dr. Švajger.

Konsolidirana ustanova

Danas, godinu i pol nakon odlaska s mjesta ravnatelja Bolnice kaže da je ta ustanova konsolidirana i s menadžerske strane izgleda jako dobro. Dakako, neiskorištenih potencijala još uvijek ima.
– Doduše, još ima problema s manjkom nekih liječnika, prvenstveno anesteziologa, međutim, s tom se boljkom bore sve bolnice u zemlji, nije to samo zabočki problem – zaključuje dr. Švajger, zadovoljni pacijent Opće bolnice Zabok.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba