POZNATI U KORIZMI

Jedni se odrekli hrane i gemišta, drugi umjesto odricanja odabrali pomaganje potrebitima

Objavljeno: 16.02.2016. Jelena Jazbec

Započela je korizma, razdoblje pripreme za najveći kršćanski blagdan, Uskrs. Trend odricanja od raznih poroka i loših navika u tome razdoblju zavladao je hrvatskim društvom, a poznati Zagorci su nam čega će se oni suzdržavati sljedećih 40 dana.

– Moj stav je da u korizmi treba više razmišljati o tome kako nekome pomoći, a ne toliko o odricanju. Kao i svake godine do sad, planiram se uključiti u neku humanitarnu akciju kojom se pomaže ljudima slabijeg imovinskog statusa u našoj sredini, te već i tradicionalno jednu takvu organizirati unutar Županijske organizacije HNS-a. Osim pomaganja drugima, vrijeme korizme je za mene vrijeme promišljanja svakodnevnih postupaka prema ljudima u mojoj okolini. A što se tiče poroka, moj jedini porok je slatko, a za dobrobit svih koji rade sa mnom, bolje je da ne ponavljam ponovno taj eksperiment – rekla nam je saborska zastupnica Marija Puh.

Nije nužno odricanje

Sličan odgovor dala nam je i Vlasta Hubicki, istaknuvši kako već dulji niz godina ima naviku pripremati se za nadolazeći Uskrs u svojoj nutrini, ne nužno kroz odricanje, već pomaganje jednoj potrebitoj obitelji.

Glumica i pjevačica Sementa Rajhard rekla je kako smatra da se ne treba čekati korizma da bi smo se odrekli nečeg lošeg ili štetnog.
Njezin kolega Adam Končić nije se odrekao ničega, jer o korizmi, zbog mnoštva poslovnih obaveza, nije još stigao ozbiljno razmisliti, dok je poznati powerlifter iz Oroslavja, Srećko Martinić – Srele rekao da se smatra korektnim čovjekom, koji je uvijek spreman pomoći drugome, ali da se nije ničeg odrekao, budući da ne pije, niti ne puši.

– Dapače, ja sam dodao naviku da prije spavanja izmolim Oče naš i Zdravo Marijo i zahvalim se Bogu na svojoj divnoj obitelji i zdravlju, rekao nam je Srele.

Odricanje od politike

Ostali naši sugovornici na pitanje su odgovarali kroz smijeh i šalu.
– Ja vam imam običaj šaliti se u korizmi da sam se, s obzirom na svoje godine, odrekao seksa. Zaista ne znam kako bih vam ozbiljno odgovorio na vaše pitanje, jer živim skromno i nema baš puno stvari kojih bi se mogao odreći – rekao je pjevač Ivica Pepelko.

Saborski zastupnik Tomislav Končevski istaknuo je da bi se najradije odrekao politike, no, ipak će se odlučiti za dijetu i odricanje od hrane, iako ne zna hoće li moći izdržati svih četrdeset dana.

Pjevač Rajko Suhodolčan kroz smijeh je rekao kako već godinama održava istu naviku.
– Ja se svake godine odreknem gemišta, i to ne od Pepelnice, nego od Nove godine do Uskrsa – zaključio je.


 

Vlč. Zlatko Koren:

Korizma nas izaziva da budemo zauzeti za sebe, za brata i sestru, za Boga

Vazmeni ciklus liturgijske godine ima svoj vrhunac u svetom vazmenom trodnevlju, trodnevlju Isusove muke, smrti i uskrsnuća koje slavimo jedinstvenom liturgijom velikog četvrtka, velikog petka i vazmene noći.
Tom trodnevlju prethodi korizmeno vrijeme koje traje 40 dana, a započinje Pepelnicom ili čistom srijedom. Na to trodnevlje naslanja se ili iz njega proizlazi uskrsno vrijeme koje traje 50 dana, a biva zaključeno svetkovinom Pedesetnice ili Duhova. Predslovlje liturgije korizmenog vremena pjeva: “pokorom čistimo dušu, revnije se molimo i vršimo djela ljubavi”. Iz toga proizlazi da su tri glavna zadatka korizme vježba u odricanju i obazrivost prema potrebnima, a između toga ne kao razdjelnica već kao poveznica, revnija molitva.

Ili drugačije rečeno, onoliko koliko ćemo revnije moliti, toliko ćemo biti snažni u samosvladavanju i otvoreni za potrebe potrebnih. Možemo reći i ovako; naše odricanje nije zbog nadmetanja i zbog hvale, nije samo odricanje samo zbog sebe, nije ni samo zbog zdravlja ili ljepote (kilogrami), nego prvenstveno zbog drugih – potrebnijih! A potrebni su potrebni ne samo hrane i ne samo odjeće, nego i topline prijaznosti i osobito dara našega vremena. I zaključujem; papa Franjo poziva nas da se odreknemo ravnodušnosti. Priznat ćete, često smo ravnodušni i prema sebi i prema drugima i prema Bogu; a korizma nas izaziva da budemo zauzeti za sebe, za brata i sestru, za Boga.

Blagoslovljena nam korizma!

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba