Zagorska Sela u 2016. godini

„Očekujemo barem 800 tisuća kuna za obnovu zgrade u kojoj bi bile Zavičajna zbirka i udruge“

Objavljeno: 07.01.2016. mladenmandic
Unatoč skromnom proračunu od 2.935.000 kuna što je otprilike na razini proračuna iz 2015. godine, općina Zagorska Sela i njega misli većim dijelom napuniti prihodima od potpore apliciranjem na natječaje koji su u pripremi. Najviše iz Programa ruralnog razvoja za uređenje građevinskog objekta za društvene namjene Pločko. Za ovaj projekt je već prošle godine pripremljena sva projektna dokumentacija uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a u Zagorskim Selima sada čekaju da se raspiše natječaj te da se u suradnji sa Zagorskom razvojnom agencijom jave na njega. Cijeli projekt vrijedan je oko 1,4 milijuna kuna. Radi se o obnovi i rekonstrukciji stare zgrade koja se nalazi pored sadašnje općinske zgrade, u kojoj je nekad, prije Drugog svjetskog rata, bila pošta, a kasnije i dućan. Kako nam je rekao pročelnik Zagorskih Sela Stjepan Regvat, obnovom zgrade koja ima nešto više od 200 četvornih metara u dvije etaže, predviđeno je otvaranje Zavičajne zbirke, a i udruge bi u njoj trebale dobiti svoje nove prostore.
– Ove godine, nakon apliciranja na EU fond, ako se naravno raspiše natječaj, namjeravamo krenuti i s gradnjom. Stoga smo i planirali barem 800 tisuća kuna. Očekujemo i još raznih pomoći iz državnog proračuna za razvoj nerazvijenih područja, budući da su nam izvorni prihodi svega oko 1,4 milijuna kuna. Proračun je uglavnom namijenjen za izvršenje programa održavanja komunalne infrastrukture, za udruge i socijalu, te 130 tisuća kuna za pojačano održavanje nerazvrstanih cesta. Zagorska Sela su naime općina koja ima najviše nerazvrstanih, odnosno općinskih cesta po stanovniku na području Krapinsko – zagorske županije. Velika većina tih cesta je asfaltirana, no na mnogima je neophodna sanacija zbog pojave klizišta i odrona. Stoga se i planira sanacija najkritičnijih dionica, a to su one u Zagorskim Selima – odvojci Boršić i Zgorelec, Miljani – odvojak Miljana breg, te u Gornjem Škrniku – rekao je Regvat dodajući i kako je bitno naglasiti i klizište uz nerazvrstanu cestu u Brezakovcu koje je prijavljeno na javni poziv Hrvatskih cesta, jer troškovi sanacije premašuju mogućnosti općinskog proračuna. 
Nakon poreznih izmjenama na štetu jedinica lokalne samouprave, općinski proračun je inače manji za oko 400 tisuća kuna, što, kaže na kraju Regvat, značajno otežava planiranje, a osobito provedbu svih zacrtanih projekata.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba