Ophodi zvezdara u Starom selu

„Dobar večer Kristijani, dobar večer vam Bog daj“

Objavljeno: 06.01.2016. mladenmandic

„Dobar večer Kristijani, dobar večer vam Bog daj“ – odjekivala je večeras na blagdan Bogojavljanja pjesma trikraljskih zvjezdara kumrovečkim Starim selom.

Po šesti puta u Starom selu održana je manifestacija „Ophodi trikraljskih zvezdara“ koje su pokrenule općina Kumrovec i kumrovečka Turistička zajednica, a u nju se kasnije uključio i kumrovečki Muzej „Staro selo“.

Baltazar, Melkior i Gašpar

Večerašnje zvjezdarenje Kumrovcem započelo je projekcijom 50-minutnog filma o tradiciji zvjezdarenja sutlanskim krajem autora Žarka Nikina. Zvezdari su skupine od pet do šest muškaraca, koji u noći Sveta tri kralja – Baltazara, Melkiora i Gašpara – od sumraka do kasno u noć s trikraljskom betlehemskom zvijezdom idu selom od kuće do kuće, pjevaju pod prozorom ili pred vratima trikraljske popevke želeći tako domaćinima svako dobro u novoj godini. Domaćin ih tom prigodom poziva u kuću i nudi kolačima, kobasicama, vinom, a nerijetko zvjezdari dobiju i ponešto novca.

Župnik iz Zagorskih Sela Milan Juranić kaže kako tradicija zvjezdarenje potječe najvjerojatnije još iz srednjeg vijeka, a zadržala se na području sutlanskog kraja Zagorja i Slovenije, pa su i riječi trikraljskih pjesama obično mješavina kajkavskog i slovenskog jezika i ne bi je bilo dobro mijenjati. Večeras su kumrovečkim Starim selom zapjevale tri zvjezdarske skupine – Iz Škrnika pokraj Kumrovca, iz Desinića te nešto mlađa zvjezdarska skupina obitelji Šlogar iz Dubravice Desinićke u kojoj je uz tri brata, zvjezdarila i njihova sestra.

Druženje nastavljeno

„Mi se od vas obračamo i Svetim trim kraljem vas zročamo” – zapjevali su na odlasku zvjezdari i izgubili se u snježnoj trikraljskoj noći. No, samo nakratko jer druženje zvjezdarskih skupina i posjetitelja ubrzo je nastavljeno u Zagorskoj kleti Starog sela uz gulaš, domaće kolače te kuhano vino i gemište, gdje su se osim onih crkvenih trikraljskih, zapjevale i neke druge zagorske pjesme – one za dušu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba