ČAKOVEC

Predstavljen novi Plan gospodarenja otpadom za četiri županije Sjeverozapadne Hrvatske

Objavljeno: 31.05.2016. Alen Brodar

Ključne mjere nacrta novog Plana su kućno kompostiranje, centri za ponovnu uporabu i gradnja većeg broja manjih reciklažnih centara sa sortirnicama i kompostištima

Gradonačelnicima i načelnicima s područja četiri županije Sjeverozapadne Hrvatske u ponedjeljak je u Čakovcu predstavljen nacrt novog Plana gospodarenja otpadom 2016.-2022. kojeg Ministarstvo zaštite okoliša i prirode uskoro planira uputiti u javnu raspravu.
Hrvatska se obvezala do kraja 2020. godine smanjiti količinu biorazgradivog komunalnog otpada koji se odlaže na 35 posto količina iz 1997. godine. Do 2020. dužni smo odvojeno prikupljati 50 posto otpadnog papira, stakla, metala i plastike, a uspostava kružnog gospodarstva koji je lani predstavila Europska komisija uskoro će biti nova obveza, pa je sada zadnji trenutak za reformu sustava u tom smjeru. Jedan od novih najavljenih ciljeva je da do 2030. godine čitava EU reciklira 65 posto komunalnog otpada.

Preuzete obveze

– Postojeći sustav treba unaprijediti, kako bismo ispunili preuzete obveze u gospodarenju otpadom. Fokus je na jačanju sustava odvojenog prikupljanja otpada, a ovo je prilika gradovima i općinama da izgrade sustav koji će biti financijski i ekološki održiviji te u skladu s kružnim gospodarstvom kako ga zamišlja Europska unija. Prilika je to i za razvoj sektora otpada i otvaranje novih radnih mjesta – rekao je u Čakovcu ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.
Ključne mjere nacrta novog Plana su kućno kompostiranje, centri za ponovnu uporabu i gradnja većeg broja manjih reciklažnih centara sa sortirnicama i kompostištima.
– Sustav na kojem radimo jeftiniji je od aktualnog sustava koji se temelji na velikim centrima za gospodarenje otpadom čija gradnja znači i značajno povećanje cijena usluga odvoza otpada. Unaprjeđenje na kojem radimo omogućit će da povećanje cijena odvoza otpada bude manje – rekao je Dobrović te dodao da se planirani centri za gospodarenje otpadom razmatraju na način da se prilagode novom sustavu i smanje kapacitete obrade miješanog komunalnog otpada.

Sedam gradova

Predstavljanje nacrta novog Plana održat će se još u sedam gradova Hrvatske kako bi se svi predstavnici jedinica lokalne samouprave bolje upoznali s novim smjernicama gospodarenja otpadom, a iduća tribina održat će se 2. lipnja u Sisku, za predstavnike gradova i općina s područja Zagrebačke, Karlovačke, Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke županije. Predstavljanje nacrta novog Plana održat će se još u Opatiji, Osijeku, Slavonskom Brodu, Splitu i Zadru.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba