Zagorski SDP u Zaboku, uvjeren je da će mandatar nove Vlade biti Zoran Milanović, najavljeni dugi pregovori

HAJDAŠ DONČIĆ POTVRDIO: Kolara će u Saboru mijenjati Anita Curiš Krok

Objavljeno: 19.04.2024. zagorjeinternational

U sjedištu SDP-a Krapinsko – zagorske županije u Zaboku održana je konferencija za medije na temu parlamentarnih izbora. Podsjetimo, koalicija SDP-a i partnera ‘Rijeke pravde’ osvojila je 42 mandata naspram HDZ-ovih 61, stoga nitko nema dovoljno da sastavi Vladu. Za to je potrebno 76 mandata/potpisa.

U trećoj izbornoj jedinici (Krapinsko – zagorska, Varaždinska, Međimurska i dio Zagrebačke županije) SDP i partneri osvojili su 36,75 posto glasova i tako slavili ispred HDZ-a.

Pregovara Grbin

Čelnik zagorskog SDP-a i prvi na listi u trećoj izbornoj jedinici Siniša Hajdaš Dončić poručuje da je njihov mandatar jasan.

– Mandatar je onaj kojeg smo mi jasno iskomunicirali, to je predsjednik Republike Zoran Milanović. Što se tiče pregovora, ovlast je dobio predsjednik stranke Peđa Grbin, prije svega s bliskim političkim strankama ljevice, a nakon toga i s drugim političkim opcijama. Predsjednik SDP-a pregovara sa svim političkim subjektima i kada skupimo dovoljan broj potpisa, ti potpisi su vjerodostojni za formiranje Sabora i kada postoji parlamentarna većina, predsjednik Republike daje ostavku i postaje premijer – pojasnio je Hajdaš Dončić plan SDP-a.

– Mislim da pregovori neće trajati kratko, nije to ništa neuobičajeno. Društvo će funkcionirati, nemojte nasjedati na Plenkovićeve spinove iz Bruxellesa. No, mi smo apsolutno nezadovoljni brojem mandata jer smo očekivali puno više. Sada imamo dva ciklusa, od kojih je prvi pregovaranje oko sastavljanja većine, a 9. lipnja su izbori za Europski parlament. Mi nismo sekta, imat ćemo najnormalnije unutarstranačke izbore, sve je jasno iskomunicirano. Nastavljamo borbu za Krapinsko – zagorsku, Varaždinsku i Međimursku županiju – poručio je Hajdaš Dončić, usput ne želeći otkriti hoće li se on kandidirati za čelnika SDP-a. Međutim, potvrdio je kako će umjesto župana Željka Kolara u Sabor ići načelnica Konjščine Anita Curiš Krok.

Curiš Krok, 11. na listi, nada se da će situacija biti riješena u sljedećim danima.

– Krapinsko – zagorska županija opet je pokazala da je SDP ovdje prva i jedina opcija koja se može birati, a mi ćemo se i dalje truditi da predstavljamo i zastupamo naše građane s ciljem što veće pravednosti u društvu. Hvala svima koji su nas pratili i stvarno se nadam da će se u narednim danima riješiti situacija da dostojanstveno vodimo Hrvatsku – poručila je načelnica Konjščine.

Četiri točke

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, 3. na listi, poručio je kako SDP ima povjerenje ljudi u Krapinsko – zagorskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

Kolar je naglasio četiri točke za koje se zalagao tijekom izbora, a to su brza cesta do Marije Bistrice, spojna cesta Krapina – Varaždin, podizanje ustavne tužbe zbog odluke ministra Beroša da bolnice postaju državne te inicijativa da Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju postane centar za liječenje srca i mozga.

– Za te ću se četiri točke i dalje boriti – najavio je Kolar.

Gradonačelnica Zlatara i 6. na listi Jasenka Auguštan – Pentek kratko je zahvalila svim biračima.

– Hvala mom Gradu Zlataru, hvala biračima Krapinsko – zagorske županije, ali i Varaždinske i Međimurske županije te dijela Zagrebačke županije koji pripada nama. Hvala i svima koji su prepoznali da je SDP vodeća stranka u Zagorju. Svakako ću ostati gradonačelnica Zlatara uz mandat koji sam dobila u Hrvatskom saboru i svakako ću se truditi braniti interese Krapinsko – zagorske županije, ali i cijelog sjevera Hrvatske – zaključila je zlatarska gradonačelnica Auguštan – Pentek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba