U sklopu suradnje Hrvatske i Slovenije

Vatrogasci smiju u pomoć susjedima, ali moraju poslati zahtjev Državnoj upravi za odobrenje

Objavljeno: 06.01.2016. mladenmandic
Prije 20-ak dana, 17. prosinca prošle godine, na graničnom prijelazu između Lupinjaka i Dobovca održana je zajednička vatrogasna vježba Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije i Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah spašavanja vozača iz plamtećeg vozila i gašenja požara koji se potom proširio i na objekt na graničnom prijelazu. Uz mnoge zajedničke vježbe i sudjelovanju na natjecanjima koje organiziraju vatrogasci s jedne i druge strane Sutle, županijskog vatrogasnog zapovjednika Marijana Lovrenčića upitali smo kako cijela stvar funkcionira u praksi – kada dođe do stvarnih požara većih razmjera uz granicu ili pak zajedničkih intervencija prilikom elementarnih nepogoda.
– Za intervencije hrvatskih vatrogasaca na području Slovenije i slovenskih na području Hrvatske postoji Protokol između dviju Državnih uprava za zaštitu i spašavanje kojim je reguliran postupak prelaska granice za hitne službe u kriznim situacijama. Tim Protokolom omogućen je nesmetan prelazak hitnih službi s jedna strane granice na drugu, ali uz uvjet da se u najkraćem mogućem vremenu odradi i pismena procedura. To znači da se o tome što prije mora poslati pismeni zahtjev Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, odnosno njezinom sektoru za vatrogastvo, a oni odobravaju izlazak naših vatrogasnih postrojbi u Sloveniju. Granični policajci pri takvim slučajevima ne stvaraju nikakve probleme, niti inzistiraju na formalnostima – rekao nam je Lovrenčić dodavši kako zbog velike koncentracije vatrogasnih snaga i velikog broja vatrogasaca s jedne i druge strane Sutle i njihove dobre opremljenosti ne očekuje zajedničke intervencije prilikom požara, ali su češće moguće prilikom poplava, potresa i sl.. Slovenci su tako prošle godine prilikom poplava došli u pomoć Zagorcima.
– Unatoč tome što nemamo puno zajedničkih intervencija na samom terenu, provodimo zajedničke programe usavršavanja. Zagorska Vatrogasna zajednica i Gasilska zveza Šmarja pri Jelšah odlično surađuju. Tako ćemo uskoro posjetiti i slovenski Centar za obuku vatrogasaca koji se nalazi u Pekrama pokraj Maribora – rekao je Lovrenčić
Kumrovečki načelnik, a prije šest godina predsjednik DVD-a Kumrovec, Dragutin Ulama, još se dobro sjeća intervencije kumrovečkih vatrogasaca prije točno šest godina u noći između 4. i 5. siječnja, u požaru obiteljske kuće u susjednoj Bistrici ob Sotli preko puta velikog dućana Marjan marketa. 
– Susjedno društvo iz Bistrice ob Sotli pozvalo nas je u pomoć i izašli smo na požarište s 12 vatrogasaca i dva vozila. Naši vatrogasci sudjelovali su i u najopasnijoj intervenciji – vađenja plinske boce iz kuće koja je bila u plamenu. U zadnjih deset godina u Sloveniji smo na intervencijama požara kuća i gospodarskih objekata bili nekoliko puta. Jednom smo čak i prije njih uočili požar kuće pod Kunšperkom, budući da se s naše strane taj prostor mnogo bolje vidi. Zvali smo ih da imaju požar, a oni su nam odgovorili da mi krenemo na gašenje, a oni će doći. Tako je i bilo, pa smo došli prije od Slovenaca – rekao je Ulama te dodao da su zbog pomoći susjedima kumrovečki vatrogasci primili i nekoliko osobnih odlikovanja i zahvalnica od slovenskih vatrogasaca. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba